ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά, πριν ξεκινήσετε μια επιχείρηση με τον/την κολλητό/ή σας.

Post by: 16/10/2014 0 comments

Η δημιουργία μιας επιχείρησης με κάποιον φίλο μπορεί να είναι μια ευχάριστη και αποδοτική συνεργασία, αλλά μπορεί να είναι και μία ολοκληρωτική καταστροφή. Χρειάζεται μεγάλη μαεστρία για να διατηρήσεις μια φιλία και ταυτόχρονα να αναπτύξεις μία επιχείρηση. Όχι ότι είναι ακατόρθωτο, αλλά χρειάζεται προσπάθεια και αμοιβαία κατανόηση, γιατί η φιλία σας θα δοκιμαστεί σκληρά. Αυτά είναι μερικά πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά, πριν ξεκινήσετε μια επιχείρηση με κάποιο φίλο σας.

  1. Πόσο προσωπικό χρόνο μπορεί ο καθένας να διαθέσει για το νέο σας εγχείρημα;

Το στήσιμο και η ανάπτυξη μια νέας επιχείρησης, χρειάζεται ατέλειωτες ώρες δουλειάς, οπότε είναι καλό να κάτσετε να συζητήσετε με το φίλο σας και να συμφωνήσετε το χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε. Λάβετε υπόψη όλες τις υποχρεώσεις που έχετε (τρέχουσα απασχόληση, οικογένεια, παιδιά) και αποφασίστε ρεαλιστικά πόσο χρόνο θα διαθέτει ο καθένας.

  1. Πόσο καλά διαχειρίζεστε τις διαφωνίες σας;

Οι συνέταιροι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαφωνήσουν κάποια στιγμή. Αν κάνετε ομηρικούς καυγάδες με τον κολλητό σας και μάλιστα δεν μιλιέστε μετά για ένα διάστημα, τότε φανταστείτε τι θα γίνει όταν θα έχετε να λύσετε σοβαρά επαγγελματικά ζητήματα και να πάρετε σημαντικές αποφάσεις. Οι διαφωνίες, φυσικά, δεν είναι κακό πράγμα. Οι “υγιείς” και εποικοδομητικές διαφωνίες είναι καλές τόσο για τις μπίζνες όσο και για τις φιλίες. Σε οποιαδήποτε περίπτωση συζητήστε το εκ των προτέρων και, αν νομίζετε ότι θα δυσκολευτείτε στο συγκεκριμένο θέμα, ορίστε κάποιον τρίτο – τον οποίο και οι δυο εμπιστεύεστε – που θα έχει ρόλο διαιτητή και συμβουλάτορα, στην επίλυση των διαφωνιών και στη λήψη των αποφάσεων.

  1. Μήπως ο φίλος σας έχει ελαττώματα που σας ενοχλούν;

Το ρητό λέει “αγάπα το φίλο σου με τα ελαττώματά του”. Υπάρχουν όμως ελαττώματα που σε προσωπικό επίπεδο δεν είναι και τόσο ενοχλητικά, αλλά σε επαγγελματικό επίπεδο είναι απαγορευτικά.

Αν για παράδειγμα ο φίλος σας είναι:

    • Διαρκώς αργοπορημένος: αν δεν εμφανίζεται στην ώρα του, αν του τυχαίνει κάτι διαρκώς, αν καθυστερεί στα ραντεβού με τους πελάτες.

    • Ευθυνόφοβος: αν δεν μπορεί να πάρει γρήγορες αποφάσεις, αν περιμένει να του πείτε εσείς τι να κάνει, αν αφήνει συνεχώς εκκρεμότητες από το φόβο μην κάνει λάθος.

    • Αναβλητικός: αν χάνει συνέχεια τους χρόνους παράδοσης, αν αφήνει πράγματα για αργότερα χωρίς λόγο, αν πρέπει να του θυμίζετε διαρκώς τι έχετε να κάνετε και για πότε.

    • Ανοργάνωτος: αν ξεχνάει που έγραψε τα ραντεβού του, δεν κρατάει λίστα με πράγματα που έχει να κάνει, κάνει διαρκώς λάθη.

Όλα αυτά κάνουν πολύ κακό στη δουλειά.

  1. Ποια είναι τα συν και τα πλην του καθενός;

Ο κανόνας λέει ότι οι συνεργάτες είναι καλό να αλληλοσυμπληρώνονται. Μια επιχείρηση έχει πολλές πτυχές: οικονομικά, παραγωγή, εξυπηρέτηση πελατών, εξέλιξη νέων προϊόντων, μάρκετινγκ κτλ. Αρκούν τα προσόντα τα δικά σας και του φίλου σας, να καλύψουν τις απαιτήσεις της δουλειάς; Αν έχετε περίπου τα ίδια προσόντα και δεν αλληλοσυμπληρώνεστε, ώστε να καλύπτετε όλες τις παραμέτρους της επιχείρησης, ίσως θα πρέπει να βάλετε και έναν τρίτο στην παρέα. Αλλιώς θα είναι λάθος να ασχολείστε και οι δύο με τον ίδιο τομέα, π.χ. παραγωγή αφήνοντας τους υπόλοιπους τομείς ακέφαλους.

  1. Τι προσδοκίες έχετε και οι δύο από αυτή την επιχείρηση;

Η επιτυχία είναι κάτι πολύ σχετικό. Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση όπου θα χτυπήσετε φλέβα χρυσού και τα λεφτά θα τρέχουν από τα μπατζάκια σας – οπότε θα ξεχάσετε όλα τα άλλα – τότε θα πρέπει να συζητήσετε τις προσδοκίες που έχει ο καθένας. Εσείς μπορεί να είστε ικανοποιημένοι με ένα μικρό εισόδημα που θα βοηθάει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ ο φίλος σας μπορεί να θέλει μεγαλύτερα κέρδη, που σημαίνει περισσότερη προσπάθεια, τρέξιμο, επενδυτικά κεφάλαια, έρευνα, ταξίδια, ανταγωνισμό κτλ. Τι σημαίνει λοιπόν επιτυχία για σας και τι για το φίλο σας;

Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε πριν αποφασίσετε να κάνετε δουλειές με τον κολλητό σας. Γιατί μπορεί αυτή η επιχείρηση να είναι όχι απλά το τέλος της φιλίας σας, αλλά και η απαρχή μακροχρόνιων οικονομικών διενέξεων.

Φωτόαπό: Sylvain Kalache/(CC BY 2.0)

 

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons