ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Γονείς, 5 πράγματα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε απαραίτητα!

Post by: 10/04/2016 0 comments

Πριν γίνω μητέρα έκανα πολλές σκέψεις για το πώς θα ήμουν σαν γονιός, τι θα έκανα, τι δεν θα έκανα, τι θα επέτρεπα και τι όχι.

Τελικά όταν απέκτησα παιδιά, πολλά από αυτά που σκεφτόμουν ήταν ανέφικτα ή μη εφαρμόσιμα. Μετά από 2,5 χρόνια μητρότητας, κατέληξα σε κάποιες διαπιστώσεις.

  1. Τα παιδιά γεννιούνται με τις δικές του δυνατότητες και αδυναμίες, με κάποια δηλαδή επίκτητα χαρακτηριστικά, καθώς και με τη δική τους προσωπικότητα. Επομένως, σε ορισμένα θέματα, ό,τι κι αν κάνουμε εμείς ως γονείς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να επηρεάσουμε τα πάντα. Όσο πιο γρήγορα το παραδεχτούμε, τόσο το καλύτερο.

  1. Δεν έχετε πάντα επιρροή στην επιλογή των φίλων τους. Μπορεί όταν τα παιδιά μας είναι μικρά να επιλέγουμε εμείς τις παρέες τους, συνήθως συγγενείς ή φίλοι μας με παιδιά στην ίδια περίπου ηλικία με τα δικά μας. Όταν όμως πάνε σχολείς και μεγαλώνοντας διαλέγουν μόνα τους τις παρέες τους και τους φίλους τους. Πολλές φορές μπορεί να είναι παιδιά που δεν μας αρέσουν ή που οι οικογένειές τους έχουν διαφορετικές αρχές και κανόνες από τις δικές μας. Εδώ θα χρειαστεί να είμαστε προσεκτικοί και διπλωμάτες. Μοιραζόμαστε με το παιδί μας τις ανησυχίες μας και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της φιλίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις που η φιλία αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία ή το μέλλον του παιδιού μας, το χειριζόμαστε πιο δραστικά αλλά πάντα με προσοχή για να μην έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

  1. Θα τύχουν άνισης ή άδικης αντιμετώπισης. Κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποιος είτε δάσκαλος, είτε φίλος που θα δεν θα είναι δίκαιος ή αντικειμενικός με το παιδί μας. Όσο και να μας ανησυχεί αυτό και να μας πνίγει το δίκιο το παιδιού μας, είναι μια ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε σαν μάθημα ζωής. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη και δεν έχουμε πάντα την αντιμετώπιση που μας αξίζει.

  1. Κάποια στιγμή θα κάνετε λάθος και θα πρέπει να το διαχειριστείτε. Κανείς δεν είναι τέλειος ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με την ανατροφή παιδιών. Το θέμα είναι πώς το χειριζόμαστε. Παραδεχόμαστε το λάθος μας και προσπαθούμε να διορθώσουμε ό,τι διορθώνεται, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας για να μην τα ξανακάνουμε; Αυτό που μας κάνει καλύτερους γονείς είναι η διάθεσή σας να αναλάβουμε την ευθύνη και να ζητήσουμε συγνώμη.

  1. Είμαστε καλύτεροι γονείς από ό,τι νομίζουμε. Όλοι φοβόμαστε και αναρωτιόμαστε αν κάνουμε το σωστό για τα παιδιά μας, τι αντίκτυπο θα έχει στη ζωή τους η κάθε μας επιλογή ή κίνηση. Τελικά όμως το ότι ενδιαφερόμαστε, ρωτάμε, ψάχνουμε, διαβάζουμε, προσπαθούμε για το καλύτερο μας κάνει καλύτερους γονείς από ό,τι οι ίδιοι πιστεύουμε για τον εαυτό μας. Και αντί να σκεφτόμαστε πού δεν ήμασταν καλοί, ας κάτσουμε να σκεφτούμε τι καλό κάναμε σήμερα για τα παιδιά μας, τι παραπάνω τους προσφέραμε. Ένα θρεπτικό και νόστιμο φαγητό, μια ώρα παιχνιδιού και γέλιου, μια οικογενειακή βόλτα, ένα ωραίο παραμύθι για καληνύχτα;

Το να είσαι γονιός είναι 24ωρη πλήρης απασχόληση. Τα αποτελέσματα των κόπων μας πολλές φορές μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να φανούν. Είναι δύσκολη δουλειά που απαιτεί υπομονή, επιμονή, γερά νεύρα, πολλή αγάπη και άπειρη κατανόηση και καλή διάθεση. Ας μην είμαστε λοιπόν πολύ αυστηροί με τον εαυτό μας.

Φωτό από: buzz.iloveindia.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons