ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι είναι τα drones και ποια είναι η νομοθεσία τους

Post by: 09/03/2017 0 comments

Τα φωτογραφικά ή βιντεοσκοπικά drones (μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα) δεν είναι κάτι καινούριο. Πάντα υπήρχαν τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα οχήματα. Απλά, η τεχνολογία των σημερινών drones είναι τόσο εξελιγμένη που τα κατέστησαν το νέο αγαπημένο τεχνολογικό gadget της γενιάς των Millennials.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες φωτογραφίες ή βίντεο μας παρουσιάζουν παραλίες, πόλεις, μνημεία, κήπους, ξενοδοχεία από ψηλά. Ξέρετε πώς φωτογραφήθηκαν ή βιντεσκοπήθηκαν; Με ένα ιπτάμενο drone!

Τα drones είναι συνήθως τετρακόπτερα με αισθητήρες που τους προσφέρουν πολύ καλή πτητική συμπεριφορά, παρόλα αυτά, όμως, χρειάζεται εξάσκηση για να μπορείς να τα χειριστείς με ασφάλεια. Μπορούν να εκτελέσουν πολλά εναέρια κόλπα, είναι σχετικά ανθεκτικά και έχουν ενσωματωμένες κάμερες που τραβάνε συναρπαστικές εναέριες λήψεις. Το σημαντικό είναι, πριν πετάξεις το drone σου, να διαβάσεις καλά τις οδηγίες χρήσεις.

Μερικά στοιχεία για τα drone:

  • Τα πρώτα πολεμικά drones (καμία σχέση με τα τετρακόπτερα, αφού αυτά είναι αεροσκάφη με κατασκοπευτικές κάμερες και βαρύ οπλισμό) σχεδιάστηκαν για να βρουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Αμερικανικός Στρατός είχε αναπτύξει drones νωρίτερα, αλλά θεωρούσαν ότι δεν ήταν έτοιμα να αναλάβουν αποστολές.
  • To Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που κατασκεύασε drones.
  • Η αστυνομία χρησιμοποιεί drones για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
  • Τα drones χρησιμοποιούνται και για να παρέχουν επικοινωνία σε δυσπρόσιτες περιοχές.
  • Τα περισσότερα drones δεν είναι αδιάβροχα, οπότε δεν κάνει να πετάνε με βροχή.
  • Τα drones χρησιμοποιούνται για πολλούς λόγους: για χαρτογραφήσεις περιοχών, για κτηματομεσητικούς σκοπούς, για αγροτικές καλλιέργειες, για να παραδίδουν τροφή και φάρμακα σε εμπόλεμες ζώνες, πιθανόν και για παρακολουθήσεις προσώπων.
  • Η πιο εκτεταμένη χρήση των drones είναι για την εναέρια κάλυψη αθλητικών γεγονότων, συναυλιών, εκδηλώσεων και φυσικά, γάμων!
  • Οι Αμερικανοί είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες των drones, πολλά από τα οποία όμως είναι αδήλωτα. Το πρόστιμο στις ΗΠΑ για ένα αδήλωτο drone είναι 27500 δολάρια.
  • Το μειονέκτημα των drones είναι η μπαταρία τους, αφού ακόμα δεν τα επιτρέπει να πετούν για πολλή ώρα. Τα πιο ακριβά μπορούν να πετάξουν για μισή ώρα περίπου.

Νομοθεσία και Drones

Τα drones μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα αεροπλάνα, αλλά και για τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους, για αυτό από 1 Ιανουαρίου 2017, θεσπίστηκαν νόμοι που οριοθετούν την χρήση τους.

Σύμφωνα με το νέο νόμο τα drones χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Την ανοιχτή κατηγορία για drones μέχρι 25 κιλά με δυνατότητα πτήσης μικρότερη από 500 μέτρα από τον χειριστή. Την ειδική κατηγορία για την οποία είναι απαραίτητη άδεια πτητικής λειτουργίας, εγγραφή σε μητρώο και ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Και την πιστοποιημένη κατηγορία, στην οποία απαιτείται νηολόγηση του drone, ενώ ο χειριστής θα πρέπει να έχει ειδική εκπαίδευση.
  • Σε όλες τις κατηγορίες, ακόμα και στην ανοικτή, όταν το drone δεν προορίζεται για ερασιτεχνική χρήση, ο χειριστής πρέπει να παρακολουθήσει ορισμένα σεμινάρια πτήσης.
  • Όταν το drone προορίζεται για επαγγελματική χρήση πρέπει να είναι ασφαλισμένο και να έχει ειδική άδεια από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), η οποία πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο.
  • Όλα τα drones που έχουν τη δυνατότητα να πετούν πάνω από 50 μέτρα από το χειριστή τους, ανεξάρτητα από τη χρήση τους, πρέπει να δηλώνονται στο Μητρώο της ΥΠΑ. Ακόμα και τα ερασιτεχνικά (με μια απλή ηλεκτρονική δήλωση).
  • Σε κάθε περίπτωση, ο κανονισμός τονίζει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
  • Τα drones Ανοικτής Κατηγορίας που χρησιμοποιούνται επαγγελματικά, τα drones της Ειδικής Κατηγορίας και τα drones της Πιστοποιημένης Κατηγορίας πρέπει να ασφαλίζονται για υλικές ζημιές έως 150000 ευρώ και για σωματικές βλάβες έως 1.000.000 ευρώ.

Τα drones επιτρέπεται να πετούν:

  1. Κάτω από ύψος 400 ποδιών, δηλαδή, κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια για την κυκλοφορία επανδρωμένων αεροσκαφών.
  2. Πάνω από ύψος 46.000 ποδιών, δηλαδή, πάνω από τα ανώτερα όρια του εναέριου χώρου για την κυκλοφορία επανδρωμένων αεροσκαφών.
  3. Εντός προσωρινών περιοχών που προσδιορίζονται από τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας της ΥΠΑ.

Τα drones απαγορεύεται να πετούν:

  1. Σε περιοχές που διενεργούνται πτήσεις επανδρωμένων αεροσκαφών.
  2. Σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από αεροδρόμια.
  3. Πάνω από ανθρώπους και συγκεντρώσεις ανθρώπων – εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια και το drone έχει εξοπλισμό όπως αλεξίπτωτο, αφρώδες υλικό ή πολύ μικρό βάρος σώματος.
  4. Πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
  5. Πάνω από σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, φυλακές.
  6. Μισή ώρα πριν την ανατολή και μέχρι μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου.

Διαβάστε τον πλήρη κανονισμό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Φωτό από: Beachcam – Meo

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons