ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

“Ακόμη και στην πιο σκοτεινή νύχτα, η μέρα ακολουθεί με ανατολή του ηλίου”. Βίκτωρ Ουγκώ.

Post by: 13/04/2018 0 comments

Η παραπάνω φράση του Βίκτωρ Ουγκώ, είναι από το αριστούργημά του, «Οι Άθλιοι». Πόσα μπορεί να μάθει κάποιος για την ανθρώπινη φύση από αυτό το έξοχο βιβλίο; Πάμπολλα. Ένα από αυτά, είναι η υπομονή. Η αισιόδοξη υπομονή.

Αναμένοντας το Ουράνιο Τόξο.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ, μας λέει ουσιαστικά πως το πιο βαθύ σκοτάδι, είναι λίγο πριν τη χαραυγή. Πολλές φορές τα παρατάμε στην τελευταία φάση της προσπάθειάς μας. Μπορεί η κούραση και ο πόνος να μας έχουν καταβάλει και να μην έχουμε συνειδητοποιήσει το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην «κατάληψη» μιας μεγάλης ευτυχίας. Συνήθως έχουμε φτάσει δίπλα στη μεγάλη κορυφή και αποφασίζουμε να γυρίσουμε πίσω. Ας κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή.

Τη φύση πρέπει να τη συμβουλευόμαστε σε πολλά πράγματα. Όταν ειδικά μας έρχονται ερωτήσεις που δύσκολα έχουν απάντηση και μας μπερδεύουν. Όταν έρχεται μια σφοδρή καταιγίδα μας κάνει να πιστεύουμε από τη σφοδρότητά της, πως δε θα σταματήσει ποτέ. Ο χρόνος ενός κακού γεγονότος, μας φαίνεται αιώνιος. Δεν είναι όμως έτσι. Πάλι με υπομονή και πάλι σκεπτόμενοι ότι υπάρχουν και άλλα, πολύ καλύτερα καιρικά φαινόμενα, αναμένουμε να κοπάσει μέχρι τελικά, να σταματήσει τελείως. Η ανταμοιβή μας μετά το θυμό της καταιγίδας, είναι το υπέροχο χαμόγελο του ουράνιου τόξου. Άξιζε κάθε καταιγίδα για ένα ουράνιο τόξο…

Λίγες οι ευτυχισμένες στιγμές.

Αν και είναι άδικο να μην απολαμβάνουμε τις «μικρές ευτυχισμένες στιγμές», ας μιλήσουμε για τις μεγάλες. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας το «τέλειο» ταυτόσημο με στιγμές μεγάλης ευτυχίας. Αυτές είναι για παράδειγμα, η συνάντησή μας με το έτερόν μας ήμισυ, οι μεγάλες προσωπικές στιγμές που είναι γεμάτες χαρά ή η επαγγελματική μας ανέλιξη για την οποία τόσο καιρό κοπιάζαμε.

Αν κοιτάζουμε τη ζωή με βάση αυτές τις «μεγάλες ευτυχίες» τότε καλό είναι, να συμβιβαστούμε με την σπανιότητά τους. Αυτός ο συμβιβασμός, είναι ίσως από τους λίγους που μας φέρνει πιο κοντά σε μια καλύτερη ζωή. Γιατί; Επειδή οδηγεί στην υπομονή. Μας κάνει να γνωρίζουμε πώς όλα τα άξια και όμορφα, γίνονται δυνατά μόνο λίγες φορές. Πέραν αυτού, μας φέρνει στον κόσμο της τόλμης. Εσείς θα κάνατε τα πάντα για πολύ καιρό ώστε να έχετε μια πολύ ευτυχισμένη στιγμή; Θέλει μεγάλο θάρρος η υπομονή!

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν…

Στα λόγια όλα εύκολα είναι. Ειδικά σε αυτά που λέμε στους άλλους. Οι συμβουλές μας προς τους άλλες είναι γεμάτες από προτάσεις για υπομονή. Και πάντα δίνονται όταν όλα είναι καλά. Όταν όλα μας πάνε ήρεμα και ομαλά, τι αξία έχει μια συμβουλή χρήσιμη για κακοτοπιές και «καταιγίδες»; Να μιλάμε για αδιάβροχα στην ηλιοφάνεια είναι μάλλον…υποκριτικό.

Στις δοκιμασίες, στις κακοτοπιές και στα άσχημα απροσδόκητα είναι εκεί που αξιολογείται η υπομονή μας και η επιμονή μας. Μόνο τότε μπορούμε να δούμε πόση υπομονή έχουμε, μόνο τότε μπορούμε να δούμε αν μια άσχημη κατάσταση μπορούμε να την ανατρέψουμε. Μέσα στο σκοτάδι, η ανάγκη για φως γίνεται μεγαλύτερη. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, εκεί είναι που αποδεικνύουμε στον εαυτό μας πόσο θέλουμε κάτι. Η θέλησή μας για να έχουμε μεγάλες στιγμές που θα λούζονται από ευτυχία, μετριέται σε υπομονή και αισιοδοξία…

Φωτό από: MaximumWallHD

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons