ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

5 αρετές για να απλοποιήσουμε πολύπλοκες καταστάσεις.

Post by: 23/11/2018 0 comments

Ο μεγαλύτερος εχθρός της καθημερινότητάς μας, είναι ο πανικός. Η πολύπλοκη ζωή που μας περιβάλλει προκαλεί περίπλοκες σκέψεις. Αυτές οι περίπλοκες σκέψεις μάς μπερδεύουν και τελικά, παίρνουμε αποφάσεις που οδηγούν σε δυσάρεστα αποτελέσματα και αποτυχίες. Παρακάτω μπορούμε να δούμε 5 πράγματα που μπορούν να μας κάνουν πιο «απλούς».

  1. Ψυχραιμία

Η πολυπλοκότητα δεν επιλύεται με περισσότερη πολυπλοκότητα. Με άλλα λόγια, αν βιώνουμε μια χαώδη περίοδο που συνοδεύεται από έντονη πίεση, τότε δρούμε αντίθετα! Μια πολύπλοκη κατάσταση, «ξεμπερδεύεται» με απλές σκέψεις και πράξεις. Το υπόστρωμα της απλοποίησης, δεν είναι άλλο από την ψυχραιμία. Το να είμαστε στις σκέψεις μας καθαροί και ήρεμοι, αντανακλά στις αποφάσεις μας και στις πράξεις μας. Ψυχραιμία και όχι πανικός.

  1. Οργάνωση

Το μπέρδεμα φέρνει πανικό. Ο πανικός στην καλύτερη των περιπτώσεων, φέρνει αδράνεια. Στην χειρότερη περίπτωση μας κάνει να παίρνουμε λάθος αποφάσεις «εν θερμώ» και να έχουμε πολύ άσχημα αποτελέσματα. Η οργάνωση μας παρέχει μια προφύλαξη. Γιατί; Η καλή οργάνωση έχει προληπτική αξία. Είναι σα να έχουμε συνεχώς ένα plan B δίπλα μας. Αποκτάμε «μαξιλαράκια» σε κάθε απρόοπτο και σε κάθε χαοτική κατάσταση. Όπως λένε πολύ σωστά αρκετοί, τα προβλήματα δεν λύνονται. Προλαμβάνονται!

  1. Αποφασιστικότητα

Η επίλυση δύσκολων, φορτικών και περίπλοκων καταστάσεων, εντείνεται όσο καθυστερούμε να πάρουμε μια απόφαση. Η αναποφασιστικότητα μάς κάνει να σκεφτόμαστε πολύ, χωρίς να αξιοποιούμε το χρόνο σκέψης. Αμφιταλαντευόμαστε εντός διλημμάτων. Η πολλή σκέψη φέρνει δισταγμό. Κάποιες φορές, δε θα είμαστε σίγουροι για αυτό που θα κάνουμε. Το ρίσκο είναι παντού. Η αβεβαιότητα υπάρχει στη ζωή μας είτε το θέλουμε, είτε όχι. Η αποφασιστικότητα βοηθά στην απλοποίηση καταστάσεων και μας βοηθάει στο να «κλείνουμε μέτωπα» και να έχουμε καθαρή σκέψη.

  1. Συζήτηση και διάλογος

Στην Ελλάδα δε φημιζόμαστε ως καλοί συνεργάτες! Ας είμαστε αισιόδοξοι οτι θα αλλάξει. Δεν μπορούμε μόνοι μας να χειριζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά πολύπλοκες καταστάσεις. Χρειάζεται να βοηθηθούμε και να συνεργαστούμε. Ο διάλογος και η συζήτηση είναι ουσιαστικά ένα σωστό brainstorming ιδεών και λύσεων. Η άλλη άποψη, η διαφορετική οπτική μπορούν να είναι καταλυτικές για όποια δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζουμε. Προφανώς, θα απευθυνθούμε σε ανθρώπους που είτε γνωρίζουν τέτοιες καταστάσεις (άρα έχουν εμπειρία) είτε σε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και γνωρίζουμε οτι θέλουν το καλό μας. Ακόμη καλύτερα θα ήταν να ταυτίζονται οι έμπειροι σε πολύπλοκες καταστάσεις με τους ανθρώπους που αγαπάμε και που μας αγαπούν!

  1. Ξεκούραση και ψυχαγωγία

Δυσεπίλυτη κατάσταση και μπερδεμένο μυαλό, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Όσο και να προσπαθούμε με εμμονή να λύσουμε «τώρα» ένα πρόβλημα που δε γίνεται να λυθεί εύκολα και άμεσα, τόσο θα απογοητευόμαστε. Το «φτου και από την αρχή» εδώ είναι ευλογημένο! Όταν λέμε «από την αρχή», σημαίνει πως θα είμαστε ήρεμοι, ξεκούραστοι και θα νιώθουμε φρεσκάδα τη στιγμή που θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα. Η ξεκούραση, η ηρεμία και προπάντων, η ψυχαγωγία είναι βασικά συστατικά για την επίλυση προβλημάτων. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ενοχές όταν εστιάζουν την προσοχή τους σε κάτι πιο ανάλαφρο ενώ υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Οι ενοχές αυτές είναι λανθασμένες! Αν δεν είμαστε καλά, αν δεν έχουμε καθαρό μυαλό και δεν έχουμε φρεσκάδα, δε θα καταφέρουμε να απλοποιούμε καταστάσεις και να επιλούουμε προβλήματα.

Φωτό από: Estilo Ejecutivo

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons