ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όσα φοβάσαι για την τεχνολογία και πώς να τα αποφύγεις

Post by: 21/05/2015 0 comments

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εποχή που ζούμε είναι η εποχή της τεχνολογίας και ειδικά του ίντερνετ. Οι ολοένα και φθηνότερες τιμές του ίντερνετ και των συσκευών τεχνολογίας, έχουν δώσει πρόσβαση σε όλους. Τα πάντα στη ζωή μας έχουν μέσα τους κάποια δόση τεχνολογίας, η δουλειά μας, η επικοινωνία μας, η παιδεία μας, ακόμα και η σκέψη μας. Αυτό, όμως, έχει τα καλά του, έχει και τα κακά του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας;

  • Η τηλεόραση και το ίντερνετ δεν έχουν μειώσει μόνο τις αποστάσεις αλλά και το χρόνο που η πληροφορία φτάνει στην άκρη της γης.
  • Φοιτητές από απομακρυσμένες περιοχές έχουν πρόσβαση στη γνώση, ενώ μπορείς να αγοράσεις σχεδόν τα πάντα, από την άλλη άκρη της γης.
  • Έχει μειώσει τα έξοδα εταιριών και εκπαιδευτικών οργανισμών με τη μείωση της χρήσης του χαρτιού και των αναλώσιμων γραφείου.
  • Έχει βοηθήσει σημαντικά στον τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων, αυξάνοντας ταυτόχρονα το προσδόκιμο της ζωής.
  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο της επικοινωνίας μας και της ανθρώπινης επαφής.
  • Η χρήση της τεχνολογίας στη βιομηχανία έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών πολλών αγαθών.

Ποια , όμως, είναι και τα αρνητικά της τεχνολογίας;

  • Ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί

Στο μέλλον, ένα σύστημα επιτήρησης θα μπορεί να καταγράφει κάθε μας κίνηση. Οι τεχνολογικές συσκευές μας θα μας ξέρουν καλύτερα από την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Ήδη αυτό έχει αρχίσει και τα προσωπικά μας δεδομένα δεν είναι πλέον απόρρητα. Στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν εγκατεστημένες σχεδόν 5 εκατομμύρια κάμερες, δηλαδή μία κάμερα για κάθε 14 ανθρώπους. Δεν είναι λίγο υπερβολικό;

  • Εξάρτηση

Όλοι σε ένα βαθμό είμαστε εξαρτημένοι από την τεχνολογία, είτε αυτή λέγεται κινητό, ίντερνετ, τηλεόραση, παιχνίδια κτλ. Και πολλές φορές αυτό συμβαίνει χωρίς να το καταλαβαίνουμε…

  • Η τεχνολογία καταστρέφει την υγεία μας

Το να κάθεσαι με τις ώρες μπροστά από μία οθόνη είναι το “νέο κάπνισμα”. Όσο περισσότερο κάθεσαι, τόσο λιγότερο κυκλοφορεί το αίμα σου. Οι πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους και αυχενικά, μπορούν να βλάψουν την όρασή σου, να δημιουργήσουν διαταραχές στον ύπνο σου, ενώ υπάρχουν ενδείξεις που συνδέουν τη χρήση του ιντερνετ με την παχυσαρκία.

  • Γίνεσαι λιγότερο κοινωνικός

Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας σε απομονώνει από τους αληθινούς ανθρώπους. Ακόμα και οι επαγγελματικές συναντήσεις γίνονται πλέον μέσω Skype, chat rooms και e-mails και χάνουν έτσι την προσωπική τους επαφή. Η λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ονλάιν και τον οφφλάιν κόσμο γίνεται ακόμα λεπτότερη και, πολύ φοβάμαι, ότι στο σύντομο μέλλον θα εξαφανιστεί τελείως και δεν θα ξέρουμε να επικοινωνούμε σε ανθρώπινο επίπεδο.

  • Χάνουμε την ανθρώπινή μας υπόσταση

Η τεχνολογική πρόοδος στη βιομηχανία έχει οδηγήσει στην απαξίωση της ανθρώπινης εργασίας και, πολλές φορές, η παραγωγικότητα των εργατών συγκρίνεται με αυτή των μηχανών.

Είμαστε εκτεθειμένοι σε εξαιρετικά βίαια παιχνίδια και εικόνες στην τηλεόραση, το Playstation, το YouTube και τις ταινίες. Χάνουμε έτσι το μέτρο και δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν τη ματαιοδοξία μας και το ναρκισσισμό μας, σε σημεία να προσέχουμε περισσότερο την ονλάιν παρουσία μας παρά την αληθινή.

  • Μέσω της τεχνολογίας αυξήθηκε η εγκληματικότητα

Κάποιες χώρες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κατασκοπεύουν άλλες χώρες. Εγκληματικές ομάδες εστιάζουν στην κλοπή δεδομένων πιστωτικών καρτών, τραπεζικών λογαριασμών και στις απάτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι προσβολές και οι εκδικητικές συμπεριφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το λεγόμενο μπούλινγκ, οι επιθέσεις με ιούς κατά υπολογιστών, η κλοπή προσωπικών δεδομένων, όλα αυτά είναι νέες απειλές που εξελίχθηκαν και μπήκαν στη ζωή μας μέσω της τεχνολογίας.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τα κακά της τεχνολογίας

  • Ανακάλυψε σε τι είσαι εθισμένος
  • Μην αφήνεις την τεχνολογία να κυριέψει το μυαλό σου
  • Συνειδητοποίησε ότι η αληθινή ζωή δεν έχει ούτε Like ούτε Share Button
  • Χρησιμοποίησε το μυαλό σου και μην τα περιμένεις όλα από το Google
  • Κατάλαβε ότι σίγουρα τα email είναι σημαντικά αλλά όχι πιο σημαντικά από την πνευματική και ψυχική σου υγεία
  • Φρόντισε το σώμα σου και μην κάθεσαι με τις ώρες στον υπολογιστή
  • Βάλε χρονικά και τοπικά όρια στη χρήση της τεχνολογίας (π.χ. μία ώρα την ημέρα, μόνο στο γραφείο κτλ)

Όσο πιο έξυπνα χρησιμοποιείς την τεχνολογία, τόσο καλύτερη θα είναι η ζωή σου.

Φωτό από: www.stlucianewsonline.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons