ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Στα χνάρια της Χειροπρακτικής, με το Δρ. Σταύρο Σκαρπαθάκη

Post by: 07/07/2015 0 comments
  1. Η Χειροπρακτική είναι μια ήδη αναγνωρισμένη επιστήμη στην Αμερική και στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα έγινε γνωστή τα τελευταία μόλις χρόνια. Τι σε κινητοποίησε να ακολουθήσεις επαγγελματικά αυτή την οδό;

Εγώ μεγάλωσα με τις αρχές της Χειροπρακτικής, επειδή η μητέρα μου είναι Χειροπράκτης, ο θείος μου ήταν Χειροπράκτης, οπότε είχα τις βάσεις μέσα από την οικογένειά μου. Έτσι αποφάσισα να σπουδάσω κι εγώ Χειροπρακτική, στην Αμερική, στο Palmer College of Chiropractic, το  πρώτο Πανεπιστήμιο Χειροπρακτικής στον κόσμο.

  1. Μπορείς να παρουσιάσεις με απλά λόγια τι είναι η Χειροπρακτική, σε κάποιον που δεν γνωρίζει;

Η Χειροπρακτική είναι ένα αφάρμακο, θεραπευτικό σύστημα που συνδυάζει τη Φιλοσοφία, την Τέχνη και την Επιστήμη και αφοσιώνεται στη μελέτη και την ανάλυση της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος. Δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση δομής και λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης και των νεύρων. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να πετύχουμε μέσω της Χειροπρακτικής είναι να απεγκλωβίσουμε τα νεύρα και να επιτρέψουμε στο νευρικό σύστημα να λειτουργεί σωστά, χωρίς να ασκούνται πιέσεις από τα οστά. Έτσι οι εντολές του εγκεφάλου θα μπορούν να κυλούν μέσω του νωτιαίου μυελού και να διανέμονται στο υπόλοιπο σύστημα μέσω των περιφερικών νεύρων. Το νευρικό σύστημα είναι αυτό που ελέγχει και ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του σώματος, των σπλάχνων. Προσπαθούμε να το επηρεάσουμε ώστε να στέλνει τις κατάλληλες εντολές στο υπόλοιπο σώμα και να λειτουργεί ομοιοστατικά. Έτσι, προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε την ικανότητα του σώματος για αυτοθεραπεία.
SPOR-YGEIA-EYEXIA-FATOYROY-STAVROS-SKARPATHAKIS-XEIROPRAKTIKOS1

  1. Το Μεταπτυχιακό σου δίπλωμα ειδικεύεται στην Κτηνιατρική Χειροπρακτική. Στο πλαίσιο αυτό, κουράρεις πολύ επιτυχημένα και άλογα. Πόσο εύκολο είναι αυτό και πώς προέκυψε;

Απλά μου αρέσουν πολύ τα άλογα και είναι πολύ challenging για μένα. Είναι ένα μεγάλο ζώο με τρομερή νοημοσύνη, με πολυσύνθετο νευρικό σύστημα που θέλω να βοηθήσω. Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να κουράρεις ένα άλογο παρά έναν άνθρωπο. Όσον αφορά το μηχανικό κομμάτι, είναι δύσκολο, ειδικά αν το άλογο πονάει. Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, απλά χρειάζεται να ξέρεις πάρα πολύ καλά την ανατομία τους, τον τρόπο που κινούνται οι αρθρώσεις, το πού εκφύονται και καταφύονται οι μύες, τη θέση στη λειτουργία των νεύρων… Και αυτό που χρειάζεται φυσικά για την ανάταξη είναι η ταχύτητα. Και να είσαι σε συνεχή επικοινωνία με το άλογο, διαφορετικά μπορεί να τραυματιστείς.

  1. Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας κάποια περίπτωση αγωγής ασθενούς που θα θυμάσαι για πάντα;

Εμένα μου κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση τα περιστατικά με τα ζώα, γιατί δεν έχουν λογική σκέψη, ούτε την αυθυποβολή ή το placebo των ανθρώπων. Οπότε αν κάνεις τη δουλειά σου σωστά, βλέπεις άμεσο αποτέλεσμα. Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις με άλογα που δεν μπορούν να κουνηθούν, επειδή πάσχουν από κινητικά προβλήματα που εξελίσσονται σε νευρολογικά προβλήματα, και μετά την ανάταξη, ξεμπλοκάρονται τα νεύρα και ξεφνικά αλλάζουν εντελώς, αλλάζει η στάση τους, η κίνησή τους και η διάθεσή τους. Έχω να σου πω και για περιστατικά με ανθρώπους ασθενείς που με επισκέφτηκαν όχι για πρόβλημα μυοσκελετικής φύσης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια κοπέλα που δεν μπορούσε να μείνει έγκυος. Δεν ξέρω αν βοήθησε αποκλειστικά η Χειροπρακτική, σίγουρα θα βοήθησαν κι άλλοι παράγοντες. Είχε προσπαθήσει τα πάντα, φαρμακευτικές αγωγές, διάφορες εναλλακτικές θεραπείες.. Κάναμε 6-7 συνεδρίες και μετά μας ενημέρωσε πως έμεινε έγκυος! Σύμφωνα με εκείνη, δεν είχε αλλάξει κάτι στη ζωή της, είχε απλά προσθέσει τη Χειροπρακτική. Φυσικά, περιστατικά θεραπείας πονοκεφάλων, οξείων οσφυαλγιών, νευραλγιών είναι συνηθισμένα. Θεραπεύονται επίσης κολικοί στα βρέφη, δυσκοιλιότητες, διαταραχές με το στομάχι, αυτοάνοσα προβλήματα επίσης βελτιώνονται πολύ. Θυμάμαι στο Πανεπιστήμιο στην Αμερική, είχαμε έναν ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο άνθρωπος ερχόταν με το καροτσάκι. Του κάναμε ανατάξεις μόνο στην άνω αυχενική μοίρα, και μέσα σε πέντε λεπτά ο άνθρωπος έφευγε περπατώντας. Αυτό βέβαια κρατούσε μιάμιση, με δύο μέρες, αλλά δείχνει πόσο άμεση επίδραση έχει η Χειροπρακτική στο νευρικό σύστημα.

  1. Ποια είναι τα βήματα της εκπαίδευσης που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να γίνει επαγγελματίας Χειροπράκτης;

Θα σου πω τι ισχύει στην Αμερική. Καταρχήν θα πρέπει να έχει Bachelor θετικών επιστημών, που είναι 4 ακαδημαϊκά χρόνια. Μετά για να εξειδικευτεί στη Χειροπρακτική, σπουδάζει 5 ακαδημαϊκά έτη. Η Φοίτηση Χειροπρακτικής σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα διαφέρει λίγο.

  1. Σε ποιες παθήσεις ενδείκνυται η Χειροπρακτική;

Νούμερο 1 πάθηση που ασχολούμαστε είναι οι δισκοπάθειες, είτε αυτές είναι στενώσεις, είτε προβολές, είτε είναι κήλες μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν οσφυαλγία, αυχεναλγία, μπορεί ο πόνος να αντανακλάει κάπου αλλού, και να προκαλεί ισχιαλγία. Επίσης, κάποιος θα έρθει σε μένα λόγω πονοκεφάλων. Γενικότερα μπορούμε να επέμβουμε άμεσα σε οποιαδήποτε μηχανικής φύσης πάθηση και η Χειροπρακτική αποτελεί μία από τις πιο άμεσες και αποτελεσματικές θεραπείες. Μετά μιλάμε για νευρολογικά προβλήματα, όπως νευραλγίες τριδύμου, που έχουν πολύ οξεία έκφραση συμπτωμάτων και συνήθως χρειαζόμαστε συμβουλή και άλλου θεράποντα γιατρού. Πολλές φορές ίσως να πρέπει να περιμένουμε να περάσει η οξεία φάση για να επέμβουμε. Εγώ ξεκινάω πάντα από τα νευρομυοσκελετικά αλλά μετά κοιτάζω από μέσα τι γίνεται, στο σπλαχνικό κομμάτι. Γιατί ένας οργανισμός έχει δυσπεψία ή αλλεργίες, ή δεν απορροφάει την τροφή του σωστά; Ψάχνω να βρω την αιτία του προβλήματος, όχι το σύμπτωμα. Το σύμπτωμα είναι η κραυγή.

  1. Υπάρχουν παθήσεις στις οποίες αντενδείκνυται η Χειροπρακτική;

Πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός ως Χειροπράκτης με άτομα που έχουν οστεοπόρωση. Χρησιμοποιούμε διαφορετικές τεχνικές και δεν επεμβαίνουμε τόσο άμεσα με τις ανατάξεις, αφού είναι πιο ευαίσθητα τα οστά τους. Επίσης δεν επεμβαίνουμε με τον ίδιο τρόπο σε καρκινοπαθείς, ειδικά στο σημείο που υπάρχει ο όγκος, γιατί δεν ξέρουμε πώς επιδρά στο συγκεκριμένο σημείο η νεοπλασία, μπορεί να έχουν αδυνατίσει πολύ οι ιστοί για παράδειγμα και να προκληθεί κάταγμα. Αντενδείκνυται ακόμα στα ασταθή κατάγματα.
SPOR-YGEIA-EYEXIA-FATOYROY-STAVROS-SKARPATHAKIS-XEIROPRAKTIKOS2

  1. Ισχύει ότι προτείνεται η εφαρμογή Χειροπρακτικής στα βρέφη;

Φυσικά. Ο πρώτος τραυματισμός γίνεται στη γέννα. Το παιδάκι μεγαλώνοντας, εξελίσσει το σώμα του και τα κέντρα οστεοποίησης παραμένουν ανοικτά μέχρι την ενηλικίωση, ο σκελετός του δηλαδή διαμορφώνεται. Αν ο γυναικολόγος τράβηξε το μωρό σε λάθος μοίρα ή χρησιμοποιώντας περισσότερη δύναμη σε περίπτωση δύσκολης γέννας, μπορεί να προκάλεσε μερική μετατόπιση σε κάποια άρθρωση. Αυτό στην πορεία μπορεί να δημιουργήσει για παράδειγμα σκολίωση. Οπότε είναι καλό τα παιδιά να τα ελέγχουμε. Η Χειροπρακτική επίσης έχει μεγάλη εφαρμογή στα βρέφη γιατί βλέπουμε σημαντική βελτίωση σε κολικούς νηπίων, μιας που όπως είπαμε πριν, η Χειροπρακτική ασχολείται με το νευρικό σύστημα. Οπότε είναι καλό να τσεκάρουμε τα παιδιά από την ώρα που γεννιούνται, άλλωστε η εφαρμογή είναι πολύ light, αφού το σώμα του μωρού είναι εύπλαστο σε αυτή τη φάση της ζωής του. Εφαρμόζουμε τεχνικές που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα – ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς να επιβαρύνουν το οστικό κομμάτι. Και μετά εννοείται πρέπει να υπάρχει μια παρακολούθηση σε όλη μας τη ζωή. Όπως πηγαίνουμε στον Οδοντίατρο να τσεκάρουμε τα δόντια μας πριν μας πέσουν, έτσι πρέπει να πηγαίνουμε στο Χειροπράκτη, να ελέγχει τη σπονδυλική μας στήλη που είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, αφού προστατεύει το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.

  1. Ένιωσες ποτέ φόβο ή δισταγμό πριν αναλάβεις δύσκολα περιστατικά ασθενών;

Φόβο όχι γιατί όλες οι περιπτώσεις αφορούν το νευρικό σύστημα, οπότε αν ξέρεις να το επηρεάσεις σωστά, δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι. Απλά έχουν υπάρξει φορές που έχω ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, που προχωρώ με πιο ήπιο ρυθμό στη θεραπεία. Έχει χρειαστεί να ανοίξω βιβλία να μελετήσω, να ζητήσω περισσότερες εξετάσεις, να μιλήσω με συναδέλφους, με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, για να καταλήξουμε σε ένα πόρισμα για την καλύτερη θεραπεία του ασθενούς.

  1. Μπορείς να εξηγήσεις τη σημασία των τριγμών (κρακ) που ακούγονται κατά τη διάρκεια εφαρμογής της Χειροπρακτικής;

Οι αρθρώσεις των σπονδύλων ονομάζονται ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις. Αυτές οι αρθρώσεις έχουν μια κάψα μεταξύ τους, που είναι σαν φούσκα, έχει μέσα αέρα. Ο ρόλος της κάψας είναι να προστατεύει και να σταθεροποιεί την άρθρωση. Όταν κάνω μια ανάταξη, όταν δηλαδή επαναφέρω την άρθρωση στη φυσιολογική της θέση, αλλάζει η πίεση της άρθρωσης, οπότε αυτή η κάψα απελευθερώνει τον αέρα. Ο αέρας αυτός είναι κυρίως διοξείδιο του αζώτου και διοξείδιο του άνθρακα και αυτό το κρακ που ακούς είναι ο αέρας που απελευθερώνεται σε μορφή φυσαλίδας. Πολλοί το ακούν πιο έντονα στον αυχένα τους, επειδή είναι πιο κοντά στο αφτί τους. Μπορεί να γίνει μια ανάταξη και να μην ακούσεις αυτό το κρακ εσύ. Εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η άρθρωση, τι εύρος κίνησης έχει, πόσο λίπος την περιβάλλει κτλ.

  1. Ισχύει ότι ο Χειροπράκτης λειτουργεί και ως εμψυχωτής των ασθενών του;

Ο Χειροπράκτης φέρνει σε ισορροπία το νευρικό σύστημα και το σώμα, έτσι ρυθμίζονται κάποιες λειτουργίες και φτιάχνει και η ψυχολογία, αφού ο ασθενής πλέον νιώθει καλύτερα. Ο Χειροπράκτης αυτό το προωθεί, αφού κοιτάζει την καλή υγεία και όχι την ασθένεια. Δίνει στον ασθενή ώθηση, για να δει κι αυτός τελικά τη διαφορά στον τρόπο ζωής του.

  1. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η δύναμη της θέλησης στην αποκατάσταση των μυοσκελετικών προβλημάτων;

Θεωρώ πολύ σημαντικό. Κι αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που ασχολήθηκα με τα ζώα, μιας που δεν αυθυποβάλονται και αν έχεις κάνει καλά τη δουλειά σου βλέπεις άμεσο αποτέλεσμα. Με κάποιους ανθρώπους πρέπει να τους εξηγήσεις πως πρέπει να προσπαθήσουν κι εκείνοι. Σε κάποιες παθήσεις κρύβονται από πίσω και ψυχολογικής φύσης ζητήματα. Το πόσο θέλουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, συνδέεται και με το πόσο γρήγορα θα γίνουν καλά και σε τι επίπεδα θα φτάσουν την υγεία τους.

  1. Πού θα μπορούσε να βρει κανείς περισσότερες πληροφορίες για τη Χειροπρακτική;

Στην Ελλάδα έχουν εκτυπωθεί κάποια βιβλία περί Χειροπρακτικής που μπορεί να ψάξει. Στο site μου www.chiropractors.gr και www.spinalcenter.gr, στο site του Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών www.chiropractic.gr/el/, υπάρχουν links που σε παραπέμπουν σε Παγκόσμιους Οργανισμούς και σε Οργανισμούς Εκπαίδευσης. Εκεί μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ότι στην Αμερική η Χειροπρακτική έχει ισοτιμία με την Ιατρική.

  1. Πώς νιώθεις τη στιγμή που παραλαμβάνεις έναν πονεμένο ασθενή και πώς όταν τον αποδεσμεύεις ανακουφισμένο;

Νιώθω ότι πρέπει να ευχαριστήσω τη Θεία Δύναμη που υπάρχει εκεί πάνω, που μου έδωσε το φως και τη χάρη να μπορέσω να το κάνω αυτό. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Δεν θεωρώ, ότι ο τίτλος σπουδών είναι και ιδιότητα. Αυτό που κάνω μέσω Χειροπρακτικής είναι να δίνω την κατάλληλη εντολή στο σώμα μέσω της ανάταξης υπεξαθρημένων σπονδύλων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της αυτοΐασης. Αν σκεφτείς ότι ο άνθρωπος ξεκινάει να δημιουργείται από δύο κύτταρα και γίνεται τρισεκατομμύρια, με έναν πολυσύνθετο οργανισμό που δεν ξέρουμε 100% πώς λειτουργεί, θα βγω εγώ να πώ ότι θεράπευσα αυτό το κατασκεύασμα; Μάλλον θα είναι υβριστικό αυτό, οπότε σου λέω πως κάθε φορά που έρχεται κάποιος πονεμένος ασθενής, ζητάω δύναμη από το Θεό να με βοηθήσει να τον κάνω καλά.

  1. Παρά την ηλικία σου, έχεις ήδη κερδίσει μια πολύ θετική φήμη ως Χειροπράκτης σε έναν ευρύ κύκλο ασθενών. Πού το αποδίδεις αυτό;

Στο ότι ξέρω ακριβώς τι κάνει η Χειροπρακτική, το πιστεύω 100%, το έχω ζήσει επάνω μου, το βλέπω στα τετράποδα ζώα, στους ανθρώπους, στα μωρά, έτσι μεγάλωσα. Εϊναι το μεγαλύτερό μου πάθος και το κάνω με αγάπη. Σκοπός μου είναι να βοηθήσω το νευρικό σύστημα και τη σπονδυλική στήλη που έχω στα χέρια μου εκείνη τη στιγμή.

  1. Πώς ξεκουράζεσαι στο τέλος της ημέρας, έχοντας ξεκουράσει τόσους ασθενείς;

Οπωσδήποτε χρειάζεται άσκηση. Πρέπει να βρεις έναν τρόπο να εκτονώνεσαι σωματικά και ψυχικά. Εγώ για παράδειγμα πηγαίνω για προπόνηση, ή βγάζω το σκύλο μου, τον Τζάρο, βόλτα, είναι κάτι που με ανακουφίζει, ή πηγαίνω για κολύμπι.

  1. Ποιο motto εκφράζει την κοσμοθεωρία σου;

Ένα από αυτά είναι εκείνο που έχουμε τυπώσει σε μπλουζάκια στο γραφείο: “The power that made the body, heals the body”, δηλαδή «Η δύναμη που έφτιαξε το σώμα, θεραπεύει το σώμα».

  1. Πιστεύεις ότι η ευτυχία είναι κατακτήσιμη;

Σίγουρα. Όπου κοιτάξεις εκεί θα πας. Αν θες υγεία και αγάπη στη ζωή σου και κάνεις τα κατάλληλα βήματα, θα τα έχεις. Η ζωή μας στηρίζεται σε κανόνες κβαντικής φυσικής. Έτσι είναι στη ζωή σου, το πώς θα εκφραστείς και νιώθεις μέσα σου, προβάλλεται και εκφράζεται μέσω της υγείας σου.

  1. Ποιος είναι ο προορισμός του ανθρώπου σύμφωνα με τη οπτική σου;

Να ζήσει τα πάντα στο 100%, χωρίς να επηρεάζει τη ζωή του άλλου αρνητικά, να βοηθήσει τους συνανθρώπους του και να κλείσει τα μάτια του με ένα κενό ευτυχίας για να πάει σε μια άλλη διάσταση.

  1. Ποια είναι τα επόμενα μελλοντικά σου σχέδια;

Το Μάιο άνοιξα ένα δεύτερο γραφείο στη Βούλα, θέλω να δώσω ενέργεια σε αυτό για να πάει καλά και να αρχίσει να αναπτύσσεται το επάγγελμα του Χειροπράκτη ώστε να βοηθηθεί και περισσότερος κόσμος. Σκοπό έχω κάποια στιγμή να φέρω συναδέλφους μου από Ελλάδα και εξωτερικό να δουλέψουν εδώ. Θα συνεχίσω να ασκώ τη Χειροπρακτική στα ζώα. Επίσης θα ήθελα να ασχοληθώ και με άλλα ζώα, όπως τα δελφίνια. Είναι δύσκολο να κάνεις ανατάξεις στα δελφίνια επειδή δε βοηθάει το δέρμα τους και δεν έχεις λαβές. Θα ήθελα να δω πώς μπορώ να επηρεάσω το νευρικό σύστημα σε ένα από τα πιο νοήμονα όντα πάνω στον πλανήτη, απλά στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολο αυτό. Αλλά είναι ένα όνειρό μου! Επίσης, δίνω έμφαση και ενέργεια στα εθελοντικά ταξίδια που κάνω ανά τον κόσμο για να προσφέρω τις υπηρεσίες Χειροπρακτικής σε άπορους ανθρώπους.
SPOR-YGEIA-EYEXIA-FATOYROY-STAVROS-SKARPATHAKIS-XEIROPRAKTIKOS3
Λίγα Λόγια για το Δρ. Σταύρο Σκαρπαθάκη:

Σπούδασε στο Palmer College of Chiropractic και αποφοίτησε το 2004. Έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κτηνιατρική Χειροπρακτική (Bournemouth UK). Είναι ο πρώτος και μοναδικός Xειροπράκτης στην Ελλάδα με εξειδίκευση στα ζώα. Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΣΕλΧ και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons