I LOVE SUNDAYS & HAPPY OUTSIDE

Η ιστορία της Ελλάδας, σε μία πόλη: Το Ναύπλιο.

Post by: 21/03/2019 0 comments

 

Αρχίζεις να λες για το Ναύπλιο και ξεχνάς να σταματήσεις. Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός, πως όλοι έχουν να σου πουν κάτι ξεχωριστό που θυμούνται από το Ναύπλιο. Μα καλά, αλλού δεν μπορείς να θυμηθείς; Τελικά ίσως οι αναμνήσεις να είναι πιο παραστατικές και πιο έντονες επειδή το Ναύπλιο, έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα σαν πόλη. Ειδικά για όσους μένουν στην Αττική, είναι από τους αγαπημένους προορισμούς «απόδρασης», για Σαββατοκύριακα και τριήμερα. Αν είσαι στην κατηγορία του «όλο λέω να πάω και τελικά δεν πηγαίνω», να θυμηθείς τουλάχιστον να δεις 5 πράγματα!

Παλιά Πόλη του Ναυπλίου!

Μια πανέμορφη και γραφική πόλη που σε φέρνει στους καιρούς που η Ελλάδα ξεκινούσε τη ζωή της ως κράτος. Σε αυτήν βρίσκεται ο πρώτος ελληνικός δρόμος που σχεδιάστηκε σύμφωνα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Το άγαλμα του Όθωνα, το σπίτι του αντιβασιλέα Άρμανσμπεργκ, το μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη, το πρώτο Γυμνάσιο αλλά και το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδος. Η πόλη αυτή, ως πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, σου φέρνει ένα δέος αλλά και μια νοσταλγία αν σκεφτείς ότι γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, έμεναν οι περισσότεροι αγωνιστές του 1821. Έξω από το Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, είναι και η σφαίρα από την οποία δολοφονήθηκε ο μεγάλος Καποδίστριας! Τα μαγαζάκια που μπορείτε να ψωνίσετε αλλά και οι ταβέρνες και τα καφέ μπαρ, δε λείπουν από ένα μέρος που είναι ολόκληρος τόμος της ελληνικής ιστορίας.

Η Ακροναυπλία…

Σε αυτήν τη μικρή χερσόνησο, ήταν χτισμένη η αρχαία Ακρόπολη του Ναυπλίου. Μάλιστα, είναι από τις περιοχές που κατοικούνταν και από τα προϊστορικά χρόνια. Από αυτήν την περιοχή, πέρασαν και οι Φράγκοι και οι Ενετοί, επομένως υπάρχουν και οι δικές τους πινελιές. Το κάστρο που έφτιαξαν οι Φράγκοι, το παρέδωσαν οι Τούρκοι στο «Γέρο του Μοριά» το 1822 και εκείνος σήκωσε τη σημαία της ελευθερίας, σε εκείνο το μέρος όπου μετά από 11 χρόνια, φυλακίστηκε…

Δε θα ανέβεις, ούτε 1.000 σκαλιά!

Το αγέρωχο Παλαμήδι, από 220μ. ύψος κοιτάει το Ναύπλιο! Αυτό το φρούριο είναι βενετικό κατασκεύασμα και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. «Αυτό με τα …999 σκαλιά» δεν είναι ούτε ψέμα αλλά ούτε και υποχρεωτικό…Μπορείς να ανέβεις κανονικά με αυτοκίνητο, αν και θα ήταν άλλη εμπειρία αν το ανέβαινες σιγά σιγά με τα πόδια. Ο προμαχώνας «Μιλτιάδης», χρησιμοποιήθηκε ως κελί για τη φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.Οι προμαχώνες του, έχουν αλλάξει …τρείς φορές όνομα σε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Ευτυχώς, η τελευταία τους είναι η ελληνική (πριν, βενετικά και μετά τουρκικά). Στις 30 Νοεμβρίου, γιορτάζεται η άλωση του Παλαμηδίου που έγινε στις 29 Νοεμβρίου του 1822.

Το Μπούρτζι (Καστέλλι).

Κάποιοι που δε θέλουν να θυμούνται καθόλου αυτήν την τουρκική ονομασία, (Μπούρτζι σημαίνει «νησί φρούριο») το λένε Καστέλλι ή και Θαλασσόπυργο. Το Καστέλλι, κατασκευάστηκε από τους Ενετούς και ήταν για πολλούς αιώνες σημαντικό κτίσμα για την άμυνα της πόλης. Είναι πολύ όμορφο να είσαι σε ένα νησί-πύργο και από εκεί να μπορείς να βλέπεις το Ναύπλιο! Η πρόσβαση στο νησάκι γίνεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου φιλοξενούνται μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, κυρίως συναυλίες! Ο χώρος, πραγματικά εμπνέει!

Παραλίες αλλά και…έξοδος!

Το Ναύπλιο είναι προορισμός απόδρασης για κάθε εποχή του χρόνου. Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που επισκέπτεται την Αργολίδα το καλοκαίρι για ολιγοήμερες αποδράσεις! Στον «Κόλπο της Αρβανιτιάς», υπάρχει μια οργανωμένη παραλία με καταγάλανα νερά, που αξίζει να πάτε για βουτιές. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της αμμουδιάς του «Καραθώνα», είναι η πιό πολυσύχναστη παραλία και προσφέρονται θαλάσσια σπορ! Σε ό,τι αφορά το φαγητό, στο Ναύπλιο υπάρχουν πολύ καλές επιλογές. Πολλά ωραία μαγαζάκια για να πιείς καφέ και να χαλαρώσεις βρίσκονται στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου, όπου αξίζει πραγματικά να περάσεις χρόνο!

Φωτό από: Eirinika

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons