ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Πώς γιορτάζουν το Πάσχα στην Κρήτη;

Post by: 04/04/2017 0 comments

Θα χρειαστεί να αφήσετε τις πρωτεύουσες των νομών και να κατευθυνθείτε στα χωριά της Κρήτης. Εκεί όπου οι κάτοικοι τηρούν ευλαβικά τα πλούσια πασχαλινά έθιμα του τόπου τους από γενιά σε γενιά. Η βραβευμένη διαφημιστική καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης με τίτλο “Crete: The Island Inside you” (Κρήτη: Το νησί μέσα σου) αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στο κρητικό Πάσχα που όλοι ονειρευόμαστε. Δείτε ένα βίντεο γεμάτο χρώματα και γεύσεις!

Στον Άγιο Νικόλαο ξεχωρίζει το κάψιμο του Ιούδα στη Λίμνη ενώ στα Χανιά ξεχωρίζει το παζάρι των Βουκολιών που οργανώνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή. Στην σημερινή του μορφή, το παραδοσιακό παζάρι των Βουκολιών είναι ουσιαστικά μια εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη που συγκεντρώνει εκατοντάδες μικροπωλητών αλλά και πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Κρήτης. Οι άντρες θα σας πουν ότι όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν τραγουδάνε ούτε παίζουν χαρτιά στα καφενεία και με ένα σπάγκο κρεμούν τον Φάντη της τράπουλας από το ταβάνι. Κόβουν ξύλα και θάμνους και το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνουν τη ρεματιά ύψους 3-4 μέτρων και πλάτους 6-8 μέτρων για να κάψουν το ομοίωμα του Ιούδα. Την Μεγάλη Πέμπτη φτιάχνουν ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα, τον «Ιούδα», τον οποίο περιφέρουν σε όλα τα σπίτια του χωριού και τον χτυπούν και κακίζουν για την αισχρή προδοσία του.

Οι γυναίκες δίνουν ό,τι παλαιά ρούχα έχουν για να ντυθεί «ο βρώμος ο Ιούδας», τον οποίο παραγεμίζουν με άχερα ενώ από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης καταγίνονται με το βάψιμο των αυγών και το ζύμωμα. Ζυμώνουν τα καλιτσούνια, τα τσουρέκια και τις λαμπροκουλούρες, που δεν έχουν τρύπα στη μέση και στο κέντρο τους μπαίνουν τρία κόκκινα αυγά, όσα και η Αγία Τριάδα. Οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύουν από τους κήπους κρίνους, τριαντάφυλλα, άνθη λεμονιάς και άλλα λουλούδια για το στολισμό του Επιταφίου τη Μεγάλη Πέμπτη. Το Μεγάλο Σάββατο, το ομοίωμα του Ιούδα τοποθετείται πάνω στη ρεματιά με τα ξύλα, για το φόβο των Ιουδαίων, δηλαδή των γειτονικών χωριών που επιδιώκουν να κλάψουν τον Ιούδα. Το βράδυ της Ανάστασης, με το Χριστός Ανέστη, τα παιδιά βάζουν φωτιά στον Ιούδα, ο οποίος καίγεται με τα απαραίτητα μπαλοταρίσματα και ενώ ακόμα και εχθροί εκείνη την ημέρα δίνουν το φιλί της Αγάπης στο προαύλιο της εκκλησίας.

Πλούσια είναι και η παραδοσιακή κουζίνα της Κρήτης κατά την περίοδο της νηστείας: άγρια χόρτα (καλίτσες, ασκολύμπροι, σταμναγκάθι), χοχλιοί, όσπρια, διάφορα γιαχνί, χορτόπιτες, ελιές, κουκιά, χυλός από αλεσμένο σιτάρι και ντόπιο κόκκινο κρασί είναι μόνο μερικές από τις γεύσεις του κρητικού τραπεζιού, που ακόμα και στη νηστεία είναι πλούσιο. Τα αρνιά για το Πάσχα σφάζονται Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη. Παλιά, στην Κρήτη το Πάσχα το αρνί δεν το σούβλιζαν αλλά έφτιαχναν διάφορα φαγητά (οφτό, βραστό, κοκκινιστό, αυγολέμονο κ.α.). Απαραίτητα υπάρχουν τα στριφτά μακαρόνια, τα καλιτσούνια, το χλωρό κ.α.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons