ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Αξιοποιώντας το πάθος μας!

Post by: 31/01/2018 0 comments

Πώς μπορούμε να έχουμε το πάθος μας σαν «γεννήτρια» ενέργειας στην καθημερινότητά μας; Το πάθος είναι όπως κάθε μορφής ενέργεια: Έχει τη δημιουργική και την καταστροφική της πτυχή. Εμείς χρειάζεται να φιλτράρουμε την πρώτη.

Σε ποιο στόχο να διοχετεύσουμε το πάθος μας;

Το πάθος μπορεί να ενεργοποιήσει τον ψυχισμό μας και να τον κάνει άνεμο θετικής ενέργειας. Αν δεν βρούμε όμως τον τρόπο να το αξιοποιήσουμε, το πάθος μας δημιουργεί –στην καλύτερη περίπτωση- υπερένταση. Είναι σα να γυρνάμε γύρω-γύρω, χωρίς να έχουμε κάποιον προορισμό. Έχουμε ενέργεια, την ξοδεύουμε άσκοπα όμως.

Άρα δώσαμε την έννοια κλειδί: Σκοπός. Η στοχοθεσία είναι εκείνη που οδηγεί το πάθος όπως οι όχθες ενός ποταμού, το νερό. Το πάθος που έχουμε για κάτι, οφείλει να μετατραπεί σε αγάπη. Το πάθος έχει πολλά έντονα συναισθήματα μαζί του αλλά δεν έχει συνείδηση. Αν έχουμε στόχο, τότε η παθιασμένη μας ψυχή, εντάσσει όλη αυτήν την ενέργεια μέσα σε ένα σχέδιο. Πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας για να ενώσει την αστραπή με το ηφαίστειο; Το πάθος με τον σχεδιασμό;

Σε ποιους τομείς είμαστε δυνατοί;

Όπως είπαμε, χρειάζεται να περάσουμε από το στάδιο της έντασης και του συναισθηματισμού (που χαρίζει απλόχερα το πάθος) σε εκείνο της αγάπης και της συνείδησης. Είναι ακριβώς το ίδιο που συμβαίνει στις συντροφικές μας σχέσεις. Πρώτα έρχεται ο έρωτας και μετά, ακολουθεί η αγάπη.

Η πρώτη συνειδητή πράξη που πρέπει να κάνουμε, είναι να δούμε τα δυνατά μας σημεία. Αυτά τα σημεία είναι που μας κάνουν χαρισματικούς. Κάθε άνθρωπος έχει κλίσεις τις οποίες αν ακολουθήσει, μπορεί να διακριθεί. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε ακριβώς (όσο πιο αντικειμενικά γίνεται) τους τομείς στους οποίους είμαστε δυνατοί.

Πώς θα αξιοποιήσουμε το πάθος μας;

Αφού βρούμε τις δυνατότητές μας, τότε σιγά-σιγά, πρέπει να γινόμαστε όλο και πιο συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα, αν έχουμε ηγετικές ικανότητες, οφείλουμε να βρείτε το ακριβές σημείο. Ηγετικές ικανότητες χρειάζεται και ένας καθηγητής σε σχολείο ή σε ένα πανεπιστήμιο, ένας που θέλει να γίνει επιχειρηματίας ή πολιτικός. Με άλλα λόγια, πρέπει να βρούμε την περιοχή δράσης μας. Εκεί που το πάθος μας θα μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κόβουμε τον στόχο… σε μικρότερα κομμάτια.

Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να θέτουμε στόχους και να είμαστε γόνιμοι στις δραστηριότητές μας. Πρέπει οι στόχοι που θέτουμε να μη μας φαίνονται ατελείωτες ανηφόρες. Όπως ένα βιβλίο αποτελείται από κεφάλαια και ενότητες, έτσι και ένας στόχος έχει τα δικά του στάδια.

Το χρονοδιάγραμμα μας βοηθάει πολύ εδώ καθώς θέτει χρονικό περιορισμό σε έναν μικρότερο στόχο. Μόλις αυτός ολοκληρωθεί, περνάμε στο επόμενο βήμα. Δε χρειάζεται να πούμε πως ο σχεδιασμός εδώ παίζει ρόλο – κλειδί. Με αυτόν τον τρόπο, το πάθος μας, χαλιναγωγείται και κάνουμε και μιας μορφής «οικονομία» στην ενέργειά μας. Μην ξεχνάμε να βάλουμε διαλείμματα-παύσεις για να περιορίσουμε την κόπωση η οποία είναι ο πρώτος μας εχθρός.

Πώς το πάθος γίνεται σύμμαχος!

Αφού ακολουθήσουμε τα παραπάνω βήματα, πρέπει να σταθούμε στην αξία της ξεκούρασης και της ανταμοιβής. Τον Μαραθώνιο των στόχων μας, δε θα μπορέσουμε να τον κερδίσουμε αν δεν έχουμε μικρές περιόδους χαλάρωσης.

Η χαλάρωση και η ξεκούραση, δεν είναι «τεμπελιά». Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία. Αξίζει να γνωρίζουμε πως πολλές αποτυχίες, οφείλονται στην ελλιπή ξεκούραση. Χρειαζόμαστε να είμαστε κοντά στις απολαύσεις της ζωής και να μην τις περιφρονούμε γιατί με αυτόν τον τρόπο ευχαριστούμε τον εαυτό μας που αντέχει στις αντιξοότητες. Ας πούμε, με πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα. Επίσης, διακοπές με τριήμερα, διήμερα και αποδράσεις, από το να έχουμε μαζεμένες κάποιες μέρες (πχ το καλοκαίρι). Κάπως έτσι, το πάθος γίνεται σύμμαχός μας!

Φωτό από: Babylon Radio

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons