ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης των άλλων.

Post by: 03/04/2019 0 comments

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή, είναι η αλλαγή τρόπου σκέψης. Αν βέβαια καταφέρουμε κάτι τέτοιο, μπορούμε να καταφέρουμε σχεδόν τα πάντα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει κάποιος άνθρωπος τον τρόπο σκέψης του αφού ακολουθεί ήδη μια στάση ζωής εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να επηρεάσουμε θετικά τους γύρω μας, χωρίς να νιώθουν οτι πάμε να τους αλλάξουμε προς όφελός μας.

Τρόπος #1: Το βασίλειο της Ψυχραιμίας.
Πώς μπορούμε να παρέμβουμε αποφασιστικά στον τρόπο σκέψης ανθρώπων που βρίσκονται στον περίγυρό μας και θέλουμε το καλό τους; Ας πούμε ότι τα παραπάνω τους φαίνονται δύσκολα για να υλοποιηθούν άμεσα καθώς ομολογουμένως, θέλουν χρόνο. Ποιά θα ήταν μια καλή αφετηρία για αλλαγή τρόπου σκέψης; Η ψυχραιμία. Η ψυχραιμία έχει παρεξηγηθεί ως «αναισθησία» ή ως «αδράνεια». Κάθε άλλο! Η ψύχραιμη στάση απέναντι στα πράγματα κρατά το μυαλό καθαρό και το βάζει μακριά από τη θολούρα. Η σκέψη αρχίζει να έχει αρχή, μέση και τέλος. Όντας ψύχραιμοι, μπορούμε να είμαστε πολύ κοντά σε μια καλή απόφαση και σε μια πολύ αποτελεσματική πράξη. Γενικά, όσο παίρνουμε απόσταση από άγχος και πανικό, τόσο το καλύτερο. Το να ηρεμήσουμε τους ανθρώπους που μπορούμε θετικά να επηρεάσουμε, κάνει καλό και σε αυτούς και σε εμάς καθώς αλληλεπιδρούμε!

Τρόπος #2: Να ακολουθούμε ευέλικτο τρόπο σκέψης.
Ας το δούμε από την ανάποδη: Ποιοί δεν έχουν συνδυαστικό σκεπτικό; Εκείνοι που όταν τους λέμε κάτι που είναι πολύπλοκο λένε : «άσχετο το ένα με το άλλο». Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται κάτι άσχετο. Είναι όμως έτσι; Το να μπορούμε να κατασκευάζουμε επιχειρήματα από πολλά «υλικά» αποδεικνύει οτι διαθέτουμε υγιή εγκέφαλο. Το να έχουμε πολλά ερεθίσματα από διαφορετικές γνώσεις και να τα ενώνουμε με λογική συνοχή, σημαίνει οτι λύνουμε καλά το … «παζλ»! Η αλλαγή τρόπου σκέψης προς τη θετική πλευρά, συνίσταται στο να είμαστε ευέλικτοι. Αν είμαστε, καλό είναι να προσπαθούμε να μεταδώσουμε αυτήν την ευελιξία.

Τρόπος #3: Να δείξουμε το δάσος στους ανθρώπους και όχι τα δέντρα…
Η παγίδα στην οποία πέφτουμε πολλές φορές, βρίσκεται στο οτι αναλωνόμαστε υπολογίζοντας άλλα πράγματα από αυτά που θα έπρεπε να αναλύουμε. Κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος. Ένας αποτελεσματικός τρόπος σκέψης που οδηγεί σε μια λαμπερή στάση ζωής, μάς δίνει την δυνατότητα να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα σε κάθε πράγμα. Για παράδειγμα: Μπορεί να χρειαστεί να μείνουμε με λίγα χρήματα για κάποια περίοδο σε έναν οργανισμό, ο οποίος όμως έχει μέλλον. Αν κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα, παίρνουμε την απόφαση να θυσιάσουμε το παρόν μας για χάρη του μέλλοντός μας.

Τρόπος #4: Να έχουμε πολύπλευρη οπτική.
Όσο και αν μας λένε ότι το να σκέφτεται κάποιος πολύπλευρα συνιστά μπέρδεμα, εμείς πρέπει να επιμένουμε σε αυτό. Το να σκεφτόμαστε πολλές διαστάσεις ενός πράγματος δεν είναι μπέρδεμα. Αρκεί στο τέλος να βγάζουμε συμπέρασμα. Πολλοί άνθρωποι γύρω μας κάνουν πολλά λάθη ακριβώς επειδή σκέφτονται απλουστευμένα και όχι απλά. Έχει μεγάλη διαφορά το ένα με το άλλο. Η πολύπλευρη σκέψη εξασφαλίζει την καλή ανάλυση ενός πράγματος που μας απασχολεί. Η καλή ανάλυση με τη σειρά της, οδηγεί σε καλή απόφαση. Ένας άνθρωπος που θα υιοθετήσει την πολύπλευρη σκέψη, θα γίνει λιγότερο απόλυτος και πολύ περισσότερο διαλλακτικός.

Φωτό από: pngtree.eu

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons