ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να μην φας τα μουστάκια σου με τους φίλους σου, στην ιστιοπλοΐα!

Post by: 12/08/2015 0 comments

Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό μπορεί να είναι ένα όνειρο αλλά μπορεί να γίνουν και εφιάλτης! Οι σχέσεις και οι φιλίες δοκιμάζονται. Όλα εξαρτώνται από τον καιρό και την παρέα! Για τον καιρό δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα, αλλά για την παρέα μπορείς!

  1. Η παρέα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Πρέπει να γνωρίζεστε όλοι αρκετά καλά και να ξέρετε τι σημαίνει ιστιοπλοϊκό. Επίσης, πρέπει όλοι να έρχεστε με τη θέλησή σας και όχι με βαριά καρδιά. Μην προσπαθείτε να πείσετε κάποια (γιατί συνήθως οι γυναίκες έχουν λιγότερη εξοικείωση) με το ζόρι.
  1.  Αν δεν αντέχει τη θάλασσα, οι διακοπές της θα είναι μαρτύριο. Το ίδιο και οι δικές σας. Πρώτον, γιατί θα πρέπει να υποστείτε τη δικαιολογημένη γκρίνια της και δεύτερον, γιατί θα πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε τη διαμονή της πιο ευχάριστη. Εκτός, κι αν πάρει το πλοίο της γραμμής και γλιτώσετε κι εσείς κι αυτή. Καλό λοιπόν είναι, πριν φύγετε για μεγάλες διακοπές, να κάνετε κανένα 2ήμερο ταξιδάκι εκεί κοντά για να δοκιμαστείτε. Μια προβίτσα…
  1. Ξεκινάμε λέγοντας ότι το ιστιοπλοϊκό δεν είναι ένα 5αστερο ξενοδοχείο! Έχει απαιτήσεις και δουλειές για το πλήρωμα. Και ξέρετε κάτι; Το πλήρωμα είσαι εσύ!
  1. Κάποιος πρέπει  να μαγειρέψει, να φτιάξει τους καφέδες, να κοιτάζει το χάρτη και το GPS, να λύσει, να βουτήξει να δει την άγκυρα που έπιασε κάτω, να ανεβάσει την άγκυρα (εντάξει, με τον εργάτη), να σηκώσει και να τριμάρει τα πανιά, να βουτήξει για να πάει τις πρυμάτσες στα βράχια, να πηδήξει στο ντόκο, να φέρει τις παγωμένες μπύρες, να κάνει αγάντα, να βάλει μπαλόνια, να νετάρει στα σχοινιά, να γεμίζει νερό τις δεξαμενές, να πάει για τα ψώνια…να… να… κουράστηκες;
  1. Για να μην φας τα μουστάκια σουμε την παρέα σου, πρέπει να μοιράσετε τις δουλειές. Επιλέξτε τον τρόπο. Ή το κάνετε δημοκρατικά μέσα από συζήτηση ή θα το κάνει αυτός που θα πάρει το χρίσμα του καπετάνιου. Ο καπετάνιος ή οι καπετάνιοι – γιατί χρειάζονται δύο για να νοικιάσεις ιστιοπλοϊκό – είναι κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνοι και για αυτό έχουν κι ένα λόγο παραπάνω.
  1. Στα πλαίσια λοιπόν της ευχάριστης διαμονής πάνω στο σκάφος, πρέπει όλοι να βάλετε τον καλύτερό σας εαυτό, την πιο θετική σας διάθεση και να αυξήσετε τα όρια της ανοχής σας απέναντι στον άλλο. Γιατί ο χώρος είναι περιορισμένος και η λέξη απομόνωση σταματάει από τη στιγμή που πατάς το πόδι σου στην πασαρέλα. Άντε το πολύ-πολύ να κλειστείς στην καμπίνα σου ή να “εξαφανιστείς” στην πλώρη (6 μέτρα μακριά χαχαχαχα!).
  1. Εδώ να κάνουμε μία παρένθεση και να πούμε ότι καλό είναι να επιλέξετε ένα σκάφος, που να είναι λίγο ευρύχωρο. Μπορεί τα φυλλάδια και οι μπροσούρες να λένε ότι κοιμίζει 8, αλλά συνήθως είναι για 6. Προτιμήστε σκάφος με μήκος λίγα πόδια παραπάνω, γιατί θα έχει περισσότερο χώρο και άνετο κατάστρωμα για να αράζετε. Φυσικά, θα είναι λίγο πιο ακριβό και δύσκολο στους χειρισμούς στα λιμάνια, αλλά αξίζει τον κόπο. Άλλωστε, θα μοιραστείτε το κόστος.
  1. Τώρα, όσον αφορά το ταξίδι σας, οι αποφάσεις πρέπει να έχουν παρθεί πολύ καιρό πριν. Το γενικό πλάνο πρέπει να έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί από όλους. Αν κάποιος έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, ας ληφθεί στα υπ΄ όψιν, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες. Το Ιόνιο είναι συνήθως καλύτερο το καλοκαίρι, γιατί έχει πιο γλυκό καιρό. Μην ξεχνάς ότι πάτε να κάνετε διακοπές, όχι ιστιοπλοϊκούς αγώνες…
  1. Ο πολύς αέρας και τα μελτέμια του Αιγαίου, όχι μόνο κάνουν τις μετακινήσεις πιο απαιτητικές αλλά δημιουργούν και επιπλέον άγχος, με αποτέλεσμα οι εντάσεις να μεγαλώνουν. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν ανεβείτε από τη Νάξο στη Μύκονο! Έχει ορθόπλωρο 8χτάρι! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίρνετε αποφάσεις της στιγμής. Διακοπές κάνετε, όχι δρομολόγιο πλοίου. Αρκεί ο καπετάνιος να νιώθει σίγουρος και να προσχεδιάσετε την παράκαμψη. Στη θάλασσα δεν “πάμε κι ο Θεός βοηθός…” (εκτός κι αν είναι όλοι πολύ έμπειροι και εξοικειωμένοι).
  1. Τώρα, κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, ένα είναι το μυστικό: ευγένεια! Πας κάτω να φτιάξεις καφέ; Ρώτα αν θέλει και κάνας άλλος. Πείνασες και θέλεις ένα σαντουιτσάκι; Ρώτα αν θέλει και κάνας άλλος. Πας να πάρεις μια παγωμένη μπύρα; Ρώτα αν θέλει και κάνας άλλος. Γενικά, ας υπάρχει μία αβρότητα και ένας σεβασμός.
  1. Δεν φωνάζουμε, σεβόμαστε την ηρεμία του άλλου, δεν απλωνόμαστε μόνοι μας στη μια πλευρά και στριμώχνονται όλοι οι άλλοι στην απέναντι (εκτός κι αν πήραμε την άδειά τους). Προσέχουμε την τουαλέτα μας. Δεν πετάμε τα ρούχα μας από δω κι από κει. Δεν συμπεριφερόμαστε στους άλλους, σαν να είναι δούλοι μας. Αφήνουμε γλυκό νερό για να πλυθούν και οι άλλοι. Συμμετέχουμε όλοι στα έξοδα του σκάφους και δεν κάνουμε κατάχρηση των προμηθειών. Αφήνουμε και λίγο τσίπουρο για τους άλλους!!!

Αυτά είναι τα δύσκολα της ιστιοπλοΐας, η οποία όμως μπορείς να μας αποζημιώσει με όμορφες στιγμές χαλάρωσης, φανταστικές εικόνες, μοναδικές εμπειρίες και μια αμυδρή αίσθηση περιπέτειας.

Να θυμόμαστε πάντα:

δεν μουλαρώνουμε, σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε, βάζουμε νερό (κατά προτίμηση θαλασσινό!!!) στο κρασί μας, δεν μας πιάνουν τα “μποφόρια μας”, αποφεύγουμε τις επικίνδυνες συζητήσεις (όπως τα πολιτικά για παράδειγμα), φοράμε το καλύτερό μας χαμόγελο, την πιο χαλαρή μας διάθεση… και θα περάσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!!!

Καλά Ταξίδια!

 

Φωτό από: Claudia Schulte

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons