ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Οι 5 βασικοί κανόνες σωστού ποτίσματος για κάθε ερασιτέχνη κηπουρό

Post by: 03/07/2015 0 comments
  1. Συχνότητα ποτίσματος:

Το πόσο συχνά ποτίζουμε ένα φυτό είναι κρίσιμης σημασίας για τη διάρκεια ζωής του. Προς Θεού, δεν ισχύει το ότι όσο πιο πολύ ποτίζουμε ένα λουλούδι, τόσο πιο πολύ το βοηθούμε να αναπτυχθεί. Υπάρχουν φυτά που σαπίζουν με το συχνό πότισμα και άλλα που δε χρειάζονται σχεδόν καθόλου νερό για να ανθίσουν. Όταν λοιπόν αποκτάμε ένα καινούριο φυτό, καλό είναι να ρωτάμε πάντα τον ειδικό υπάλληλο του φυτώριου σχετικά με τις ανάγκες ποτίσματός του.

  1. Κατάλληλη ώρα ποτίσματος:

Η καλύτερη ώρα ποτίσματος είναι μεταξύ 6:00 και 9:30 το πρωί. Αυτό δεν προκύπτει τυχαία. Νωρίς το πρωί, ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός και το νερό αργεί να εξατμιστεί. Το μεσημέρι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεραθεί το ίδιο το φυτό, ή να «καεί». Το δε απογευματινό πότισμα αντενδείκνυται, καθώς κρατά τα φύλλα του φυτού υγρά για όλη τη διάρκεια της νύχτας, κάνοντας το πιο ευαίσθητο σε ασθένειες.

  1. Πού ποτίζουμε:

Όχι πάνω στα φύλλα! Σπαταλάμε το νερό, μιας που εξατμίζεται γρηγορότερα. Ποτίζουμε πάντα γύρω από τις ρίζες. Επίσης φροντίζουμε να υπάρχει ισορροπημένη κατανομή χώματος ώστε να μην μαζεύεται το νερό σε «λακκούβες».

  1. Σωστό αυτόματο πότισμα:

Όταν αφήνουμε το έργο του ποτίσματος σε μηχανήματα, ελέγχουμε πάντα τα μπεκ, ώστε να μην έχουν βουλώσει με χώμα. Επίσης, αλλάζουμε τις μπαταρίες τακτικά, για να είμαστε σίγουροι ότι το αυτόματο πότισμα λειτουργεί κανονικά χωρίς παύσεις. Τέλος, ρυθμίζουμε τη ροή του νερού ξεχωριστά για κάθε φυτό, ανάλογα με τις ανάγκες του.

  1. Έλεγχος κατάλληλων συνθηκών στο περιβάλλον του φυτού:

Απαραιτήτως, φροντίζουμε οι γλάστρες να διαθέτουν τρύπες, για να διαρρέει το περιττό νερό. Διαφορετικά, εγκλωβίζεται με κάθε πότισμα γύρω από τις ρίζες, σαπίζοντάς τες σταδιακά. Ελέγχουμε αν ένα φυτό έχει ανάγκη από πότισμα, τοποθετώντας το δάχτυλό μας στο χώμα, δίπλα από τις ρίζες, μερικά εκατοστά κάτω από την επιφάνεια. Εάν είναι στεγνό ποτίζουμε, κατά προτίμηση με παραδοσιακό ποτιστήρι, χωρίς πίεση.

 

Φωτό από: kidsermons.com

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons