ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς να συμπεριφέρεσαι σαν γνώστης κάθε φορά που παραγγέλνεις κρασί

Post by: 24/05/2016 0 comments

Για αρκετούς ανθρώπους, η επιλογή κρασιού είναι σαν να παίζουν στοίχημα. Ή θα επιλέξουν τυχαία ό,τι τους κάνει «κλικ» ή θα προχωρήσουν με τη σίγουρη επιλογή – εκείνο το κρασί που είχαν πιει κάπου/κάποτε. Αν όμως θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση στους καλεσμένους σου και να φερθείς σαν σωστός οικοδεσπότης ή απλά να διευρύνεις τις γνώσεις σου, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τον παρακάτω οδηγό.

Ο κύριος στόχος στην επιλογή κρασιού είναι να ταιριάζει και να αναδεικνύει το φαγητό. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά μην ξεχνάς ότι έχεις στη διάθεσή σου τον σερβιτόρο ή, ακόμα καλύτερα τον σομελιέ.

Η δουλειά του σομελιέ

Ο σομελιέ (sommelier) είναι αυτός που σχεδιάζει τη λίστα κρασιών και βοηθάει τους πελάτες να την κατανοήσουν καλύτερα. Είναι επίσης υπεύθυνος για το ταίριασμα φαγητού – κρασιού.

Η δική σου δουλειά

Ακόμα και ο καλύτερος σομελιέ του κόσμου, είναι τελείως άχρηστος αν δεν του ζητήσεις να σου δώσει τα «φώτα» του. Η πρώτη δουλειά που έχεις να κάνεις είναι να τον φωνάξεις, και στη συνέχεια να τον ενημερώσεις για:

  • Τα πιάτα που θα επιλέξεις
  • Το ποσό που θέλεις να ξοδέψεις
  • Το κρασί που συνήθως απολαμβάνεις – κόκκινο, λευκό, ελαφρώς γλυκό, ξηρό
  • Τις απορίες που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου

Έλεγξε την ετικέτα

Αφού παραγγείλεις, ο σερβιτόρος ή ο σομελιέ, θα έρθει με την επιλογή σου και στη συνέχεια θα παρουσιάσει – με την ετικέτα μπροστά – συνήθως σε αυτόν που είναι «οικοδεσπότης» του τραπεζιού. Είναι, λοιπόν, η δουλειά σου να δεις ότι έχει κάνει τη σωστή επιλογή από το κελάρι. Τι θα πρέπει να προσέξεις:

  • Ότι είναι σωστή η ετικέτα
  • Ότι είναι η σωστή ποικιλία
  • Ότι είναι η σωστή εμφιάλωση (αν έχεις παραγγείλει Blanc de Blanc και είναι Blanc de Noir, δεν είναι το ίδιο κρασί).

Ο φελλός

Όταν επιβεβαιώσεις ότι το κρασί που πρόκειται να ανοιχθεί, είναι αυτό που παρήγγειλες, ο σερβιτόρος ή ο σομελιέ θα το ανοίξει μπροστά σου και θα ακουμπήσει τον φελλό στο τραπέζι. Τι υποτίθεται πώς πρέπει να τον κάνεις; Τίποτα απολύτως, εκτός κι αν είναι αλλοιωμένος και αυτός που άνοιξε το κρασί δεν το πρόσεξε. Οι οινοποιοί μπορεί να μυρίσουν το φελλό, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν θα καταλάβουν τίποτα αν κάνουν κάτι παρόμοιο.

Δοκίμασε

Αυτός που θα ανοίξει το κρασί, θα βάλει λίγο στο ποτήρι σου και θα περιμένει την έγκρισή σου. Ανακίνησε απαλά το ποτήρι, μύρισε το κρασί και στη συνέχεια δοκίμασέ το. Θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά, αν είναι αλλοιωμένη η μυρωδιά και η γεύση, αν μυρίζει σαν ξύδι ή αν έχει μπουρμπουλήθρες ενώ δεν είναι αφρώδες. Αν το κρασί σου έχει κάτι από τα παραπάνω, θα πρέπει να ενημερώσεις τον υπεύθυνο. Αν βέβαια, το κρασί δεν έχει κάτι από τα παραπάνω, αλλά απλά δεν είναι της αρεσκείας σου, τότε δεν είναι σωστό να το επιστρέψεις. Απλά έκανες λάθος επιλογή.

Όταν δώσεις την έγκρισή σου, τότε ο υπεύθυνος θα γεμίσει και τα ποτήρια των υπολοίπων, επιστρέφοντας σε σένα στο τέλος. Θα γεμίσει το ποτήρι μέχρι τη μέση, ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού, ώστε να μπορείς να ανακινείς το κρασί χωρίς να υπάρχει φόβος να χυθεί στο τραπεζομάντηλο. Οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες θα πρέπει να πιουν μόλις γίνει η πρώτη πρόποση.

Πώς κρατάς το ποτήρι

Γενικά μιλώντας, το ποτήρι της σαμπάνιας και του λευκού κρασιού, θα πρέπει να το κρατάς από τον κορμό, ενώ ένα ποτήρι του κόκκινου κρασιού από το «δοχείο». Όταν κρατάς το ποτήρι από ψηλά, αυξάνεις τη θερμοκρασία – γεγονός που δεν πειράζει στο κόκκινο κρασί, αλλά επηρεάζει το λευκό ή την σαμπάνια που ήταν σωστά διατηρημένα σε μία απλή ψύξη.

Όταν αρνείσαι να πιεις κρασί

Αν το κρασί σερβίρεται και δεν επιθυμείς να πιεις, ακούμπα ελαφρώς τα δάχτυλά σου στην κορυφή του ποτηριού όταν έρθει η ώρα να σε σερβίρουν. Μην αναποδογυρίσεις το ποτήρι σου. Αντιθέτως, μπορείς να πεις «Δεν θα πιω σήμερα», προσδιορίζοντας έτσι ότι δεν είσαι απογοητευμένος με την επιλογή, απλά δεν έχεις όρεξη να πεις σήμερα.

Φωτό από: www.thedailymeal.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons