ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

”Κάνε τη ζωή σου όνειρο και το όνειρό σου, πραγματικότητα”. Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ.

Post by: 02/08/2019 0 comments

Ο δημιουργός του “Μικρού Πρίγκιπα” είναι από τους λίγους που μπορούν μέσα από την πένα τους, να μας δώσουν εικόνες για το όνειρο, την φαντασία, την αγνή παιδικότητα και τελικά, την αισιοδοξία. Το τι είναι η πραγματικότητα και πώς τελικά τη χρωματίζουμε, είναι μια μεγάλη συζήτηση. Η δήλωση ”είμαι ρεαλιστής” ερμηνεύεται με πολύ διαφορετικό τρόπο κάθε φορά και είναι εντελώς παρεξηγημένη.

Ρεαλισμός vs Απαισιοδοξία, μη καταπολεμάμε τα όνειρά μας.

Ένας πολύ παράξενος και κατά βάθος, λανθασμένος συνδετικός κρίκος, υπάρχει ανάμεσα στον ρεαλισμό και στην απαισιοδοξία. Ρεαλιστής είναι εκείνος που αναγνωρίζει την πραγματικότητα ως αφετηρία για κάθε του σκέψη, δράση κτλ. Να τονίσουμε το ”ΔΙΚΗ ΤΟΥ” πραγματικότητα. Με βάση τα όσα εξετάζει και αντιλαμβάνεται εκείνος, κάνει τις ανάλογες σκέψεις και δράσεις. Καμιά φορά όμως ακούμε: “Είμαι ρεαλιστής, δεν πιστεύω σε θαύματα”. Κι όμως, η “πραγματικότητα” είναι γεμάτη από αυτά…

Το να προσπαθούμε κάθε μέρα για ό,τι καλύτερο μπορούμε, είναι ρεαλισμός; Σαφώς και είναι. Όταν είμαστε σε περίσταση που είναι γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια, είναι “ρεαλιστικό” να τα παρατάμε; Όχι, δεν είναι ρεαλισμός. Είναι άραγε ρεαλισμός να πιστεύουμε πως όσο περνά ο καιρός όλα γίνονται χειρότερα; Επίσης δεν είναι ρεαλιστική σκέψη. Τότε ο πρωτόγονος άνθρωπος, δε θα εξελισσόταν σε αυτό που είναι σήμερα. Και αν δεν είναι ρεαλιστικά όλα αυτά, τότε τι είναι; Απαισιοδοξία. Είναι ο ορισμός του ότι κάθε όνειρο, ιδέα και όραμα, το καταπολεμάμε με απαισιοδοξία, ντύνοντάς την με ρεαλιστικό μανδύα.

Το όνειρο δεν είναι ουτοπία.

Σε κάθε γιορτή, ακούμε ευχές! Στην πραγματικότητα, οι ευχές δεν είναι κάτι άλλο παρά όνειρα προς υλοποίηση.

Υπάρχει ένας ρεαλισμός που δεν αντιμάχεται την αισιοδοξία και άλλος ένας ρεαλισμός (ιμιτασιόν), που συμπορεύεται με την απαισιοδοξία. Εδώ το μπέρδεμα, είναι διαφορετικό. Οι περισσότεροι διαχωρίζουν το όνειρο από την πραγματικότητα. Χαρακτηρίζουν “ουτοπικό” οτιδήποτε θεωρούν ως “δύσκολο”. Το ντύνουν με διάφορες λέξεις. “Απίθανο”, “ακατόρθωτο” κτλ. ”Κάνε όνειρα! Δεν πρόκειται να γίνει αυτό που λες! Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική”. Κι όμως, τα προηγούμενα λόγια είναι απλώς ένα κλισέ. Και μάλιστα, μη πραγματικό.

Όσα βλέπουμε γύρω μας, όλος ο πολιτισμός, κάθε εφεύρεση που βελτιώνει τη ζωή μας καθημερινά, ξέρετε δεν ήταν κάποτε “πραγματικότητα”. Ήταν ένα ”όνειρο”. Ένα “όνειρο” ενός “παράλογου” και ”τρελού” που είδε το μέλλον! Για τον κάθε δημιουργό και για τον κάθε “εφευρέτη”, όνειρο και πραγματικότητα είναι ένα και το αυτό. Για αυτούς τους ανθρώπους, ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, είναι απλώς εκείνος που μπορεί να εκφράσει γλαφυρά και όμορφα, αυτό που πιστεύουν και βάζουν σε εφαρμογή. Αυτό που πρέπει να πιστεύουμε και να κάνουμε πράξη και εμείς, αν θέλουμε να έχουμε μια ονειρεμένη ζωή!

Φωτό από: Free Wallpapers

 

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons