ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ξαναβρίσκοντας τα χαρίσματά μας.

Post by: 03/01/2018 0 comments

Ο άνθρωπος έχει την τύχη να είναι το πιο χαρισματικό πλάσμα της φύσης. Οι διαφορετικές κλίσεις και δυνατότητες που έχουμε, είναι ανεξάντλητες Kαι όμως, πολλές φορές οι δυνατότητές μας παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Θεωρητικά, είναι αμέτρητες όμως ήρθε η στιγμή να εστιάσουμε σε αυτές που μας χαρακτηρίζουν και μας διακρίνουν.

Κάνουμε μια συνολική αποτίμηση με ειλικρίνεια.

Οι δυνατότητες που έχουμε είναι άπειρες. Εδώ είναι και το δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης. Χρειάζεται κατά κάποιον τρόπο, να μετρήσουμε τον εαυτό μας. Πριν το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε απόλυτη ειλικρίνεια. Ανάμεσα σε μας και στον εαυτό μας, δε χωρούν ψέματα ούτε αυταπάτες. Πρέπει να διαχωρίσουμε αυτό που επιθυμούμε από αυτό που μπορούμε να κάνουμε.

Κοιτώντας ξανά τον εαυτό μας με ματιά αλήθειας, θα ανακαλύψουμε τις δυνατότητες εκείνες που είναι πιο «έτοιμες» από άλλες. Αυτές δηλαδή που δε χρειάζεται να κοπιάσουμε για να τις αποκτήσουμε και που είναι έτοιμες για επεξεργασία. Βλέπουμε το ταλέντο μας.

Διοχετεύουμε τις δυνατότητές μας στο σωστό τομέα.

Το δεύτερο βήμα της αποστολής «ανίχνευση δυνατοτήτων» είναι να βρούμε τον τομέα εκείνο, μέσα στο οποίο αυτές οι δυνατότητες, μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για παράδειγμα, αν έχουμε το χάρισμα του λόγου, θα βρούμε μια πληθώρα δραστηριοτήτων, στις οποίες η δύναμη της γλώσσας, απευθύνεται. Δικηγόρος, κοινωνικός λειτουργός, καθηγητής, φιλόλογος, επικοινωνιολόγος κ.α., είναι μόνο λίγα από τα επαγγέλματα στα οποία η δυνατότητα της γλώσσας, μπορεί να αξιοποιηθεί.

Καλό είναι βέβαια να φερθούμε πιο έξυπνα. Αν μια δυνατότητά μας την έχουμε ταυτίσει με κάτι πιο απτό, θα μας βοηθούσε ακόμη περισσότερο. Ας θέσουμε πάλι ένα παράδειγμα: Αν έχετε χάρισμα στη γλώσσα και διαβάζετε ταυτόχρονα, πολλά βιβλία λογοτεχνίας, τότε χωριό που φαίνεται…κολαούζο δε θέλει! Μάλλον ρέπουμε στη φιλολογία. Φαίνεται απλό, όντως δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, όμως πολλοί άνθρωποι χάνονται μέσα στην πληθωρικότητα δυνατοτήτων τους και τελικά, καταλήγουν να αφήνουν σε μεγάλο βαθμό, αναξιοποίητα τα ταλέντα τους. Αν μας αρέσει και η φιλολογία αλλά και κάποια άλλη κοινωνική δραστηριότητα που απαιτεί το χάρισμα του λόγου, σαφώς και να την ασκήσουμε αλλά να τη βάλουμε κάτω από την πρώτη μας δύναμη.

Με τη συνεχή εξάσκηση, επιβεβαιώνουμε το ταλέντο μας.

Το να βρίσκουμε τον πυρήνα των δυνατοτήτων-χαρισμάτων μας, έχει τα εξής δύο θετικά: Πρώτον, κερδίζουμε χρόνο στην καθημερινότητά μας. Εκεί που κάποιος άνθρωπος έκανε το λάθος να ασχοληθεί περισσότερο με μια δραστηριότητα στην οποία δεν έχει τη δική μας ικανότητα, εμείς θα κάνουμε πολύ λιγότερο κόπο. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία του ταλέντου. Δεύτερον, μας ξεμπερδεύει. Μας κάνει την ψυχολογία μας καλύτερη καθώς δε βρισκόμαστε σε αυτή τη συνεχή υπερένταση που μας φέρνει η διαρκής αναζήτηση του τομέα που θα διοχετεύσουμε τις ικανότητές μας.

Γνωρίζουμε με αυτόν τον τρόπο, ότι έχουμε ακούσει τη φωνή του εαυτού μας και τον βάζουμε να ασχοληθεί με ό,τι πραγματικά του αρέσει. Από εκεί και μετά, όλα είναι θέμα συνήθειας και εξάσκησης. Η εξάσκηση είναι ουσιαστικά η συνεχής επιβεβαίωση του ταλέντου που έχουμε σε κάτι. Πολλοί άνθρωποι επίσης μένουν στάσιμοι επειδή παραγνωρίζουν τη σημασία της άσκησης. Χωρίς την ενασχόλησή μας με αυτό στο οποίο έχουμε δυνατότητες, δεν πρόκειται να δούμε πόσο καλά μπορούμε να το κάνουμε.

Ας ξεκινήσουμε να βρούμε αυτό στο οποίο έχουμε εξαιρετικές επιδόσεις. Πολλά πράγματα, ακόμη και η ίδια μας η συμπεριφορά στις σχέσεις μας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά έχουμε φερθεί στις δυνατότητές μας και τελικά, στον εαυτό μας!

Φωτό από: Pexels

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons