Θα συμφωνούσες αν άκουγες ότι η σύγχρονη μάστιγα είναι το άγχος; Πιθανώς, ναι. Η καθημερινότητά μας είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη από τη μέριμνά μας. Το παν, είναι να είμαστε υγιείς! Μόνο που η υγεία, είναι διττή. Σωματική και ψυχολογική. Η ψυχολογική υγεία έχει να κάνει με το πόσο «τακτοποιημένο» είναι το μυαλό μας. Δε συμφωνείς;
- Φόβος και άγχος, «αντιπαθούν» οποιονδήποτε στόχο θέλουμε να επιτύχουμε.
Αλήθεια, εσύ πώς θέτεις τους στόχους σου και πώς τους κυνηγάς; Στόχους έχουμε όλοι, καθώς όλοι έχουμε επιθυμίες και ανάγκες. Είτε είμαστε περισσότερο χαλαροί, είτε είμαστε περισσότερο υπεύθυνοι, θέτουμε στόχους. Το άγχος είναι ο βασικός λόγος που μας οδηγεί στο να «φοβόμαστε» περισσότερο από ό,τι πρέπει τους στόχους που σκεφτόμαστε να θέσουμε και το αποτέλεσμα είναι να αναβάλλουμε και πολλές φορές να ακυρώνουμε τα σχέδια για τους αρχικούς μας στόχους. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο η θέση των στόχων, πόσο μάλλον η πιστή εφαρμογή του σχεδίου μας! Εδώ, μπορεί να φερθούμε κάπως πιο…έξυπνα.
- Φέρσου… έξυπνα και υπομονετικά!
Απέναντι στο άγχος και στο φόβο μην αποτύχουμε, αντιτάσσουμε – πέραν του θάρρους – πιο «ήπιο» χαρακτήρα. Βλέπεις, το άγχος έχει μια τεράστια αδυναμία. Δεν αντέχει να βλέπει ότι το αγνοούμε…Θέλεις να σχεδιάσεις και να κυνηγήσεις πιο ήρεμα και ευκολότερα τους στόχους σου; Κάνε τους SMART! Το SMART, προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Specific, (συγκεκριμένος) Measurable, (μετρήσιμος) Attainable, (επιτεύξιμος) Realistic, (πραγματοποιήσιμος) Time–Bound (τοποθετημένος σε κάποιο χρονικό διάστημα). Με λίγα λόγια, το «θέλω να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση και την υγεία μου», αφορά έναν στόχο που είναι συγκεκριμένος, χρειάζεται κάποια μέσα ή θυσίες, (διατροφή, τρέξιμο κτλ) είναι κάτι που μπορεί να γίνει και όλη αυτήν τη διαδικασία, μπορούμε να την τοποθετήσουμε στη χρονική διάσταση. Προσοχή! Το τί είναι επιτεύξιμο και το τί είναι ρεαλιστικό για τον καθένα μας, εξαρτάται από τις ικανότητές μας και από τη θέλησή μας. Επιτεύξιμος και ρεαλιστικός στόχος σύμφωνα με το SMART, είναι ο στόχος του οποίου τα μέσα επίτευξής του, υπάρχουν!
- Κάνω το πρόγραμμά μου, όχι «αυστηρό» αλλά, λειτουργικό…
Η προσήλωση στο στόχο μας είναι ο άξονας του «κυνηγητού» που εξαπολύουμε προκειμένου να κάνουμε πραγματικότητα μια επιθυμία μας. Προσήλωση, δε σημαινεί κάποιο εμμονετικό κυνήγι που μας κάνει να λειτουργούμε σα ρομπότ. Παράδειγμα: Αν ο στόχος μου είναι να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση, και έχω υπολογίσει ότι θα κάνω γυμναστική για 45 λεπτά την ημέρα και για δύο μέρες μου έτυχε κάτι απρόοπτο και δεν κατάφερα να βρω τον απαιτούμενο χρόνο, αυτό δεν πρέπει να με αγχώνει! Ένα καλό και «αυστηρό» πρόγραμμα, είναι το λειτουργικό και το εύκολα προσαρμόσιμο. Αν το Σ/Κ έχω χρόνο να κάτσω ενώ είμαι ξεκούραστος, μπορώ μέσα στις δύο μέρες να γυμναστώ για δύο ώρες. Επιπλέον, η πίεση ακόμη και για έναν καλό στόχο, όπως είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μόνο κακό κάνει και αυτό το κακό, ονομάζεται άγχος! Πολλές φορές μπερδεύουμε την αυτοπειθαρχία με το άγχος!
- Σίγασε τη φωνή του κακού σου εαυτού, γιατί αυτός είναι ο αντίπαλός σου!
Ξεκινώντας από τη στιγμή που θέσαμε το στόχο μας, οφείλουμε να είμαστε προϊδεασμένοι ότι α) θα συναντήσουμε δυσκολίες, β) θα μπούμε στον «πειρασμό» να ματαιώσουμε το στόχο μας. Το θάρρος είναι αρκετά σημαντικό. Όλοι μας έχουμε έναν κακό εαυτό που είναι λίγο ζηλιάρης, τεμπέλης και «ευκολάκιας». Οφείλουμε να μειώσουμε την ένταση της φωνής αυτού του εαυτού, που συνήθως έχει για επιχειρήματα το «άσε το για αύριο ή για μια ιδανικότερη περίοδο», ή το «δε θα φανεί εδώ αν είμαι δυνατός και αποφασιστικός» κτλ. Παντού φαινόμαστε και παντού είμαστε! Ιδανική περίοδος δε θα υπάρξει ποτέ και ειδικότερα, αυτή δε θα είναι αύριο! Σίγασε αυτόν τον εαυτό και πες του ότι όταν ξεκινάς κάτι ύστερα από σκέψη και το αποφασίζεις, δε θα το αφήσεις ημιτελές.
- Το κυνήγι του στόχου σου πρέπει να προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής σου.
Κυνηγώντας ένα στόχο, δε σημαίνει πως ξεχνάμε τη ζωή μας. Ακόμη χειρότερα, δεν πιστεύουμε ότι ένας στόχος (όπως η βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης) θα διαταράξει τον τρόπο ζωής μας, δηλαδή το κυνήγι πολλών και διαφορετικών στόχων. Η πολυπραγμοσύνη είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης και αυτό σημαίνει ότι είμαστε γεννημένοι να κάνουμε πολλά, αλλά όχι πολύ! Αν σκέφτηκες σωστά στην αρχή που έθεσες το στόχο, σημαίνει ότι σκέφτηκες πως δε θα σε εκτροχιάσει από τα υπόλοιπα «κυνήγια» σου. Βάζεις μια δραστηριότητα στη ζωή σου, μόνο όταν αυτή σε κάνει καλύτερο και σου συμπληρώνει πράγματα. Θυσιάζεις μόνο τις δραστηριότητες που βαρέθηκες ή ελεύθερο χρόνο που σπαταλάς στο να κάθεσαι παραπάνω από όσο θέλεις. Δε χρειάζεται να πούμε πως το κυνήγι ενός στόχου δεν είναι «έντιμο» όταν γίνεται σαν αντικατάσταση ενός άλλου που παρατήσαμε στη μέση…Τότε, δε μιλάμε για κυνήγι και κυνηγητό, αλλά για «κρυφτό» και μάλιστα κρυφτό, ως προς τον εαυτό μας!
Φωτό από: www.freedigitalphotos.net