ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Απομακρυνόμαστε από τους αρνητικούς.

Post by: 03/05/2019 0 comments

Η προσπάθεια που κάνουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι και να βελτιώνουμε συνεχώς τον εαυτό μας, είναι πολύ δύσκολη. Πέραν από όσα κάνουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό (και είναι πάντα πιο εύκολα) υπάρχουν πράγματα που δεν αφορούν μόνο εμάς, που δεν είναι μόνο στο χέρι μας και αυτά είναι πολύ πιο δύσκολα. Το πιο δύσκολο – θα συμφωνήσετε – είναι το να βρούμε ανθρώπους που μας ταιριάζουν. Εκείνους που θα μας κρατούν ψηλά! Ας πάρουμε κάποιες αποφάσεις για όλους τους άλλους.

Η ανάγκη να έχουμε ”ζωντανούς” κοντά μας.

Η ζωή μας είναι γεμάτη από προκλήσεις και προβλήματα. Οι ανέμελες μέρες είναι λιγότερες από τις φορτωμένες. Τα βάρη της καθημερινότητας απαιτούν να είμαστε συνεχώς συγκεντρωμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Αυτό που έχει όμως σημασία, όσο δύσκολη και αν είναι μια κατάσταση, είναι το φόντο…Ποιο χρώμα επικρατεί στη διάθεσή μας; Είναι το λευκό; Τι χρειάζεται για να έχουμε “άσπρο φόντο”; Σε ό,τι μας αφορά, χρειαζόμαστε ακλόνητη πίστη. Την πίστη δεν τη φτιάχνουμε μόνοι μας, έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που είναι κοντά μας. Να μας παρέχουν “αέρα”. Είναι εκείνοι οι ευχάριστοι άνθρωποι που μόνο κουράγιο θα μας δώσουν. Εκείνοι που αστράφτουν από χαρά όταν είμαστε χαρούμενοι και που ψάχνουν με αγωνία τρόπο να μας βοηθήσουν όταν είμαστε σε χαμηλές πτήσεις. Τώρα που ο καιρός ανοίγει και καλοκαιριάζει όλο και πιο πολύ, μέρα με τη μέρα, έχουμε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύτιμοι είναι οι άνθρωποι που έχουν ενέργεια πάνω τους και μάς τη μεταδίδουν. Μια-δυο ώρες μαζί τους είναι αρκετές για να νιώσουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Δεν είναι μόνο φίλοι, συγγενείς ή σύντροφοι. Είναι σύμμαχοι και συμπολεμιστές.

Μακριά από τοξικότητα και μάλιστα…χωρίς καμιά ενοχή.

Το πρόβλημα με τις τοξικές σχέσεις, τις φιλίες κτλ, είναι δυσεπίλυτο. Όλοι έχουμε περάσει κάτι τέτοιο, όλοι έχουμε ζήσει σε καταστάσεις που μας φωνάζουν ”δεν αντέχω “άλλο” παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να μένουμε. Η ουσία του προβλήματος κάθε τοξικής σχέσης είναι ο εθισμός που μας προκαλεί αυτή τη τοξικότητα. Ποιός είναι όμως ο τύπος ενός τοξικού ανθρώπου; Πρόκειται για τους κατ’ εξοχήν αρνητικούς ανθρώπους. Οι τοξικοί άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα ”κακοί” και ”σατανικοί”. Είναι εκείνοι που πρώτα κοιτούν τα εμπόδια και μετά τις ευκαιρίες. Είναι εκείνοι που γκρινιάζουν και τα βάζουν με οτιδήποτε δεν είναι ”τέλειο”. Είναι εκείνοι που πριν από κάθε τους πρόταση, δεσπόζει το ”δεν” και το ”όχι”. Όλα τα βλέπουν δύσκολα και ακατόρθωτα. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι βλέπουν εύκολο μόνο ένα πράγμα. Την απορρόφηση της δικής μας ενέργειας. Ένας τοξικός άνθρωπος κοιτάζει απλώς να βρει έναν άνθρωπο να “κλαίγεται”, να τον ακούει και να του δίνει συνεχώς βοήθεια. Ζει για τις ίντριγκες, τους τσακωμούς και τις παρεξηγήσεις. Θα μπορούσε κανείς μας να ζήσει υπό αυτές τις συνθήκες; Κι όμως, πολλοί άνθρωποι κάθονται σε τέτοιες συνθήκες μέχρι να πουν ”δεν αντέχω”. Η τοξικότητα είναι μεταδοτική και ”υπνωτική”. Μπορούμε όμως εύκολα να την αποβάλλουμε όταν μοιραζόμαστε ώρες με φωτεινούς ανθρώπους. Στη σύγκριση υγείας και αρρώστιας καταλαβαίνουμε το πού έχουμε μπλέξει. Ας μην έχουμε ενοχές που αποχωρούμε από τέτοιους ανθρώπους.

Δε γίνεται να θέλουμε να ευτυχήσουμε και να προοδεύσουμε διατηρώντας τέτοιες, τοξικές σχέσεις. Δε γίνεται να παραμένουμε δημιουργικοί και ευδιάθετοι. Ενοχή χρειάζεται να έχουμε μόνο στο εξής: Ότι ”βοηθούμε” δηλητηριώδεις ανθρώπους αντί να βοηθούμε υγιείς και καλοπροαίρετους. Όταν διατηρούμε τοξικούς ανθρώπους στη ζωή μας, δεν είμαστε ”καλοί”, “ευαίσθητοι” και ”ανεκτικοί”. Είμαστε άδικοι απέναντι στον εαυτό μας και σε όσους αξίζουν τη συντροφιά μας.

Φωτό από: Nasfotograf.cz

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons