ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

psarema

Τεχνικές Παράκτιου Ψαρέματος και 5 Tips για να… τσιμπήσει! {VIDEO}

Post by: 02/05/2014 0 comments

Τι πιο χαλαρωτικό από το ψάρεμα στην ακτή, στην ησυχία της θάλασσας με τα κύματα να είναι τα μόνα ταραχοποιά στοιχεία, τον ορίζοντα μπροστά μας ατέρμονο και τη γλυκιά αναμονή του τραβήγματος της πετονιάς;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές παράκτιου ψαρέματος, πέραν από το να κυνηγήσουμε κάποιο ψαράκι στους μόλους με την πετονιά μας! Εδώ θα μιλήσουμε για το πεταχτάρι και τα πολυάγκιστρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο καλάμι μας!

Καταρχήν, να σημειώσουμε πως στα λιμάνια δε θα βρούμε μόνο κέφαλους, αλλά σαργούς και μελανούρια. Το καλάμι που χρησιμοποιούμε είναι απλό τηλεσκοπικό, με ή χωρίς φελλό, με πετονιά 18 – 20 χιλιοστών, για ψάρεμα απίκο με αγκίστρια.

Το Πεταχτάρι

Για αυτή την τεχνική χρησιμοποιούμε πετονιά 25 χιλιοστών και βαρίδι σωληνωτό. Το συγκεκριμένο βαρίδι βοηθάει στο να μένει κολλημένο στο βυθό καθώς το ψάρι τσιμπά το δόλωμα, για να μην υποψιαστεί και το χάσουμε. Με το πεταχτάρι μπορούμε να πιάσουμε σαργούς και τσιπούρες, χρησιμοποιώντας για δόλωμα σκουλήκια φαραώ, μάνα ή μονοδόλι.

Τα Πολυάγκιστρα

Στο παράκτιο ψάρεμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική των πολυάγκιστων, κυνηγώντας σάλπες, λαβράκια και άλλα νόστιμα ψάρια. Χρειάζεται να δέσουμε σε ένα κομμάτι διάφανης πετονιάς μήκους εξήντα περίπου πόντων Νο 45 (έως 50 χιλιοστά), σε απόσταση ενός έως εκατοστού, δεκαπέντε αγκίστρια Νο 2. Το καλύτερο δόλωμα σε αυτή την περίπτωση είναι η ζύμη, με την οποία καλύπτουμε εντελώς τα αγκίστρια, για να μην φαίνονται!

Τα 5 tips για να μη γυρίσουμε με άδεια χέρια πίσω!..

1) Η σημασία της απόχης είναι πολύτιμη! Όταν το ψάρι είναι στα ρηχά ή κοντά στην επιφάνεια του νερού και τραντάζεται επικίνδυνα, έτοιμο να αποδεσμευτεί από το αγκίστρι, η απόχη λαμβάνει δράση!

2) Άξια δολώματα που χρειάζονται συντήρηση στα ψυγεία μας, σκεπασμένα με βρεγμένη πετσέτα: καραβιδάκι, γαρίδα, σουπιά, ψωμοτύρι, ζυμάρι, ψαροτροφή, κ.α..

3) Για πιο επιτυχημένη ψαριά, προτιμήστε το ψάρεμα τη νύχτα, καθώς τη μέρα τα αγκίστρια προϊδεάζουν τα ψάρια και τα διώχνουν.

4) Ανάλογα με τα ψάρια που κυνηγάμε, προτιμάμε διαφορετικά αγκίστρια. Δηλαδή, για τη γόπα, το γύλο, το σπάρο χρειαζόμαστε αγκίστρια ψιλά με μακρύ στέλεχος, γιατί έχουν μικρό στόμα. Η τσιπούρα και το λαβράκι, για παράδειγμα, πιάνονται με κοντά αγκίστρια γιατί πλησιάζουν πολύ καχύποπτα το δόλωμα – ένα κοντό αγκίστρι καλύπτεται πλήρως από το εκάστοτε δόλωμα και δε φαίνεται.

5) Όταν τελικά νιώσουμε την πετονιά να τεντώνει, αντιδράμε αργά και σταθερά, προκειμένου αφενός να μην σκίσουμε το στόμα του ψαριού, ή αν είναι βαρύ το ψάρι, να μη σπάσει το αγκίστρι.

Καλή ψαριά λοιπόν!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons