Η Καβάλα, είναι πανέμορφη και μοναδική πόλη. Δεν είναι υπερβολή! Πρόκειται για μια πανέμορφη, γραφική και πολύ ιστορική πόλη. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της οροσειράς «Σύμβολο» και έχοντας την «βεράντα» της στο Βόρειο Αιγαίο, η Καβάλα κάνει πραγματικά…τη διαφορά! Ας δούμε όμως τί άλλο κάνει την Καβάλα πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών; Γιατί πρέπει να επισκεφθείς αυτήν την πανέμορφη πόλη;
1. Οι Καμάρες!
Οι Καμάρες, το μεσαιωνικό υδραγωγείο, είναι μια οικοδομική κατασκευή της Βυζαντινής περιόδου. Το κτίριο, δέχτηκε αρκετές επισκευές κατά τα χρόνια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Το επιβλητικό αυτό κτίριο, υφίσταται εργασίες συντήρησης με τη μορφή της ήπιας παρέμβασης από το 1997. Το μήκος του είναι 280 μέτρα και το ύψος του 25.
2. Το Ιμαρέτ.
Ο Μεχμέτ Αλή, ήθελε να αφήσει κάτι προκειμένου να δείξει την αγάπη του προς τη γεννέτειρά του, την Καβάλα. Έτσι, στην Παλιά Πόλη, (χερσόνησο της Παναγίας) οικοδομήθηκε κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανοκρατίας. Η ιστορία αυτού του κτιρίου είναι μεγάλη αφού αρχικά λειτούργησε ως θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα (πτωχοκομείο). Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, λειτούργησε ως ξενώνας για τους πρόσφυγες. Από το 2001, έχει ενοικιαστεί για 50 χρόνια σε κάποιον επιχειρηματία από την Καβάλα. Σήμερα, είναι ένα αναστηλωμένο κτίριο που μπορεί να θυμίσει την αίγλη ης εποχής του.
3. Δημοτική Καπναποθήκη.
Είπαμε, η Καβάλα συνδυάζει πολλά πράγματα. Ομορφιά και ιστορία, πολιτισμός, ψυχαγωγία και διασκέδαση περπατάνε μαζί σε μια από τις πιο ανθρώπινες και γραφικές πόλεις ολόκληρης της Ελλάδας. Η Δημοτική Καπναποθήκη, αποτελεί ένα μνημείο της πόλης, πολύ σημαντικό για την ιστορία της. Στην Καβάλα, κατοικούσε πλήθος καπνεργατών και το κτίριο της Καπναποθήκης, αποτελεί κλασικό οικοδόμημα οθωμανικής αρχιτεκτονικής, με ψευδοκίονες και γείσα. Χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Τούρκο καπνέμπορο Κιζί Μιμίν.
4. Το Κάστρο.
Το Κάστρο της Καβάλας, είναι από τα αρχαιότερα οικοδομήματα της Παλιάς Πόλης της Καβάλας. Στη σημερινή του κορφή, το Κάστρο οικοδομήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα. Επιβλητικό και αγέρωχο, ο προαύλιος χώρος του Κάστρου της Παλιάς Πόλης της Καβάλας, χρησιμοποιείται για να φιλοξενήσει γιορτές και πολιτιστικλές δραστηριότητες του Δήμου της Καβάλας και όλων των φορέων της.
5. Το Δημοτικό Ωδείο.
Το Δημοτικό Ωδείο, ανήκε στα αδέρφια Ν. Και Ε. Γρηγοριάδη, οι οποίοι ήταν καπνέμποροι. Πρόκειται για το αρχαιότερο από τα σπίτια που χτίστηκαν πριν από το 1864! Μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως τράπεζα ενώ από το 1987 ανήκει στο Δήμο Καβάλας και στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο. Νεοκλασικό αριστούργημα, στο οποίο ο αρχιτέκτονας επιθυμούσε να δώσει έμφαση στην εθνική περηφάνεια για την αρχαιοελληνική παράδοση.
6. Το Φεστιβάλ των Φιλίππων!
Μετά το Φεστιβάλ της Επιδαύρου, το αρχαιότερο φεστιβάλ της χώρας μας είναι το Φεστιβάλ των Φιλίππων. Η διάρκειά του;; Δύο μήνες! Από τον Ιούλιο, μέχρι και τον Σεπτέμβρη.Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής, γίνεται στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων. Λαμβάνει χώρα στην Καβάλα και στη Θάσο και έλκει χιλιάδες Έλληνες και ξένους, οι οποίοι κάθε χρόνο απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας θεατρικές παραστάσεις καθώς και εκδηλώσεις αφιερωμένες στην τέχνη και στον πολιτισμό.
7. Η γιορτή των Ελευθερίων!
Για σας που θα βρεθείτε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τα Ελευθέρια. Πρόκειται για μια μεγάλη και πολυήμερη γιορτή, η οποία κορυφώνεται με τη γιορτή του πολιούχου της Καβάλας, του Αποστόλου Παύλου. Την 26η Ιουνίου του 1913, έγινε η απελευθέρωση της Καβάλας και με αυτήν την αφορμή, ο Δήμος Καβάλας διοργανώνει εκδηλώσεις στο Κάστρο και σε άλλες τοποθεσίες την ίδια ημερομηνία!
8. Το Φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα».
Στον παραδοσιακό οικισμό Ακόντισμα, κάθε Ιούλιο, λαμβάνει χώρα το Διεθνές Λαογραφικό Φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα». Μια γιορτή που τονίζει το διεθνές κύρος της Καβάλας η οποία κατά αυτόν το μήνα, καλεί εθνικές αντιπροσωπείες από όλον τον κόσμο, προκειμένου να αναδείξουν τον τρόπο ζωής τους και τον πολιτισμό τους. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που γίνεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λαογραφικών Φεστιβάλ, που υπάγεται στην UNESCO. Μουσική, χορός, κουζίνα και χρηστά ήθη και έθιμα άλλων λαών αναδεικνύονται σε αυτήν τη σπουδαία γιορτή.
9. Φαγητό.
Το εστιατόριο «Ορεινό», αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εστιατορίων της Καβάλας. Τροφοδοτείται από το λαχανόκηπο των ανθρώπων που συντηρούν το εστιατόριο, το οποίο είναι φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο! Υπάρχουν 300 είδη κρασιών, αποσταγμάτων και παλιών κρασιών από το διεθνή αμπελώνα στο κελάρι του εστιατορίου. Η Καβάλα είναι πασίγνωστη για την ποιότητα των κρασιών και των αποσταγμάτων της!
Το μαγαζί «Μελτέμι», είναι ακόμη ένα εστιατόριο-ουζερί που κάνει τη διαφορά στην Καβάλα. Το χειμώνα, μέσα και απόλαυση με τζάκι και το καλοκαίρι, θέα στη θάλασσα! Το χειμώνα μάλιστα, μπορείτε να πιείτε και να φάτε μετά… ζωντανής μουσικής!
Για θαλασσινά αλλά και κρεατικά, μπορείς να πας και στην παραδοσιακή ταβέρνα «Ελιά» η οποία σου παρέχει την πολυτέλεια να τρως κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα.
Αν θες να φας και κάτι διαφορετικό στην κοσμοπολίτικη Καβάλα, μπορείς να επισκεφτείς το «ΗΜΑΡ». Πρόκειται για ένα μαγαζί στο οποίο μπορείς να γευτείς μεξικάνικη, ιταλική, ισπανική και γαλλική κουζίνα και βέβαια παραδοσιακά ελληνικά φαγητά.
Φωτό από: www.kavalagreece.gr