ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

8 μικρά μυστικά για να πάρετε αύξηση.

Post by: 02/12/2014 0 comments

Μπορεί η ελληνική αγορά εργασίας να περνάει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία, μπορεί η ανεργία να βρίσκεται σε απίστευτα υψηλά ποσοστά, μπορεί να θεωρείστε προνομιούχοι που απλά έχετε δουλειά (και πληρώνεστε…), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε μία αύξηση. Ειδικά με τους μισθούς που δίνουν σήμερα οι εργοδότες.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να έχετε λίγο μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρετε την αύξηση που θέλετε.

  1. Να είστε ρεαλιστές.

Μάθετε τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας που εργάζεστε και συγκρίνετε τις αποδοχές σας με άλλους συναδέλφους που έχουν παρόμοια καθήκοντα. Έτσι, θα έχετε μία εικόνα του τι μπορείτε να διεκδικήσετε.

  1. Ζητήστε χάρες.

Οι έρευνες λένε ότι οι άνθρωποι είναι πιο δεκτικοί απέναντι σε κάποιον που έχουν κάνει ήδη μια χάρη στο παρελθόν. Ζητήστε, λοιπόν, από τον προϊστάμενό σας μια χάρη που δεν μπορεί να σας αρνηθεί, όπως να δανειστείτε ένα βιβλίο, να χρησιμοποιήσετε λίγο το smartphone του, να τυπώσετε ένα αρχείο στον εκτυπωτή του κτλ. Μόλις εξοικειωθεί με την βοήθεια που σας προσφέρει, θα είναι πιο δεκτικός σε μια συζήτηση για αύξηση.

  1. Αντιγράψτε την εμφάνιση και τη συμπεριφορά του.

Είναι αποδεδειγμένο ότι είμαστε πιο φιλικοί απέναντι σε αυτούς που μας μοιάζουν. Αρχίστε λοιπόν να αντιγράφετε το στιλ του εργοδότη σας, τόσο στην εμφάνιση όσο και στη συμπεριφορά, στις εκφράσεις και στη γλώσσα του σώματος. Φυσικά, μην το παρακάνετε και φαίνεστε σαν καρμπόν, γιατί θα δείχνετε τουλάχιστον περίεργοι.

  1. Συνηθίστε τον να σας λέει “Ναι”.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι όλα είναι στο μυαλό. Αν σας πει μια φορά ναι, θα σας ξαναπεί. Ξεκινήστε ζητώντας τη βοήθειά του εργοδότη σας σε κάτι, ρωτήστε τον αν πέρασε καλά το Σαββατοκύριακο, αν θέλει καφέ κτλ., με μοναδικό στόχο να συνηθίσει να σας λέει “ναι”. Έτσι, θα αποκτήσει θετική στάση απέναντί σας.

  1. Κολακέψτε τον προϊστάμενό σας.

Ζητήστε την αύξηση που θέλετε… γλυκά και με τρόπο που να τον εξυψώνει. Πείτε ότι χάρη σε αυτόν μάθατε τόσα πολλά, ότι ζητάτε μία μικρή αύξηση γιατί είστε αφοσιωμένοι σε αυτόν και την εταιρία και ότι θέλετε να συνεχίσετε για χρόνια.

  1. Επικεντρωθείτε στην πώληση και όχι στην “ελεημοσύνη”.

Το γεγονός ότι έχετε να ταΐσετε 6 στόματα ή ότι χρωστάτε της Μιχαλούς, δεν είναι επιχειρήματα που μπορεί να πείσουν έναν εργοδότη να σας δώσει αύξηση. Οι εργοδότες δίνουν αυξήσεις σε όσους αντιπροσωπεύουν μία αξία για την εταιρία και έχουν κάτι να προσφέρουν. Η φιλανθρωπία δεν είναι καλή στρατηγική για να χτίσεις καριέρα.

  1. Παινέψτε το σπίτι σας.

Χτίστε μόνοι σας το προφίλ σας. Πείτε πόσο πολύ συνεισφέρετε στην επιτυχία της εταιρίας, πόσες πολλές αρμοδιότητες έχετε, πόσα πράγματα έχετε επιτύχει (πάντα φυσικά με την καθοδήγηση και τη βοήθειά του). Εξυμνήστε τα προσόντα σας, την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά σας. Πάντα με σεβασμό αλλά και με αυτοπεποίθηση. Αν δεν πιστεύετε εσείς ότι αξίζετε μια αύξηση, δεν θα σας πιστέψει ούτε ο προϊστάμενός σας.

  1. Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή.

Η καλύτερη στιγμή να ζητήσετε αύξηση είναι μετά από κάποια μεγάλη σας επιτυχία: κάποια καλή πώληση, κάποιο βραβείο, κάποια ιδέα που γλύτωσε χρήματα στην εταιρία κτλ. Εννοείται ότι αν έχετε κάνει κάτι στραβό ή η εταιρία έκλεισε τη χρονιά με μεγάλες ζημιές, ούτε να το σκέφτεστε για αύξηση.

Αν κάνετε όλα αυτά αλλά και πάλι δεν καταφέρετε να πάρετε αύξηση, μην απογοητεύεστε. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Ρωτήστε πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ξανακάνετε μια τέτοια κουβέντα στο μέλλον, συζητήστε την εναλλακτική ενός μπόνους αν καταφέρετε κάποιο συγκεκριμένο και μετρήσιμο στόχο ή ζητήστε τουλάχιστον μια αναβάθμιση του τίτλου εργασίας σας.

Καλή επιτυχία!

Φωτό από: Images Money

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons