ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όταν ο Διογένης χλεύαζε τον Πλάτωνα!

Post by: 09/07/2019 0 comments

Ποιος θα το πίστευε;

Δύο από τους “ιερείς” της ελληνικής φιλοσοφίας της αρχαίας Ελλάδας, είχαν μεταξύ τους κόντρα και ανταγωνισμό. Αιτία; οι ιδέες και οι αξίες που πρέσβευε ο καθένας τους. Σας έχουμε παρακάτω, ιστορίες με ήρωες τον Πλάτωνα και τον Διογένη.

Δύο διαφορετικές φιλοσοφίες.

Ο Πλάτωνας ως μαθητής του Σωκράτη, είχε αγκαλιάσει τον ιδεαλισμό και την ηθική πλευρά της φιλοσοφίας, παρόλο που ξεκίνησε την πνευματική του δραστηριότητα ως Γεωμέτρης. Από την άλλη πλευρά, ο Διογένης που γεννήθηκε στη Σινώπη, ήταν ο ιδρυτής της Σχολής των Κυνικών. Σύμφωνα με αυτήν την φιλοσοφική σχολή, ο άνθρωπος δεν πρέπει να δίνει σημασία σε τίποτε εγκόσμιο και φτιαγμένο από τον άνθρωπο. Να ζει δηλαδή…ζωή σκύλου (εξ΄ού και κυνικός).

Ο Πλάτωνας ήταν εύπορος και πολύ σημαντική προσωπικότητα των Αθηνών, καθώς καλούνταν σε συνεστιάσεις με φιλοσοφικό περιεχόμενο, σε διαλέξεις κτλ. Ο Διογένης ήταν κυριολεκτικά το αντίθετο…Ο Πλάτωνας τον ονόμαζε “Σωκράτη μαινόμενο” (ακραίας μορφής σωκρατική φιγούρα) και έκανε διάφορες ακρότητες αφού δε ζούσε καν σε σπίτι αλλά στο περιβόητο πυθάρι. Ο Διογένης θεωρούσε τον Πλάτωνα “αμπελοφιλόσοφο” και ιδιοτελή. Μερικές πράξεις εναντίον του Πλάτωνα έχουν μείνει αξιομνημόνευτες.

Οι ειρωνείες και τα “χουνέρια” του Διογένη στον Πλάτωνα.

Μπορούμε να βρούμε ορισμένα επεισόδια στα οποία ο Διογένης έδειχνε την αντίθεσή του στα όσα πρέσβευε ο Πλάτωνας. Πριν από αυτό να τονίσουμε πως ο Διογένης, συνειδητά φερόταν με τέτοιον τρόπο και δεν το έκανε από εμπάθεια, άλλωστε και στην Αθήνα και στην Κόρινθο, τον συμπαθούσαν. Όπως χαρακτηριστικά υποστήριζε είναι “σκύλος που δαγκώνει φίλους για να διορθωθούν”.

Ο Πλάτωνας υποστήριζε είχε βρει έναν επαρκή ορισμό για τον άνθρωπο καθώς, ήταν “μετρ” στους ορισμούς. “Ο άνθρωπος είναι ένα δίποδο ζώο χωρίς φτερά”. Μια μέρα λοιπόν, ο Διογένης άρπαξε μια κότα και την πήγε σε μέρος που είχαν μαζευτεί άνθρωποι για να ακούσουν τον Πλάτωνα. Δείχνοντας την κότα φώναζε: ”Αυτός είναι ο άνθρωπος κατά τον Πλάτωνα. Κάνοντας λογοπαίγνιο – αγαπημένη του συνήθεια – ονόμασε το ζώο που κρατούσε “Πλατώνυχο”. Με σύγχρονους όρους, το λέει κανείς και τρολάρισμα.

Ο Πλάτωνας δεν αντιπαθούσε τον Διογένη! Πιο πολύ τον πείραζε και γενικά, όπως είπαμε, δεν υπήρχε κάποιο μίσος. Ο Διογένης έλεγε ότι ο Πλάτωνας “ξεπουλήθηκε” και, λόγω ιδιοτέλειας, έγινε αυλικός του Διονύσιου του τυράννου των Συρακουσσών. Μια μέρα, ο Πλάτωνας τον είδε να τρώει ψωμί και ελιές και του είπε: “Αν είχες πάει στο Διονύσιο, δε θα έτρωγες τώρα ελιές”. Ο Διογένης, αποστομωτικός, τού απάντησε αντιστρέφοντας: “Αν έτρωγες ελιές, δεν θα χρειαζόταν να πας στον Διονύσιο”.

Ακόμη ένα περιστατικό, θέλει τον Διογένη να κάνει μια “μπούκα” στο πολυτελές οίκημα του Πλάτωνα και να λερώνει τα καθαρά χαλιά του φωνάζοντας: “πατάω την ματαιοδοξία του Πλάτωνα!”.

Μόνο στην ιδέα ότι υπήρχαν τέτοιου είδους “τσακωμοί” μεταξύ τόσο σπουδαίων ανθρώπων, η αρχαία εποχή της Ελλάδας μάς γίνεται πιο οικεία και εξανθρωπίζεται μπροστά μας, χαρίζοντάς μας και χιούμορ!

Φωτό από: Westport News

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons