Μιλάμε για έναν από τους πιο ιστορικούς και συνάμα πιο όμορφους νομούς της χώρας μας. Χειμώνα και καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα της Φωκίδας και την επισκέπτονται. Βέβαια, το προτιμότερο είναι να την «γυρίσεις». Καλώς ή κακώς, ο μισός πληθυσμός της χώρας μας, βρίσκεται στην Αττική. Αν είσαι και εσύ μέσα σε αυτούς, καλό είναι να εκμεταλλευτείς το ότι είναι σχετικά κοντά στην Αττική! Τί μπορείς να δεις και πού μπορείς να πας;!
1) Στον «Ομφαλό της Γης»…
Οι «Δελφοί» είναι ένα πασίγνωστο μέρος σε όλους μας! Το έχουμε άραγε επισκεφτεί όλοι έστω μία φορά; Δυστυχώς την πολιτιστική μας κληρονομιά, για πολλά έτη τη θεωρούσαμε δεδομένη αλλά και πάντα διαθέσιμη, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πάει σε σημαντικές περιοχές που οι πρόγονοί μας, δημιουργούσαν πολιτισμό! Στα ομηρικά έτη, η πόλη αναφερόταν ως «Πυθώ» (ρήμα πυνθάνομαι=πληροφορούμαι). Αργότερα, οι Δελφοί είχαν εξέχουσα θρησκευτική αλλά και πολιτική σημασία. Οι Δελφοί, στην περίοδο των πόλεων-κρατών, ήταν η πόλη που ένωνε τις πόλεις, ήταν η ιερή πόλη του ελληνικού κόσμου. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι το κέντρο του κόσμου. Το τοπίο στο οποίο κατασκευάστηκε το μαντείο, είναι ευλογημένο. Νιώθεις πραγματικά το δέος να σε κυριεύει. Να ξεναγηθείς στα ιστορικά βάθη των Δελφών αλλά και στις ομορφιές της τοποθεσίας!
2) Ο αγέρωχος Παρνασσός.
Το κύριο συναίσθημα που θα σε κατακλύσει καθώς θα περιπλανιέσαι στο νομό Φωκίδας, είναι το δέος. Το μυαλό σου δε θα μπορεί να φύγει από…αρχαίους συνειρμούς. Κάτι η πλούσια αρχαιολογική ιστορία, κάτι η άγρια και επιβλητική φύση, θα σε κάνουν να σκέφτεσαι συνεχώς το «πώς ήταν στο παρελθόν…». Ο Παρνασσός, είναι από τα ψηλότερα βουνά της χώρας (2.457 μέτρα) και το όνομά του, -σύμφωνα με τη μυθολογία-το πήρε από τον ομώνυμο ήρωα που έχτισε την πόλη που καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Οι ψηλότερος κορφές του, είναι η «Λιάκουρα» και ο «Γεροντόβραχος», που βλέπει προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Ανάμεσα σε αυτές τις κορυφές, βρίσκεται και ένα από τα διασημότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Οι πλαγιές του Παρνασσού, καλύπτονται από πυκνή βλάστηση και είναι γεμάτες από έλατα, κέδρους, αγριοκορομηλιές και μαυρόπευκα! Θα πάρεις βαθιές και άκρως υγιεινές αναπνοές!
3) Το ιστορικό Γαλαξίδι!
Το Γαλαξίδι είναι μια πολύ ιστορική κωμόπολη. Αυτά που θα θαυμάσεις με το που επισκεφθείς αυτό το μέρος, είναι η γραφικότητα και η αρχοντιά που αποπνέει ο τόπος. Στο λέει ο ίδιος πως…έχει πολλά να σου πει! Η αρχοντιά του άλλωστε, φαίνεται και από την αρχιτεκτονική ορισμένων κτιρίων, όπως είναι το «Παρθεναγωγείο», το κτίριο που σήμερα στεγάζει τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και το σημερινό Δημαρχείο. Η κωμόπολη του Γαλαξιδίου, έχει μεγάλη ιστορία που συνδέεται με τη θάλασσα. Τόσο σε καιρούς ειρήνης, τόσο και σε έργα πολέμου, (Ελληνική Επανάσταση 1821) το Γαλαξίδι βρίσκεται στο επίκεντρο. Καλό είναι λοιπόν να επισκεφτείς και το «Ναυτικό Μουσείο». Στην περιοχή «Καλαφάτης», θα δεις και την «αρχαία όψη» της περιοχής. Αν πας καλοκαίρι, η ομώνυμη παραλία, πρέπει να γίνει μια από αυτές στις οποίες θα κολυμπήσεις! Επίσης, το γραφικό χωριό «Πεντεόρια» αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών!
4) Ερατεινή και… πάσης Φωκίδας!
Ποιοτικές και ήρεμες οικογενειακές διακοπές. Πιθανόν να σου απαντήσει αυτό κάποιος που έχει πάει και του ζητάς με 5 λέξεις να σου περιγράψει την Ερατεινή! Στην παραλία του «Τολοφώνος», θα απολαύσεις το μπάνιο σου σε πεντακάθαρα νερά. Η παραλία αυτή, έχει μήκος 4 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο μέρος της έχει βότσαλα, ενώ ένα μικρότερο, έχει άμμο. Η Ερατεινή έχει τη δική της –υπέροχη- παραλία, μόνο που αυτή, είναι τελείως βοτσαλωτή! Αν δεν πείθεσαι, πήγαινε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, όπου διοργανώνεται «Η Γιορτή της Τράτας». Εκεί, προσφέρονται δωρεάν ψητές σαρδέλες και άφθονο κρασί. Μουσική και χοροί, μετά ρίψεως…πυροτεχνημάτων, κάνουν την Ερατεινή να φορέσει το γιορτινά της!
5) Χωριουδάκια και…νησάκια!
Τρώγοντας, ανοίγει η όρεξη! Έτσι θα είναι η περιπλάνησή σου στη Φωκίδα. Αφενός γιατί δε θα περιμένεις τα όσα θα δεις και αφετέρου, γιατί τα όσα δεις θα σου διεγείρουν την περιέργεια για περαιτέρω περιπλάνηση! Μπορείς να ρωτήσεις να σου πουν για τον «Επτάλοφο». Βουνίσιος και καθαρός αέρας και ηρεμία για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου. Το «Λιδωρίκι», είναι μια κωμόπολη (μοιάζει περισσότερο με χωριό) που είναι γραφική και είναι χτισμένη στους πρόποδες της Γκιώνας. Γύρω από τη Φωκίδα, -στον Κορινθιακό Κόλπο- βρίσκεται το νησί «Τριζόνια». Στο νησάκι, δεν επιτρέπεται το αυτοκίνητο και θα χαρείς το περπάτημα και την ησυχία. Αν θες να δεις παραδοσιακό ορεινό χωριό του Παρνασσού, θα πας στον «Πολύδροσο».Το χωριό αυτό, είναι γεμάτο από πλατάνια και τρεχούμενα νερά και θα διανύσεις μια διαδρομή, βγαλμένη από τα πιο όμορφά σου όνειρα.
6) Φαγητό και έξοδος!
Το ότι οι διακοπές στη Φωκίδα, ενδείκνυνται για οικογένειες και χαρακτηρίζονται από ηρεμία, δε σημαίνει ότι «δεν κουνιέται φύλλο»…Κάθε άλλο! Οι περιοχές είναι γεμάτες από μπαράκια, ουζερί και εστιατόρια, όπως επίσης και από πάσης φύσης καταστήματα. Ειδικά στην Ερατεινή και στην Τολοφώνα, υπάρχουν πολύ αξιόλογες ταβέρνες και ουζερί. Στους «Αγίους Πάντες» Ερατεινής, βρίσκεται η καταπληκτική ταβέρνα «Καλή Καρδιά». Στους Δελφούς, θα συναντήσεις ωραίες και «ζεστές» ταβέρνες, ειδικά αν πας το χειμώνα. Ενδεικτικά, θα σου έλεγα να πας στο εστιατόριο «Επίκουρος» όπου πέρα από το πολύ καλό φαγητό, θα έχεις για συντροφιά…μια υπέροχη θέα! Στο γραφικό Γαλαξίδι, πέρασε και μια βόλτα από το μεζεδοπωλείο-ουζερί «Η Ωραία Ελλάς».
Φωτό από: www.astoriatravel.gr