Ό,τι πιο περίπλοκο και συνάμα, πιο σημαντικό στη ζωή μας, είναι οι προσωπικές μας σχέσεις. Μετά την υγεία μας, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι εκείνες που μας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα. Είναι το «φόντο» μας. Κάποιες φορές, οι προσωπικές μας σχέσεις (φιλικές ή ερωτικές) καταλήγουν να μας πληγώνουν αρκετά και μαζί με αυτές τις πληγές, επηρεάζουν την οπτική μας. Μπορούμε να αποφύγουμε τα «δηλητήρια» που αφήνουν;
- Κάθε περίπτωση είναι μοναδική.
Όταν ο συναισθηματισμός μας έχει νεκρωθεί μετά από ένα «ναυάγιο» μιας προσωπικής μας σχέσης, τότε χρειάζεται να αναλάβει δράση ο εξορθολογισμός. Καλώς ή κακώς, όταν νιώθουμε άσχημα, κάθε πράγμα που σκεφτόμαστε, παίρνει το χρώμα αυτού που νιώθουμε. Εδώ, οφείλουμε να σκεφτούμε πως θα ήταν περισσότερο τραγική η γενίκευση παρά η προδοσία αυτή καθ’ αυτή. Αν φτάσουμε να πούμε «όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι και στο τέλος προδίδουν», τότε η δυστυχία, δε θα αργήσει να μας επισκεφθεί. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και χρειάζεται να έχουμε ανοικτά τα μάτια, πάντα στο καλύτερο.
- Όχι στη μοναξιά.
Μια προδοσία που νιώσαμε, είτε αφορά φίλους που τους νομίζαμε ως τέτοιους είτε ερωτικούς συντρόφους, φέρνει εσωστρέφεια. Πολλές ώρες και μέρες, μας «τρώνε» τα «γιατί». Τα αίτια μιας «προδοσίας», όσα και αν είναι, σίγουρα δεν αφορούν εμάς αλλά αφορούν εκείνον που την έπραξε. Αν κλειστούμε στον εαυτό μας, τότε το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να διαγράφουμε συνεχώς έναν φαύλο κύκλο σκέψεων. Αυτό που μας χρειάζεται, έστω και με λίγη «πίεση» είναι η εξωστρέφεια. Να βλέπουμε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε ώστε και να «ελαφραίνουμε» αλλά και να μη χάνουμε την «κόλλα» μας με τους ανθρώπους, μη χάσουμε την εμπιστοσύνη μας.
- Επανεξέταση λαθών.
Το τελευταίο που θες να ακούσεις όταν έχεις βιώσει μια προδοσία, είναι πως κάπου έχεις συμβάλλει και εσύ. Κι όμως, αφού δώσεις λίγο χρόνο ώστε να σου φύγουν οι έντονες εξάρσεις θυμού και η στεναχώρια, θα καταλάβεις πως οι άνθρωποι μας φέρονται ανάλογα με το χώρο που τους δίνουμε. Η καταστροφή μιας ερωτικής ή μιας φιλικής σχέσης, μπορεί να αφήσει σαν μάθημα το να προσέχουμε πόσο «ανοιγόμαστε» και κυρίως, πού κάνουμε αυτά τα «ανοίγματα». Δυστυχώς, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ευγνώμονες, ούτε όλοι σέβονται το δόσιμο του εσωτερικού μας κόσμου. Επομένως, μπορείς να κάνεις το εξής: Από το να «κλειστείς» στον εαυτό σου, είναι πολύ προτιμότερο να σκεφτείς γενικότερα τις ανθρώπινες σχέσεις και να προετοιμαστείς πιο ώριμα για τις μελλοντικές σου σχέσεις.
- Νέα κριτήρια και αισιόδοξη ματιά.
Η σκέψη θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις μια προδοσία. Η συγχώρεση, σαφώς και είναι μια πολύ καλή λύση για να ελαφρύνεις αλλά αυτή θέλει χρόνο. Μέχρι τότε, μπορείς να οικοδομήσεις νέα κριτήρια για ανθρώπους και για το πώς θα επηρεάζουν τη ζωή σου. Όπως είπαμε παραπάνω, το «εισιτήριο» του εσωτερικού σου κόσμου, δεν το αξίζουν όλοι και ούτε πρέπει να το αξίζουν.
Το πιο σημαντικό, είναι να μη σου μείνουν «κατάλοιπα» να μην «δηλητηριαστείς» μια και καλή από το άσχημο φέρσιμο που βίωσες. Έτσι, οφείλεις να έχεις ανοικτά μάτια στο μέλλον και να πάψεις να σκέφτεσαι σιγά-σιγά τα όσα έγιναν και να προσπαθείς να φτιάξεις ωραίες εικόνες στο μέλλον. Οι δυνατοί άνθρωποι, διαχωρίζονται από τους λιγότερο δυνατούς με βάση την εμπιστοσύνη που έχουν στο μέλλον. Ανταλλαγή παρεμφερών εμπειριών με ανθρώπους και νέες γνωριμίες, θα βοηθήσουν πάρα πολύ και θα «απομονώσουν» την τραυματική εμπειρία της προδοσίας.
Φωτό από: Actitud Fem