ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για Γαλατόπιτα

Post by: 29/11/2014 0 comments

Η γαλατόπιτα είναι ένα αγαπημένο γλυκό, ό,τι πρέπει για ένα χειμωνιάτικο απόγευμα. Για τον καφέ μας ή το πράσινο τσάι μας. Αλλά και σαν γλυκό για το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο αγελαδινό κρύο
  • 11 κουταλιές της σούπας (αρκετά γεμάτες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστα
  • λάδι για το άλειμμα των φύλλων
  • 1-2 αυγά
  • κανέλα σε σκόνη

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρύο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και λίγο αλατάκι και ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το αλεύρι.
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα για να μη “πιάσει”. Όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια του μίγματος και σκάνε μπουρμπουλήθρες καυτές σημαίνει ότι έχει ήδη πήξει σε ικανοποιητικό βαθμό, οπότε και κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε κατά μέρος. Άλλωστε όσο θα κάθεται, θα πήξει λίγο περισσότερο.
  3. Λαδώνουμε ρηχό μεγάλο ταψί και στρώνουμε ένα-ένα όλα τα φύλλα (5-6), λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα εκτός από το τελευταίο. Τα φύλλα ας περισσεύουναπό το ταψί, έτσι πρέπει.
  4. Ρίχνουμε όλη την κρέμα επάνω στο τελευταίο φύλλο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα (ίσως και με τη βοήθεια μιας μαρίς-σπάτουλα σιλικόνης).
  5. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα διπλώνοντάς τα, να σχηματίσουν κάτι σαν λεπτή κορνίζα γύρω από την κρέμα για να μη χυθεί στο ψήσιμο. Βρέχουμε την “κορνίζα” με νεράκι (ειδικά στις γωνιές) και λαδάκι.
  6. Ανακατεύουμε ελαφρά τα αυγά και με ένα πιρούνι παίρνουμε λίγο αυγό και το ρίχνουμε επάνω στην κρέμα, ώσπου να τελειώσουν τα αυγά.
  7. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ραντίζουμε με λίγο λάδι από πάνω.
  8. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς (ανάλογα και με το φούρνο σας) στη μεσαία σχάρα για μια ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Στη διάρκεια του ψησίματος η κρέμα μπορεί να φουσκώνει εδώ κι εκεί, οπότε προσέχουμε και τρυπάμε με ένα πιρουνάκι τις φουσκάλες.

 

Καλή επιτυχία!

 

Φωτό από: Μαρία Τζιβανάκη

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons