ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσο πιστεύουμε, τόσο η σημασία της πίστης μεγαλώνει.

Post by: 25/04/2019 0 comments

Η σημασία της πίστης στη ζωή μας, είναι τελικά σχετική. Γιατί ; Μα επειδή δεν πιστεύουμε όλοι το ίδιο. Η σημασία της πίστης αυξάνεται, όσο…πιστεύουμε. Σε τι όμως πρέπει να πιστεύουμε προκειμένου να έχουμε συνεχώς μαζί μας την κινητήρια δύναμη της ζωής; Σίγουρα, διαφορετικά πράγματα βοηθούν τον καθένα. Αυτό όμως που υπάρχει μέσα σε κάθετί που μας βοηθά, είναι η δύναμη και η αφοσίωση σε κάτι που θα μας κρατά ζωντανούς. Ο Michael Neill, life coach, μας βοηθά ώστε να διακρίνουμε την πίστη σε τρεις διαφορετικές μορφές. Κάποιες από αυτές τις μορφές, δεν ανήκουν ακριβώς στην «πίστη». Η πίστη, είναι πολύ ισχυρό συναίσθημα και επομένως, δύσκολο να κατακτηθεί και να διατηρηθεί. Ωστόσο, το νόημα της πίστης είναι η εμπιστοσύνη σε αυτό που πιστεύεις.

1. Η πίστη για το μέλλον με αφετηρία το παρελθόν.
Πολλές φορές, πιστεύουμε ότι κάτι θα πάει καλά ή άσχημα, περισσότερο επειδή έχουμε συνηθίσει αυτό να «πηγαίνει» είτε καλά είτε άσχημα. Ο Neill, αναφέρει μάλιστα ένα παράδειγμα που αφορά τις αθλητικές ομάδες που υποστηρίζουμε. Το «θα κερδίσουμε» ή «θα χάσουμε», εξαρτάται εκείνη τη στιγμή περισσότερο, τόσο από τη διάθεσή μας, όσο και από τις παλαιότερες εμπειρίες μας. Η πίστη, συνδέεται και με τη διάθεση, όμως η αληθινή πίστη, μπορεί να αλλάζει τη διάθεση και όχι να την ακολουθεί. Αν μια μέρα μας πηγαίνει καλά, «πιστεύουμε» οτι η επόμενη ώρα θα συνεχίσει να ακολουθεί τον καλό ρυθμό των προηγούμενων ωρών της μέρας. Αν όμως κάτι άσχημο συμβεί, τότε πιστεύουμε οτι θα συνεχίσει η εξέλιξη άσχημων καταστάσεων. Το να αλλάζει η πίστη μας ανάλογα με τη διάθεσή μας, σημαίνει οτι η πίστη μας στηρίζεται στις ελπίδες της στιγμής και δεν είναι σταθερή.

2. Η πίστη οτι το καλό, πάει στο καλό και το κακό, στο χειρότερο.
Άλλη μια μορφή «πίστης» που τη θεωρούμε -συχνά- ως εύστοχη, είναι αρεκτά θολή και στηρίζεται περισσότερο στο φόβο μας, παρά σε ισχυρά συναισθήματα πίστης. Είναι αυτό που ο Μάικλ Νηλ αναφέρει ως «Η πίστη που μας κάνει να νιώθουμε οτι ελέγχουμε το σύμπαν». Με αυτήν την πίστη, νομίζουμε οτι η σχέση μας με τη μεταφυσική και με αυτό στο οποίο πιστεύουμε, είναι μια σχέση συναλλαγής και ανταλλαγής. Αν τα έχουμε καλά με τον Θεό και κάνουμε καλές πράξεις, τότε εκείνος θα μας τις ανταποδώσει. Η πίστη όμως, είναι πολλά παραπάνω πράγματα από μια συναλλαγή. Αυτού του είδους η πίστη, μας οδηγεί πολλές φορές στο να χάνουμε την καλή μας διάθεση και το χρόνο μας καθώς αναρωτιόμαστε «γιατί μου έρχονται τόσα άσχημα πράγματα ενώ κάνω καλές πράξεις;». Η αληθινή πίστη, μπορεί να αντιμετωπίζει ακόμη και τις πιο μεγάλες μας ταραχές πολύ πιο ψύχραιμα. Ο αληθινά πιστός, γνωρίζει πως κάθε κακό που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, δεν είναι μόνο μια δοκιμασία, αλλά και μια προσωρινή κατάσταση που όσο άσχημη και αν είναι, θα βρει τη δύναμη να την ξεπεράσει.

3. Η πίστη σε αυτό που συμβαίνει.
Ο Μάικλ Νηλ, παραδέχεται πως τα καθημερινά φαινόμενα, (όπως είναι η Ανατολή και η Δύση του Ηλίου) οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα εντάσσουν στη σφαίρα της φύσης. Είτε θεωρούν πως είναι φυσιολογικά, είτε τα αιτιολογούν με βάση τις γνώσεις τους.

Να συνδέουμε την πίστη μας με την αλήθεια. Αυτή είναι μια μορφή αυθεντικής πίστης για τον Μάικλ Νηλ. Ο Ήλιος θα βγει από την Ανατολή, είτε το πιστεύουμε, είτε όχι, είτε έχουμε αστρονομικές γνώσεις, είτε όχι. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούμε εμπιστοσύνη. Η αληθινή πίστη, δημιουργεί εμπιστοσύνη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για τον εαυτό μας αναφορικά με τις δυνατότητές του. Αν έχουμε δει τον εαυτό μας να ξεπερνά ένα πρόβλημα στο παρελθόν, αρκετές φορές, μπορούμε να του έχουμε ανάλογη εμπιστοσύνη που έχουμε στον Ήλιο, οτι εκείνος θα βγει από την Ανατολή.

4. Η εμπιστοσύνη
Ο Neill, πιστεύει στη δύναμη του νου, της σκέψης και της συνείδησης. Αυτά τον βοηθούν να ζήσει καλύτερα, αυτά του δίνουν εμπιστοσύνη. Είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, αυτό λίγη αξία έχει. Η μεγάλη αξία υπάρχει σε όσα μας δημιουργούν εμπιστοσύνη. Η δύναμη της πίστης, είναι η εμπιστοσύνη.

Φωτό από: leleksuttogo.cafeblog.hu

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons