Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ελλάδα: Η «ασπίδα» της Παγκόσμιας Ιστορίας…

Η Ελλάδα καλείται πάντα να μετέχει στις σημαντικότερες μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο παγκόσμιος χάρτης, ίσως, να ήταν πολύ διαφορετικός χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές. Η μελέτη της ελληνικής ιστορίας δείχνει οτι στην ειρήνη, δεν είμαστε «καλά παιδιά». Στην κρίσιμη στιγμή της ιστορίας όμως, είμαστε πάντα παρόντες. Βελτιώνουμε το πρώτο και κρατάμε το δεύτερο λοιπόν…

Το 490 π.Χ, «μπλόκο» στους Πέρσες, σωτηρία για την Ευρώπη.

Οι περισσότεροι ιστορικοί του πλανήτη, θεωρούν τη Μάχη του Μαραθώνα (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 490 π.Χ.) ως μια από τις πιο κομβικές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτή η μάχη, έκρινε εν πολλοίς την εξέλιξη του ελληνικού, και τελικά, του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο Μιλτιάδης, είναι σίγουρα ο πρωταγωνιστής μαζί με τον αθηναϊκό στρατό και τον αντίστοιχο των Πλαταιών, των οποίων ηγούταν. Οι Πέρσες, με τετραπλάσια στρατεύματα σε σχέση με των Ελλήνων (11.000 Έλληνες και 44.000 περίπου Πέρσες) και αρχηγούς τον Δάτη και τον Αρταφέρνη, αποφάσισαν να εκστρατεύσουν εναντίον του νησιωτικού και ηπειρωτικού κορμού της χώρας.

Χάρη στη στρατηγική του Μιλτιάδη, οι Πέρσες ηττήθηκαν και όσοι έμειναν ζωντανοί, τράπηκαν σε φυγή, αφού απέτυχαν να επιτεθούν στην Αθήνα. Πλεονέκτημά μας; η στρατηγική ιδιοφυία και όχι ο αριθμός του στρατού. Όπως παραδέχτηκε ο Βρετανός, Τζων Στούαρτ Μιλ: «Η Μάχη του Μαραθώνα, υπήρξε πολύ πιο σημαντική για τη βρετανική ιστορία από αυτήν του Χέιστινγκς». Το 2010, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ανακήρυξε με ψήφισμα, τη Μάχη του Μαραθώνα ως μια από τις σημαντικότερες μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Δέκα έτη μετά, το 480π.Χ., παράλληλα με τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου, διεξάγεται η Μάχη των Θερμοπυλών. Ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Λεωνίδας, ηγείται επίλεκτου σώματος συμπατριωτών του και άλλων στρατευμάτων από όλη την Ελλάδα. Η δεύτερη εισβολή των Περσών, αποκρούεται καθώς η αντίσταση στα Στενά των Θερμοπυλών, έφερε τρομερές απώλειες στο περσικό στράτευμα και παράλληλα, κέρδισε χρόνο. Ξανά, η Ευρώπη δε γίνεται «Περσική» υποήπειρος. Την ίδια χρονιά, η Ναυμαχία της Σαλαμίνας σήμανε την αρχή του τέλους για τους Πέρσες και το πλάνο κατάκτησης της Ευρώπης.

Η Επανάσταση του 1821 και ο άνεμος ελευθερίας στην Ευρώπη.

Οι «τσακωμοί» με τους Πέρσες στα αρχαία χρόνια, υπήρξαν πολύτιμοι για να ενωθούμε ως Έλληνες, κάτι που δεν ήταν ποτέ κάτι εύκολο για μας. Ο Μέγας Αλέξανδρος, κατέλυσε το περσικό κράτος και έτσι, διέδωσε τον Ελληνισμό στην Ασία.

Πολλούς αιώνες μετά και αφού μεσολάβησε η Βυζαντινή περίοδος των 1.100 περίπου χρόνων. η ελληνική προσφορά στην Ευρώπη στον κόσμο, συνεχίζεται. Η εθνική θέληση για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού που από το 1453 κράτησε δέσμιο το ελληνικό έθνος, αναδείχθηκε μαζικά το 1821. Εκείνη η περίοδος, μολονότι εχθρική σε επαναστάσεις κάθε είδους, υπήρξε η απαρχή για την αλλαγή των καθεστώτων στην Ευρώπη. Ο ελληνικός αγώνας, συγκίνησε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και επανέφερε τη συζήτηση της ελευθερίας που μετά το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων, είχε πάλι πισωγυρίσει σε καθεστώτα που υπήρχαν πριν από τη Γαλλική Επανάσταση. Η Ελληνική Επανάσταση, σηματοδότησε την αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το Έπος του 1940 και ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των μεγάλων ιστορικών εξελίξεων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, παίζει η κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρεσβευτής Εμμανουέλε Γκράτσι, παραδίδει ένα τελεσίγραφο στον Ιωάννη Μεταξά, σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία, ζητούσε τη διέλευση των στρατευμάτων μέσα από την Ελλάδα. «Ώστε έχουμε πόλεμο», αποκρίθηκε ο Μεταξάς και έτσι ξεκίνησε το Έπος του 1940 στο οποίο η στρατιωτικά αδύναμη Ελλάδα, ταπείνωσε στην κυριολεξία τον ιταλικό στρατό και την επιχείρηση «Πριμαβέρα», καθώς, όχι μόνο απέκρουσε τις ιταλικές δυνάμεις αλλά απελευθέρωσε και περιοχές της Αλβανίας.

Η ταπεινωτική ήττα της Ιταλίας, έφερε τη ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα. Στις 6 Απριλίου, τα γερμανικά στρατεύματα, περνώντας από τη Βουλγαρία, άρχισαν την εισβολή τους στην Ελλάδα. Η αντίσταση υπήρξε ηρωική και ειδικά στην Κρήτη, οι Έλληνες δεν σταμάτησαν να φθείρουν τους ναζί που σκότωσαν, βασάνισαν και λεηλάτησαν την Ελλάδα για πέντε περίπου χρόνια. Για πολλούς ιστορικούς, η απρόσμενη ήττα της Ιταλίας στην Ελλάδα που εξανάγκασε γερμανικές δυνάμεις να έρθουν στην Ελλάδα, οδήγησε στην αλλαγή των πλάνων του Χίτλερ και τελικά, στην καθυστέρηση της γερμανικής προετοιμασίας για τον ρωσικό χειμώνα, ο οποίος υπήρξε σημαντικός «στρατηγός» της τελικής νίκης των Συμμάχων έναντι των δυνάμεων του Άξονα. Η νίκη εναντίον των Ιταλών, οδήγησαν τον Ουίνστον Τσώρτσιλ να παραδεχτεί πως «Ξέραμε οτι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, τώρα ξέρουμε πως οι ήρωες, πολεμούν σαν Έλληνες».

Φωτό από: Σπάρταθλον / Pinterest

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates