ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Η πανέξυπνη Σεβίλλη και το παράδειγμα για τους Έλληνες

Post by: 24/05/2015 0 comments

Όπως και στους περισσότερους τομείς της ζωής, έτσι και στο ποδόσφαιρο η αυτογνωσία είναι πολύ σημαντική αρετή. Προσαρμοσμένη στις δυνατότητές της, η Σεβίλλη είναι αυτή την στιγμή μια από τις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές ομάδες.

Αν κάποιος κοιτάξει τις πιο επιτυχημένες ομάδες στον θεσμό του Γιουρόπα Λιγκ (πρώην Κυπέλλου  UEFA) θα διαπιστώσει πως στην κορυφή των κατακτήσεων βρίσκεται η Λίβερπουλ, η Ίντερ, η Γιουβέντους και η Σεβίλλη έχοντας πανηγυρίσει τρεις φορές το τρόπαιο.  Το Brand Name της Σεβίλλης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με τις άλλες τρεις ομάδες, η ιστορία των οποίων είναι μεγάλη και αφορά και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

SPOR-TSIGKRIS-H-PANEXYPNH-SEVILLH1

Τι έκανε η Σεβίλλη;

Προ 10ετίας, η δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση εξέπεμπε μια παρακμή δεδομένου ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες δεν έδιναν μεγάλη βάση στον συγκεκριμένο θεσμό. Μισοάδεια γήπεδα, ελλιπή ρόστερ, περιορισμένο ενδιαφέρον  και μικρή προβολή συνέθεταν το κλίμα του Κυπέλλου UEFA και τα ποδοσφαιρικά φώτα ήταν αποκλειστικά στραμμένα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με την ανάληψη της προεδρίας της UEFA από τον Μισέλ Πλατινί, επιχειρήθηκε η δημιουργία του Γιουρόπα Λιγκ αντί του Κυπέλλου UEFA, με στόχο να γίνει ένα «μικρό Τσάμπιονς Λιγκ». Νέο λογότυπο, νέο όνομα, ύμνος διοργάνωσης, περισσότερα κίνητρα και αυξημένα έσοδα για τις συμμετέχουσες ομάδες, ανέβασαν το ενδιαφέρον.

Η Σεβίλλη, ιδρυθείσα το 1905 ήταν ένας μικρομεσαίος σύλλογος του Ισπανικού πρωταθλήματος που στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας έφτιαξε μια σπουδαία ομάδα αποτελούμενη από μια καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών. Το 2006, κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο UEFA νικώντας την Μίντλεσμπρο και πάνω σε αυτή της την επιτυχία προσάρμοσε  τον ποδοσφαιρικό της ρόλο. Την επόμενη σαιζόν, κατέκτησε ξανά το Κύπελλο νικώντας στον ισπανικό εμφύλιο την Εσπανιόλ. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν οι ποδοσφαιριστές της να αποκτήσουν μεγάλη χρηματιστηριακή αξία και να μεταγραφούν σε μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν μοιραία μεταβατικά και ο χρόνος που απαιτήθηκε για την δημιουργία μιας νέας ποδοσφαιρικής ομάδας προσδιορίστηκε στα 5 χρόνια. Πέρσι η ομάδα επέστρεψε στις επιτυχίες, καθώς η Σεβίλλη επανήλθε στις υψηλές θέσεις της Ισπανίας και νικώντας την ιστορική Μπενφίκα κατέκτησε ξανά το Γιουρόπα Λιγκ. Ιθύνων νους, ήταν ο Ιβάν Ράκιτιτς, που πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα και η Σεβίλλη πάει και φέτος για το repeat.

Γνωρίζοντας πως είναι απίθανο να χτυπήσει στα ίσια την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης,  η Σεβίλλη δεν επικεντρώθηκε στην εδραίωσή της ως 4ης ομάδας στην Ισπανία, αλλά θέλησε να κατακτήσει τίτλους που θα άλλαζαν  το όνομά της στην Ευρώπη. Και τα κατάφερε.

Έχει η Σεβίλλη κάτι τόσο διαφορετικό από τις ελληνικές ομάδες; Ίσως το γεγονός πως συμμετέχει σε ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα, αλλά το πλάνο για την ευρωπαϊκή καταξίωση στο Γιουρόπα δεν είναι τόσο απαγορευμένο και για μια ελληνική ομάδα.

Τρανό παράδειγμα, η φετινή αντίπαλός της  στον τελικό, Ντνίπρο την οποία είδαμε ως αντίπαλο του Ολυμπιακού, δεν μας γέμισε το μάτι κι όμως κατάφερε να φθάσει ως το τέλος.

Η λέξη «τελικός», είναι ταμπού για το ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς μονάχα μια φορά, το 1971, μια ελληνική ομάδα (Παναθηναϊκός) κατόρθωσε να φθάσει μέχρι τέλους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

SPOR-TSIGKRIS-H-PANEXYPNH-SEVILLH2

Την Τετάρτη, στην Βαρσοβία όπου διεξάγεται ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ θα γραφτεί ιστορία. Είτε μέσω της Σεβίλλης που θα γίνει η πρώτη σε κατακτήσεις ομάδα, είτε μέσω της Ντνίπρο που θα πανηγυρίσει τον πρώτο της τίτλο.

Μήπως οι ελληνικές ομάδες πρέπει να παραδειγματιστούν από αυτές τις 2;

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons