ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων – 2 Φεβρουαρίου

Post by: 02/02/2017 0 comments

Δεδομένης της αγάπης μας για το νερό, την προώθηση ενεργειών για την προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό που τρέφουμε απέναντι στη Φύση, δεν μπορούσαμε να προσπεράσουμε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα.

Σίγουρα άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, μετά από σύμβαση που υπογράφτηκε το 1977 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί τόσο στην προστασία και τη διατήρηση των υγρότοπων όσο και στη συνετή χρήση των πόρων τους.

Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Όλη η φιλοσοφία της συνθήκης έγκειται στην έννοια της «συνετής χρήσης». Η συνετή χρήση των υγροτόπων ορίζεται ως «η διατήρηση του οικολογικού χαρακτήρα τους, που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των προσεγγίσεων του οικοσυστήματος, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης».

Όπως και οι υπόλοιπες παγκόσμιες ή διεθνείς ημέρες, έτσι κι αυτή καθιερώθηκε για κάποιους αρκετά σημαντικούς λόγους. Οι υγρότοποι αποτελούν ένα από τα πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της γης και προσφέρονται για αλιεία, γεωργία, βόσκηση των ζώων, ενώ παράλληλα αποτελούν ιδανικό τόπο αναψυχής και ταυτόχρονα εκπαίδευσης, έρευνας και μελέτης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, στις αρχές τις δεκαετίας του 1920, η Ελλάδα είχε τριπλάσια έκταση υγροτόπων από ό,τι σήμερα. Μέσα σε δύο γενιές αποξηράναμε όλα σχεδόν τα έλη και πολλές λιμνοθάλασσες, περιορίσαμε την έκταση πολλών λιμνών ενώ άλλες τις εξαφανίσαμε εντελώς από τον χάρτη, αλλάξαμε την ροή πολλών ποταμών, κτίσαμε φράγματα, εγκιβωτίσαμε κοίτες, κι εκχερσώσαμε παρόχθια δάση.

Στην χώρα μας προστατεύονται δέκα υγρότοποι από την Διεθνή Σύμβαση Ράμσαρ. Αυτοί είναι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.

Πηγή ramsar.org, ornithologiki.gr

Φωτό από: www.tanea.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons