«Πιστεύω πως έχουμε στην ψυχή μας μια μεγάλη δύναμη. Να την χρησιμοποιήσουμε με τον σωστό τρόπο.» Τίνα Τέρνερ
Η Αφρομερικανίδα τραγουδίστρια, είναι από τις διάσημες που προέκυψαν από τα 80’ς και 90’ς. Simply the Best, όπως λέει και το τραγούδι της. Η Τίνα Τέρνερ, ως έγχρωμη, έχει ζήσει και κυρίως, έχει μεγαλώσει στην εποχή που οι έγχρωμοι είχαν εναντίον τους ρατσιστικές διακρίσεις. Εκείνη την περίοδο, ένας αφροαμερικανός που κατάφερε να πετύχει κάτι σπουδαίο, σίγουρα είχε κάτι παραπάνω στα αποθέματα δυνάμεών του. Για αυτή τη δύναμη μας λέει η Τίνα Τέρνερ.
Δύναμη και δυνατότητες
Από την παιδική μας ηλικία, ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο. Αυτός ο κόσμος, άλλοτε δέχεται παρεμβάσεις και άλλοτε όχι. Το πόσο μπορούμε να παρέμβουμε στον κόσμο (και στην κοινωνία μας αλλά και στο φυσικό περιβάλλον) εξαρτάται από αυτό που σιγά-σιγά μαθαίνουμε στο σπίτι και στο σχολείο. Από τις δυνατότητες. Η δυνατότητα από τη δύναμη, διαχωρίζεται. Δεν είναι το ίδιο. Οι δυνατότητές μας είναι στην ουσία αυτά που μπορούμε να κάνουμε χάρη στη δύναμη που υπάρχει μέσα μας. Ωστόσο, υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσά τους. Όλοι έχουμε δύναμη και όλοι έχουμε δυνατότητες. Στην πράξη, όλοι θα θυμόμαστε τους δασκάλους ή τους γονείς μας να διαχωρίζουν το τι μπορούμε να κάνουμε από αυτό που πραγματικά κάνουμε. «Έχει δυνατότητες για πολλά, αλλά δε διαβάζει».
Μια δύναμη με συστατικά
Η δύναμη για την οποία κάνει λόγο η Τίνα Τέρνερ, είναι ψυχική. Αυτήν τη δύναμη, τη συνιστούν, άλλες δυνάμεις. Η άρνηση να δεχθούμε την όποια αποτυχία ως τετελεσμένο γεγονός, το θάρρος, η υπομονή, η θετική στάση στη ζωή, η ζωντάνια και η φρεσκάδα που έχουμε ως άνθρωποι, η υπομονή, η επιμονή, η θέληση να μοιραστούμε τον εαυτό μας με άλλους, τελικά, η αγάπη. Όλα αυτά μαζί, είναι δύσκολο να τα ονομάσουμε με ένα όνομα αν τα αθροίσουμε. Γι’ αυτό μπορούμε να ονομάζουμε αυτό το άθροισμα ως «Δύναμη».
Η πράξη και ο λόγος χρήσης
Το μόνο κακό με τη «Δύναμη», είναι πως είναι απρόσωπη. Με άλλα λόγια, εμείς αποφασίζουμε το πώς αυτή θα χρησιμοποιηθεί. Ίσως στη φράση της Τέρνερ, αυτό να είναι το πιο σημαντικό που αναφέρεται. Ένα καλό παράδειγμα για να αντιληφθούμε στην πράξη το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις, είναι η γνώση. Χάρη στη γνώση, προχωρήσαμε στην επιστήμη. Απίστευτες ανακαλύψεις και τρομερές εφευρέσεις, άλλαξαν το επίπεδο της ζωής μας. Η τεχνολογία, προχώρησε τόσο ώστε να μπορούμε να κάνουμε πολλές εργασίες μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Παρόλα αυτά, από την τεχνολογία, επήλθαν και τρομερά δεινά όπως η κατασκευή υπερόπλων ικανών να καταστρέψουν τεράστιες εκτάσεις και να αφανίσουν πολλά εκατομμύρια ζωών. Όπως μπορεί η δύναμη της γνώσης να βοηθήσει την ιατρική να εξαλείψει ασθένειες που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα, με τον ίδιον τρόπο μπορεί, χάρη στη θέλησή μας για το πώς θα τη χρησιμοποιήσουμε, να βλάψει και να κάνει κακό, το αντίθετο ακριβώς από την προστασία της ζωής. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ψυχικές μας δυνάμεις και τις δυνατότητες που αυτές προκαλούν. Έχουμε τη δύναμη να αγαπήσουμε τους άλλους ανθρώπους, όμως η επιλογή είναι αυτή που θα ενεργοποιήσει αυτήν την αγάπη. Έχουμε την επιλογή: τις κλίσεις μας και τις ικανότητές μας να τις αφιερώσουμε σε καλούς ή σε κακούς σκοπούς. Η Τίνα Τέρνερ ουσιαστικά μας λέει την παροιμία των Ινδιάνων…ανάλογα, ποιόν από τους δύο λύκους τρέφεις (τον λευκό ή τον μαύρο;)…
Φωτό από: The Soul Matrix