Η Μαδαγασκάρη, αποτελεί το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη. Αν σας αρέσουν οι παρομοιώσεις, όχι δύσκολα, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα φυσικό τεράστιο πλοίο, στην νοτιοδυτική πλευρά του Ινδικού Ωκεανού. Υπάρχουν πράγματα σε αυτό το νησί που το καθιστούν έναν από τους πιο εξωτικούς προορισμούς.
Βουνά, δάση, σαβάνες, ποτάμια, λίμνες και..παραλίες.
Το νησί της Μαδαγασκάρης, σύμφωνα με τους γεωλόγους και τους ειδικούς επιστήμονες, διαχωρίστηκε από την ήπειρο της Αφρικής πριν από περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Μαδαγασκάρη, μολονότι είναι νησί, έχει και μη νησιωτικά χαρακτηριστικά. Παραδείγματος χάρη, το υψόμετρο των ορέων που βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα του νησιού, κυμαίνονται από 1.000 έως 2.000 μέτρα. Η ψηλότερη κορυφή στο νησί, ανήκει στο όρος Τσαρατανάνα με 2.876 μέτρα. Σκεφτείτε λοιπόν έναν «Όλυμπο», μέσα σε ένα νησί… Στα βόρεια του νησιού, βρίσκεται το όρος Άμπρε το οποίο φιλοξενεί από αειθαλή και φυλλοβόλα δάση μέχρι σαβάνες. Ανατολικά και δυτικά του νησιού, ρέουν αρκετοί ποταμοί. Μεταξύ άλλων, ο ποταμός Μανανάρα και ο Μανγκόκι (οι μεγαλύτεροι του νησιού). Αναφορικά με τις παραλίες, τα χρώματα των νερών και οι φοίνικες που απαντώνται, κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά μας, όταν ακούμε τη φράση «εξωτικό μέρος».Η λίμνη Αλαότρα, συμπληρώνει το γεμάτο ποικιλία γεωφυσικό πλούτο της Μαδαγασκάρης.
Στη Μαδαγασκάρη, ο καιρός, είναι «τρελός»…
Οι ιδιαιτερότητες του νησιού και από άποψης γεωφυσικής και από ανθρωπολογικής άποψης, παρουσιάζονται σαν τη μοναδική σταθερότητα του νησιού. Από μετεωρολογικής σκοπιάς, τα πράγματα είναι ακόμη πιο παράξενα για τη Μαδαγασκάρη! Αρχίστε να μετράτε… «κλίματα»! Στην ανατολική ακτή, (η πλευρά του νησιού που «βλέπει» προς την Ινδία), έχουμε ένα ισημερινού τύπου κλίμα με πολλή υγρασία και πολλή ζέστη. Στη βορειοδυτική πλευρά, (προς την Αφρική) έχουμε ένα κλίμα μουσώνων με δύο εποχές (μια βροχερή και μια ξηρή). Επίσης, συνυπάρχει και ένα ορεινό – τροπικό κλίμα ηπειρωτικού τύπου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ημιάγονο. Από το Μάϊο μέχρι τον Οκτώβρη παρατηρείται ξηρασία ενώ από τον Οκτώβρη έως το Μάϊο, η εποχή μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκετά ζεστή. Δυστυχώς, η εναλλαγή κλιματικών αλλαγών, δεν έχει μόνο θετικές συνέπειες αλλά και αρνητικές. Το 2009, το νησί επλήγη από τον κυκλώνα Φανέλε που ανάγκασε περίπου 3.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Πλούσια τα ελέη σε φυτά και ζώα!
Η φύση κάνει ένα τεράστιο πάρτυ στη Μαδασκάρη! Αυτό φαίνεται από τα 8.500 με 12.000 (διαφορετικές απόψεις ειδικών όσον αφορά των αριθμό) είδη φυτών που ευδοκιμούν στο νησί. Μάλιστα, η Μαδαγασκάρη βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των περιοχών με την υψηλότερη βιοποικιλότητα στον κόσμο! Σίγουρα, η εκδάσωση και η διάβρωση του εδάφους, απειλεί σοβαρά τη χλωρίδα του νησιού. Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης, γνωστός και ως «φοίνικας του ταξιδιώτη», είναι το σήμα κατατεθέν για το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη. Η πανίδα της περιοχής, φιλοξενεί πολλά και σπάνια είδη ζώων. Αξίζει να σημειωθεί πως η πανίδα της Μαδαγασκάρης, μοιάζει περισσότερο με αυτήν της Ινδίας, παρά με της Αφρικής. Στο νησί υπάρχουν 32 είδη χαμαιλέοντα αλλά και πολλοί λεμούριοι. Σπάνια είδη ψαριών αλλά και ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος αγριόχοιρου, απαντώνται στη Μαδαγασκάρη.
Οι άνθρωποι ασχολούνται με…
Η Μαδαγασκάρη έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία. Όσον αφορά στην πιο πρόσφατη ιστορία, το 1960 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τους ντόπιους, καθώς μετά από 70 περίπου χρόνια γαλλικής αποικιοκρατίας στο νησί, η Μαδαγασκάρη αποκτά την ανεξαρτησία της. Οι κάτοικοι της Μαδαγασκάρης ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και με την αγροτική οικονομία. Ο καφές, η βανίλια και το ρύζι αποτελούν τα βασικά προϊόντα που εξάγει η Μαδαγασκάρη.
Αυτό το νησί, θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς. Οι αντιθέσεις της, η σπάνια βιοποικιλότητα, η ύπαρξη συνεχών κλιματικών αλλαγών, θα αποτελούσαν μια μοναδική εξωτική εμπειρία για όλους. Μακάρι να την αποκτήσουμε δια ζώσης. Μας το εύχομαι!