ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι ανασφαλείς τα έχουν καλά με όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Post by: 10/03/2020 0 comments

Θα ακούς πολλές φορές και θα ακούσεις περισσότερες: ”Μην κάνεις εχθρούς, να τα έχεις καλά με όλους”. Μεγαλύτερη πίεση από το να ακούς τέτοιες συμβουλές, δύσκολα υπάρχει. Και είναι πίεση γιατί σου ζητούν να κάνεις κάτι πολύ δύσκολο, ενώ στο παρουσιάζουν σαν αυτονόητο. Εύκολα τα λες, δύσκολα γίνονται.

Στη ζωή σου πρέπει να πάρεις κάποιες αποφάσεις. Καμιά φορά η μέση οδός, δε σου δίνει καθαρή απόφαση. Στην προκειμένη περίπτωση, ή θα δώσεις προτεραιότητα στην “προσωπικότητά” σου ή στο συμφέρον σου. Αν βέβαια κυνηγάς τα συμφέροντά σου, παραβιάζοντας την προσωπικότητά σου, τότε σύντομα θα χάσεις και τα δύο.

Δεν έχεις κανένα λόγο να πηγαίνεις ορμητικά και επιθετικά εναντίον κανενός. Το ζήτημα όμως είναι τι κάνεις όταν έρχονται κάποιοι και σε προκαλούν. Θα κάτσεις να χαμογελάσεις με το ζόρι; Θα πιεστείς να δείξεις καλό και ήρεμο χαρακτήρα; Όταν δέχεσαι προσβολές, θα σκεφτείς το αν θα κάνεις εχθρούς (που για να σου μιλούν έτσι, ήδη φέρονται σαν εχθροί) ή να είσαι αυτό που ορίζει η προσωπικότητά σου; Ας πούμε την αλήθεια στον εαυτό μας. Δε θα τα πάμε καλά με όλους. Και καλά να φερόμασταν σε όλους, πάλι δε θα μας συμπαθούσαν όλοι.

Αν φερόμαστε παντού καλά, δεν δείχνουμε πάντα αυτό που νομίζουμε ότι δείχνουμε. Εμείς θέλουμε να δείξουμε ”άνετοι” και ”ωραίοι” και αρκετά διαλλακτικοί. Κι όμως, το πρώτο σημάδι που δείχνει κάποιος που θέλει να τα έχει με όλους καλά, είναι αδυναμία. Όταν με όλους και με όλα είμαστε άνετοι και βολικοί, σημαίνει ότι φοβόμαστε τη σύγκρουση. Αυτό θα το εκμεταλλευτεί σίγουρα όποιος είναι αρκετά ”πονηρός” και κάποια του οφέλη, περνούν από το δρόμο μας. Δεν είμαστε καλοσυνάτοι όταν θέλουμε να είμαστε αρεστοί σε όλους. Πολλοί θα καταλάβουν ότι φοβόμαστε και ότι είμαστε ανασφαλείς, αφού θέλουμε να μάς αποδέχονται όλοι. Κάτι που είναι ανέφικτο.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Όταν φερόμαστε καλά σε ανθρώπους που δε μας φέρονται καλά, μόνο και μόνο για να έχουμε την ησυχία μας και για να μη χειροτερέψουμε τα πράγματα, αδικούμε και άλλους ανθρώπους. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και σίγουρα, δεν αξίζουν όλοι το ίδιο. Οι άνθρωποι που μας έχουν στηρίξει και που μας έχουν φερθεί με τον καλύτερο τρόπο, σίγουρα θα δουν με μισό μάτι τις καλές συμπεριφορές μας σε ανθρώπους που όχι μόνο δε μάς στηρίζουν, αλλά μάς συμπεριφέρονται και άσχημα. Όπως βλέπεις, το να επιθυμείς να τα έχεις καλά με όλους και χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο τέλος θα σού γυρίσει μπούμερανγκ. Σε όσους αξίζουν να φερόμαστε με τον καλύτερο τρόπο. Σε όσους δε μας φέρονται καλά, απόσταση.

Φωτό από: Meetup

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons