ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

«Αν δεν ήταν δύσκολο, όλοι θα μπορούσαν να το κάνουν». Τομ Χανκς

Post by: 07/06/2017 0 comments

Στα αστέρια του Χόλυγουντ, είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που είναι διάσημος, να έχει πνεύμα και κυρίως, που να είναι ανθρώπινος. Ένας τέτοιος, είναι ο Τομ Χανκς. Από το Πράσινο Μίλι, μέχρι και τον Κώδικα Ντα Βίντσι και άλλες πολλές επιτυχίες, έχουμε θαυμάσει το ταλέντο του. Μιλάει σπάνια, αλλά από ό,τι φαίνεται, όταν το κάνει, έχει κάτι να μας πει. Αρκετά προκλητική η σκέψη του διάσημου ηθοποιού, πάμε να δούμε λίγο κάτι που αφορά τη θέληση και τις ικανότητες!

Θέλουμε όλοι το ίδιο;

Σε πολλές συζητήσεις μας, έχουμε αναλώσει λόγια μας στο να περιγράφουμε επιθυμίες! Όλοι μας, θέλουμε. Αλίμονο να ήταν αυτό κακό. Οι επιθυμίες είναι δυνάμεις και μας σπρώχνουν στο να ζούμε! Το πρόβλημα είναι άλλο. Αν τελικά, όντως θέλουμε ή πόσο θέλουμε κάτι. Πριν όμως πούμε για το πόσο «βαρύ ρήμα» είναι το θέλω, ας μιλήσουμε λίγο για την περιβόητη «ισότητα».

Δεν πιστεύει κανείς πως τα πράγματα καταλήγουν σε ισότητα και αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε. Προσέχουμε το ρήμα «καταλήγουν». Τα μέτρα και τα σταθμά του καθενός, είναι πολύ διαφορετικά. Όλοι έχουμε δικαίωμα να ξεκινήσουμε από κάπου. Όλοι, μπορούμε ακόμη και να ξεκινήσουμε από την ίδια αφετηρία, όμως η κατάληξη δε θα είναι η ίδια. Με άλλα λόγια, όλοι ξεκινήσαμε με ένα «θέλω» που στην πορεία, δεν έμεινε το ίδιο ισχυρό. Δε θέλουμε όλοι το ίδιο.

Για τα δύσκολα…

Αφού πούμε με ειλικρίνεια ότι δεν «θέλουμε» και άρα δεν προσπαθούμε όλοι, το ίδιο, μπορούμε να πάμε παρακάτω! Η θέλησή μας, εξαρτάται από τρία πράγματα κυρίως. Πρώτον, από το πόσο μας αρέσει κάτι. Άλλη παρεξηγημένη φράση το «μου αρέσει»! Μας αρέσει κάτι «πάρα πολύ», όταν χωρίς αυτό, δεν είμαστε καλά. Όταν η διάθεσή μας στην καθημερινότητά μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Δεύτερον, από τις θυσίες που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε. Τι μπορούμε δηλαδή να δώσουμε σε αντάλλαγμα για να είμαστε κοντά σε αυτό και τρίτον, πόσο υπομονή-επιμονή έχουμε. Πόσες φορές μπορούμε να αντέξουμε τον πόνο και το «μαρτύριο» μιας αποτυχίας για να μπορούμε να συνεχίσουμε.

Όπως καταλαβαίνουμε, τα τρία αυτά πράγματα, συνιστούν ένα ΘΕΛΩ πολύ ισχυρό. Είναι πολύ δύσκολο να είναι αυτό το «θέλω» ισχυρό, όμως μόνο τότε, μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε. Δηλαδή όταν κάτι μας αρέσει, όταν θυσιάζουμε πράγματα γι’ αυτό, ακόμη και αν είναι ανέσεις και όταν αντέχουμε. Να γιατί, στο τέλος, δεν τα καταφέρνουν όλοι να μετατρέψουν το «θέλω», σε «μπορώ».

Τόλμη και θάρρος για να είσαι…στους λίγους.

Από τη μία, όλοι μπορούμε να θέλουμε με τον παραπάνω, αυθεντικό και δύσκολο τρόπο. Από την άλλη, μόνο λίγοι τελικά καταφέρνουν να αποκτούν αυτό που τους υπαγορεύει κάθε φορά η επιθυμία τους. Ένας ακόμη λόγος που λίγοι μπορούν να φιλοξενήσουν μια επιθυμία στην πραγματικότητα και να κάνουν ένα όνειρο, αληθινό, είναι το θάρρος.

Η τόλμη, έχει προσφέρει στους ανθρώπους πολλά περισσότερα πράγματα και από την ίδια τη λογική. Σας φαίνεται υπερβολή; Σκεφτείτε ανθρώπους που ανακάλυψαν κάτι σπουδαίο, για χάρη της λογικής. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πώς η ανθρωπότητα, ανακάλυψε το φως και τη χρησιμότητα του ηλεκτρικού ρεύματος. Σκεφτείτε πόσες φορές τόλμησαν να αποτύχουν ο Τόμας Έντισον και ο Νίκολα Τέσλα! Να αποτύχουν; Ναι. Εδώ είναι η ουσία του θάρρους και η αξία της τόλμης. Να πηγαίνουμε κόντρα στις πιθανότητες που καμιά φορά υπερεκτιμούμε. Να είμαστε εναντίον του «δεν μπορώ» καθώς το τελευταίο, προκαλεί το «δεν θέλω». Μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Δύσκολο φαίνεται. Μα αν δεν ήταν δύσκολο, θα μπορούσαν να το κάνουν όλοι…

Φωτό από: Burnett’s Boards

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons