ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Και τι κάνουμε όταν κλαψουρίζει όλη την ώρα;

Post by: 30/10/2016 0 comments

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες ή φάσεις των παιδιών μας που κάνουν δύσκολη τη ζωή μας σαν γονείς και μας προβληματίζουν, εκνευρίζουν, εξοργίζουν. Το «κλαψούρισμα» και η συνεχής γκρίνια είναι μία από αυτές. Τι κάνουμε λάθος; Πώς να το σταματήσουμε; Γιατί το κάνουν αυτό;

Πολλές φορές ξεκινάει από κούραση και απογοήτευση, μπορεί όμως εύκολα να γίνει συνήθεια. Ιδίως αν υποκύψετε στις απαιτήσεις τους όταν «κλαψουρίζουν». Εάν δουν ότι έχει αποτέλεσμα, το χρησιμοποιούν συνέχεια ως μέσο πίεσης για να πετύχουν το δικό τους.

  1. Εξηγήστε τους πόσο άσχημα ακούγονται όταν «κλαψουρίζουν» και χρησιμοποιούν αυτήν την παραπονιάρικη, γρατζουνισμένη φωνή. Στην ανάγκη ηχογραφήστε τα να ακούσουν τον εαυτό τους. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν πόσο άσχημο ακούγεται.

  1. Προσποιηθείτε ότι ψάχνετε την κανονική φωνή τους που κάπου χάθηκε μέσα στο σπίτι. Κάντε ότι ψάχνετε το παιδί σας που δεν το ακούτε πουθενά με την γλυκιά φωνούλα του.

  1. Να είστε καλό παράδειγμα. Τα παιδιά σας σας παρακολουθούν και σας μιμούνται. Μην γκρινιάζετε και εσείς και μην κλαψουρίζετε.

  1. Προβλέψτε και αποφύγετε το «κλαψούρισμα». Η πείνα, η νύστα και η κούραση είναι οι καλύτερες αφορμές για γκρίνια. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις αιτίες.

  1. Σκεφτείτε και καταγράψτε πότε συμβαίνει. Μήπως σας μιλούν και δεν απαντάτε; Μήπως ασχολείστε με κάτι άλλο; Συχνά πυκνά είναι ο τρόπος τους να τραβήξουν την προσοχή σας.

  1. Μην επηρεάζεστε. Αποφύγετε τον πειρασμό να υποκύψετε για να σταματήσουν και μην το αφήνετε να σας πάρει από κάτω. Είναι μια φάση που θα περάσει.

  1. Πείτε τους ότι δεν καταλαβαίνετε τι σας λένε και δεν μπορούν να έχουν αυτό που θέλουν γιατί δεν τα καταλαβαίνετε. Όταν βρουν την κανονική τους φωνή και μπορείτε να συνεννοηθείτε μαζί τους, θα το συζητήσετε.

  1. Επαινέστε τα όταν δεν κλαψουρίζουν και δεν γκρινιάζουν. Πείτε τους πόσο σας αρέσει όταν χρησιμοποιούν την κανονική τους φωνή και όχι αυτή την τσιριχτή, κλαψιάρικη, ξένη φωνή.

Και όπως όλα τα πράγματα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, συνήθως είναι φάσεις που κρατάνε για κάποιο διάστημα και σταματάνε. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους, προσπαθήστε να τα καταλάβετε και να βρείτε τους λόγους που αντιδρούν όπως αντιδρούν και εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

Και κυρίως μην κατηγορείτε συνέχεια τον εαυτό σας. Και λάθη θα κάνουμε και κάποιες στιγμές θα απογοητευτούμε και θα το μετανιώσουμε. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι.

Φωτό από: plus.google.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons