ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Κρίσεις πανικού, δεν είναι πια ταμπού.

Post by: 13/11/2015 0 comments

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, στις μέρες μας, βιώνουν την εμπειρία της κρίσης πανικού. Από προσωπικής εμπειρίας, λοιπόν, θα σας παρουσιάσω όλα όσα έμαθα για τις κρίσεις πανικού και φυσικά θα μοιραστώ μαζί σας τις συμβουλές ψυχολόγου γιατί οι κρίσεις πανικού δεν είναι πια ταμπού!

Τι είναι η κρίση πανικού;

Μια κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου άγχους ή φόβου χωρίς κάποια προφανή αιτία.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της κρίσης πανικού;

Μια κρίση πανικού μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα όπως:

  1. Ζάλη
  2. Τρόμος
  3. Δύσπνοια
  4. Γρήγορη αναπνοή
  5. Φόβος ότι το άτομο θα τρελαθεί
  6. Ταχυκαρδία
  7. Εφίδρωση
  8. Πόνος στο στήθος
  9. Ναυτία
  10. Αίσθημα αποπροσωποποίησης
  11. Μούδιασμα
  12. Τάση λιποθυμίας
  13. Αίσθημα ότι κάτι άσχημο θα συμβεί.

Πού οφείλεται μια κρίση πανικού;

Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μοιάζουν με τα συμπτώματα ασθενειών που σχετίζονται καθαρά με κάποια προβλήματα υγείας. Μάλιστα, όσοι παθαίνουν κρίση πανικού αρχικά πιστεύουν πως έχουν πάθει έμφραγμα ή έχει παρουσιαστεί κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας εκείνη τη στιγμή. Τέτοια προβλήματα ίσως να οφείλονται σε δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα, εγκεφαλικό, έμφραγμα, άσθμα και άλλα. Καλό θα είναι λοιπόν πριν διαγνωστεί μια κρίση πανικού να αποκλειστούν αυτές οι περιπτώσεις.

Εάν, λοιπόν, δεν πρόκειται για κάποιο τέτοιο πρόβλημα υγείας τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να διαγνώσει εάν αυτό το επεισόδιο ήταν όντως κρίση πανικού και φυσικά να βρει την αιτία. Οι αιτίες μπορούν να είναι πάρα πολλές. Κάποιες από αυτές είναι ένα δυσάρεστο γεγονός, μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, έντονες αλλαγές στην καθημερινότητα σου,ένας χωρισμός αλλά και το μόνιμο άγχος για τα οικονομικά, που τόσο προβληματίζει όλους τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλές φορές οι κρίσεις πανικού συνοδεύονται και από κατάθλιψη, είτε σαν αιτία είτε σαν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με έρευνες, το 50% όσων βιώσουν μια κρίση πανικού σε δημόσιο χώρο, θα εμφανίσουν αγοραφοβία.

Η αγοραφοβία είναι  το αίσθημα άγχους που βιώνει ένα άτομο όταν βρίσκεται σε πολύ κόσμο ή μακριά από το σπίτι του. Συνήθως προκύπτει από το φόβο μήπως το άτομο βιώσει μια ακόμα κρίση πανικού μπροστά σε άλλους και γίνει ρεζίλι ή δε μπορέσει να έχει γρήγορα πρόσβαση στο σπίτι του.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση;

Να τονίσουμε πως οι κρίσεις πανικού είναι κάτι απόλυτα θεραπεύσιμο και πως φυσικά δεν αποτελεί πια ταμπού στις μέρες μας. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο στρες που υποβάλλεται ο  οργανισμός σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, ο φόβος, όσων βιώνουν μια κρίση πανικού, ότι θα τρελαθούν είναι αβάσιμος καθώς έχουν λιγότερες πιθανότητες να τρελαθούν ακόμα και από έναν που δεν έχει βιώσει ποτέ του καμία κρίση.

  1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς σε μια περίπτωση κρίσης πανικού είναι πως είναι απλά ένα αρνητικό συναίσθημα και πως δεν μπορείς να πάθεις κάτι κακό από αυτό. Όλα τα συμπτώματα που νιώθεις είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν υπάρχουν γιατί προέκυψε κάποιο πρόβλημα στην υγεία σου εκείνη τη στιγμή. Είναι απλώς μια αντίδραση του σώματός σου στον κίνδυνο που νομίζει ότι υπάρχει εκείνη τη στιγμή.
  2. Πάρε βαθιές, ρυθμικές και αργές ανάσες.
  3. Αν νιώθεις την ανάγκη να μείνεις μόνος, απομονώσου για λίγο σε ένα χώρο και προσπάθησε να χαλαρώσεις.
  4. Σκέψου ότι ένα επεισόδιο συνήθως διαρκεί από 10 λεπτά έως μισή ώρα. Άρα προσπάθησε να κάνεις υπομονή και θα περάσει.
  5. Μίλα στους δικούς σου ανθρώπους και ζήτα τη στήριξή τους. Μη φοβάσαι, δε θα σε κατακρίνει κανείς. Οι περισσότεροι έχουν βιώσει μια κρίση πανικού στο περιβάλλον τους.
  6. Ασχολήσου με οτιδήποτε σου προκαλεί ευχαρίστηση.
  7. Ρίξε για λίγο τους ρυθμούς της καθημερινότητάς σου.
  8. Σκέψου θετικά.
  9. Ξεκίνα κάποιο είδος γυμναστικής που σε χαλαρώνει, όπως η γιόγκα.
  10. Ενημερώσου. Θα εκπλαγείς από το πόσοι έχουν βιώσει γύρω σου το ίδιο.
  11. Εκείνη τη στιγμή ακολούθησε το εξής τρίπτυχο:
    α) σκέψου ένα αγαπημένο-δυνατό πρόσωποβ) θυμήσου ένα αγαπημένο μέρος

    γ) μπες στη ροή των πραγμάτων. Για παράδειγμα, προσπάθησε να ασχοληθείς με κάτι χειρονακτικό. Έτσι, ενεργοποιείται το ημισφαίριο του εγκεφάλου που συνδέεται με τη λογική και πέφτουν οι ρυθμοί του ημισφαιρίου που συνδέεται με το συναίσθημα, με αποτέλεσμα να ηρεμήσεις πιο γρήγορα. Αν δε μπορείς να ασχοληθείς με κάτι πρακτικό, τότε προσπάθησε να αφοσιωθείς στη στιγμή, για παράδειγμα παρατήρησε τους γύρω σου, τί ρούχα φοράνε, τί καιρό κάνει, τί χρώμα έχει ένα αντικείμενο δίπλα σου, χάζεψε στο κινητό σου. Αμέσως θα χαλαρώσεις.

Εάν οι κρίσεις επιμένουν ή αντιμετωπίζεις δυσκολίες στην καθημερινότητά σου, τότε καλό θα είναι να επισκεφθείς έναν ειδικό, ο οποίος θα σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις. Υπάρχει, μάλιστα, και φαρμακευτική αγωγή με θεαματικά αποτελέσματα σε περίπτωση που το θεωρήσει ο ειδικός απαραίτητο.

Και μην ξεχνάς… όλα είναι στο μυαλό σου και εξαρτώνται από εσένα!

Μια κρίση πανικού μπορεί να σου δείξει τελικά πόσο δυνατός είσαι!

Φωτό από:365baddays.blogspot.com

@tsemperlidou.gr, ευτυχία, θετική σκέψη, αισιοδοξία, αυτοβοήθεια

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons