ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

XORIAIPSOMETROHOMEPAGEPHOTOå

5 χωριά χτισμένα σε υψόμετρο άνω των 1.400 μέτρων!

Post by: 17/01/2014 0 comments

Τα ελληνικά χωριά φημίζονται για τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τη γραφική αρχιτεκτονική τους. Όταν όμως είναι χτισμένα στις κορυφές πελώριων και πανύψηλων βουνών, τότε εντυπωσιάζουν με την πανοραμική τους θέα, τις θερμοκρασίες και την ομορφιά της άγριας φύσης.

Προσβάσιμα κυρίως τους καλοκαιρινούς, ανοιξιάτικους και θερμούς μήνες, τα χωριά αυτά διατηρούν το χαρακτήρα τους αναλλοίωτο και ανεπηρέαστο από τους τουριστικούς πειρασμούς. Το χειμώνα προκαλούν μόνο ριψοκίνδυνους εξερευνητές και ορειβάτες! Ιδού 5 χωριά που ξεπερνούν τα 1400 μέτρα σε υψόμετρο!

1.     Πισοδέρι

pisoderi

Νομός Φλώρινας

Βουνό: Βαρνούντας

Υψόμετρο: 1420 μέτρα

Ένας από τους ορεινότερους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας, το Πισοδέρι βρίσκεται στο ψηλό βουνό Βαρνούντας. Στο συγκεκριμένο χωριό βρίσκουμε ένα Μοναστήρι, της Αγίας Τριάδας, που λειτουργεί από το 1050. Κοντά του και 15 χιλιόμετρα μακριά από τη Φλώρινα, υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας. Επίσης, από το Πισοδέρι καταγόταν η οικογένεια Κασομούλη που αγωνίστηκε στην Ελληνική επανάσταση του 1821. Για αυτό και στην κεντρική πλατεία του χωριού, υπάρχει προτομή του αγωνιστή Νικόλαο Κασομούλη.

2.      Αετομηλίτσα

aetomilitsa

Νομός Ιωαννίνων

Βουνό: Γράμμος

Υψόμετρο: 1430

Η Αετομηλίτσα, ή Δέντσικο όπως λεγόταν παλιά, βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του βουνού Γράμμου. Είναι χωριό κτηνοτροφικό και όπως ισχύει και με τους περισσότερους ορεινούς οικισμούς κατοικείται μόνο το καλοκαίρι. Κάθε χρόνο οι ορειβάτες καταφτάνουν για να δαμάσουν τις κορυφογραμμές του βουνού εκεί. Το χωριό είναι πανέμορφο χάρη στη θέα, τα καλντερίμια, το πράσινο και το καθαρό οξυγόνο.

3.      Σαμαρίνα

samarina05

Νομός Γρεβενών

Βουνό: Σμόλικας

Υψόμετρο: 1450 μέτρα

Η Σαμαρίνα είναι ορεινό χωριό της βόρειας Πίνδου με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, όπως είναι φυσικό λόγω υψομέτρου. Οι κάτοικοί του, βγάζουν τους κρύους μήνες στη Θεσσαλία. Η διάλεκτός τους είναι η λεγόμενη «κουτσοβλάχικη». Οι γυναίκες εκτός από την κτηνοτροφία ασχολούνται και με την πλέξη χοντρών μάλλινων υφασμάτων για ρούχα, κουβέρτες και χαλιά για να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

4.      Καμάρια

kamaria

Νομός Ευρυτανίας

Βουνό: Άγραφα

Υψόμετρο: 1470 μέτρα

Πρόκειται για το ορεινότερο χωριό της Ευρυτανίας.  Αυτός ο κτηνοτροφικός οικισμός είναι ένας από τους ορεινότερους της χώρας μας. Τα Καμάρια βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφές Καρνόπι, Σβόνι και Μορφοράχη των Αγράφων. Οι ελάχιστοι κάτοικοι του χωριού, το συντροφεύουν τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ τους χειμερινούς κατοικούν στην Φθιώτιδα ή τη Θεσσαλία για να προστατευτούν από τη βαρυχειμωνιά.

5.      Νέα Κοτύλη 

nea-kotili

Νομός Καστοριάς

Βουνό: Βόιο

Υψόμετρο: 1500 μέτρα

Η Νέα Κοτύλη είναι ένα ορεινό χωριό στην Καστοριά, χτισμένο σε υψόμετρο 1500 μέτρων! Βρίσκεται στα Ανατολικά της κορυφής Πύργος, που είναι το πιο ψηλό σημείο του βουνού Βόιου. Τα σπιτάκια εκεί χτίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από κατοίκους της Κοτύλης που άφησαν το κατεστραμμένο από  Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Ελληνικό Εμφύλιο χωριό τους. Σε τέτοιο υψόμετρο το οξυγόνο θα είναι σίγουρα ολόφρεσκο και παγωμένο!

 

Πηγή φωτογραφιών: www.tovoion.com, www.ethnos.gr, www.samarinawater.gr, el.wikipedia.org, partetavouna.blogspot.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons