Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γιατί οι άνδρες δυσκολεύονται να πουν «Σ’ αγαπώ»;

Καθώς μια σχέση εξελίσσεται και τα συναισθήματα ωριμάζουν και αναπτύσσονται, ορισμένοι άνδρες σύντομα δεν έχουν πια λόγια για να περιγράψουν πώς αισθάνονται. Ακριβώς όπως και σε νεαρότερη ηλικία, η φράση “μου αρέσεις πολύ” δεν φαινόταν αρκετά επαρκής για να περιγράψει το συναίσθημα που ελπίζει κάποιος να έχει για το άτομο με το οποίο έχει σχέση αρκετούς μήνες.

Το να πει κανείς στον σύντροφό του “Σ’ αγαπώ” μπορεί να φαίνεται το επόμενο λογικό βήμα, αλλά αυτές οι λέξεις είναι φορτωμένες με πολλά νοήματα στην κουλτούρα μας που κάνουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να διστάζουν να τις χρησιμοποιήσουν.

Επειδή έχουμε μόνο μία λέξη, την “αγάπη”, για να περιγράψουμε ένα τόσο ευρύ φάσμα συναισθημάτων και επειδή, όπως και οι γονείς μου, έχουμε κοινωνικοποιηθεί να εξισώνουμε την αγάπη με τον γάμο, πολλά ζευγάρια κολλάνε σε μια μικρή αντιπαράθεση για το ποιος θα πει πρώτος αυτή τη λέξη. Οι γυναίκες συχνά κοινωνικοποιούνται να πιστεύουν ότι ο γάμος είναι κάτι που θέλουν οι γυναίκες και όχι οι άντρες, οπότε διστάζουν να πουν “σ’ αγαπώ” από φόβο μήπως ο σύντροφός τους το εκλάβει ως πρόταση γάμου και το βάλει στα πόδια.

Οι άντρες είναι ομοίως κοινωνικοποιημένοι να πιστεύουν ότι ο γάμος είναι κάτι που δεν θα τους αρέσει και πρέπει να το αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι άνδρες διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις “Σ’ αγαπώ” από φόβο μήπως δώσουν την εντύπωση ότι είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσει το δαχτυλίδι.

Η φεμινιστική θεωρία προσφέρει στους άνδρες και τις γυναίκες μια διέξοδο.

Σύμφωνα με τη φεμινιστική θεωρία, η συναισθηματική εμπειρία είναι σχεσιακή, πράγμα που σημαίνει ότι τα συναισθήματα, όπως η αγάπη, δεν είναι μια εμπειρία που βιώνει μόνο ένα άτομο, αλλά είναι αμοιβαίες εμπειρίες, εμπειρίες που μοιράζονται δύο άνθρωποι.

Αυτή η προσέγγιση αφήνει αμέσως τους άνδρες ελεύθερους.

Οι άνδρες δεν χρειάζεται να αγωνίζονται απομονωμένοι, προσπαθώντας μόνοι τους να βρουν τη σωστή λέξη για να περιγράψουν το πώς αισθάνονται για τη σύντροφό τους. Η αγάπη είναι μια εμπειρία που μοιράζονται δύο άνθρωποι. Ό,τι κι αν νιώθει ο κάθε άνδρας είναι απλώς η δική του εκδοχή αυτού που νιώθουν και οι δύο άνθρωποι σε μια σχέση. Οι δυο τους πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν τις σωστές λέξεις για να περιγράψουν το πώς νιώθουν.

Από μια σχεσιακή οπτική γωνία, μόνο μέσα από τις στενές σχέσεις γινόμαστε πιο ολοκληρωτικά ο εαυτός μας. Ο καθένας έχει μέσα του τη δυνατότητα για το πλήρες φάσμα της συναισθηματικής εμπειρίας. Είμαστε όλοι ικανοί να αισθανόμαστε τα πάντα, αλλά αυτό το δυναμικό ζωντανεύει πλήρως μόνο μέσα στις σχέσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως ένα άτομο που δεν θυμώνει. Όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις, υπερηφανεύομαι ότι δεν θυμώνω ποτέ. Ωστόσο, αν η σύζυγός μου ανακοινώσει μια μέρα ότι είναι ερωτευμένη με έναν άλλο άντρα και ότι παίρνει τα παιδιά και μετακομίζει στην Αλάσκα για να είναι μαζί του, ελπίζω ότι θα ανακαλύψω ότι όντως έχω την ικανότητα να νιώθω θυμό, όπως όλοι οι άλλοι.

Έτσι συμβαίνει και με την αγάπη.

Όλοι έχουν την ικανότητα να αγαπούν κάποιον άλλον, μαθαίνουμε αυτή την ικανότητα μόνο στις στενές σχέσεις. Ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα σχετικά με την αγάπη είναι ότι σας κάνει πιο ολοκληρωμένο τον εαυτό σας. Από αυτή την άποψη, οι άνδρες δεν χρειάζεται να ανησυχούν τόσο πολύ για το αν θα πουν “σ’ αγαπώ” ή όχι, επειδή η αγάπη δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα που έχεις για ένα άλλο άτομο, αλλά και μια περιγραφή του πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου σε μια συγκεκριμένη σχέση.

Από αυτή την άποψη, το “σ’ αγαπώ” σημαίνει στην πραγματικότητα “αγαπώ τον εαυτό μου όταν είμαι μαζί σου”, κάτι που θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερο απειλητικό να το λες.

Πηγή: PsychologyNow / eirinika.gr

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates