ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Άμπου Ντάμπι: Μια πόλη που τρέχει με χίλια

Post by: 20/05/2017 0 comments

Ένα φουτουριστικό ψηφιδωτό από πολιτισμούς, εξεζητημένες εμπειρίες, αριθμούς, ουρανοξύστες, πολυτελή γρήγορα αυτοκίνητα, ερήμους, τέχνες, ανθρώπους και ταχύτητες.

Εδώ ό, τι λάμπει είναι χρυσός. Το Άμπου Ντάμπι ή αλλιώς το Λας Βέγκας του Περσικού έχει ξεπεράσει την εποχή που βρισκόταν στην σκιά του Ντουμπάι. Πλέον, η πρωτεύουσα των Εμιράτων έχει καταφέρει να βρει τις ισορροπίες της ανάμεσα στο πόσο business city θέλει να είναι, και πόσο μια πόλη που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για κάποιον που θέλει να ταξιδέψει για να διασκεδάσει. Να κολυμπήσει σε απέραντες αμμουδιές. Να ζήσει τη ζωή σε έναν ουρανοξύστη δεκάδες ορόφους πάνω από τη γη. Να ζήσει κάτι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα να κάνει σκι στην άμμο. Μπορεί το Hollywood να χρειάστηκε το Sex & the City II για να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις με το εμιράτο (ακόμη και αν τα γυρίσματα δεν έγιναν στην πραγματικότητα εκεί, αλλά στο Μαρόκο), αλλά οι bon viveurs γνώριζαν από καιρό την νέα πρωτεύουσα της χλιδής.

To πάλλευκο εντυπωσιακό Sheikh Zayed Grand Mosque

Το εμιράτο που έχει χτιστεί στη μέση πουθενά, σήμερα αποτελείται από φουτουριστικά παλάτια, κατοικείται από Ασιάτες (κυρίως Ινδούς, Πακιστανούς και Φιλιππινέζους), Δυτικούς και τους ιθαγενείς ντόπιους. Όλοι τους δουλεύουν σκληρά. Οι Πακιστανοί και οι Ινδοί κάνουν τις χειρωνακτικές εργασίες, οι Δυτικοί τις δημιουργούν, οι Άραβες τις διαχειρίζονται. H πόλη-νησί του Αμπού Ντάμπι (περίπου 1,5 εκατ. κατοίκων), λατρεύει σχεδόν σαν θεό τον σεΐχη Zayed, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα ως προς τη δημιουργία του ομοσπονδιακού κράτους (το 1971) και μάλιστα ήταν ο πρώτος και μακροβιότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, από το ‘71 μέχρι τον θάνατό του, το 2004. Η σορός του είναι θαμμένη δίπλα στο μεγάλο του δημιούργημα, το ομώνυμο τζαμί (Sheikh Zayed Grand Mosque), οι ψαλμωδίες στο οποίο κυρίως από απλούς κατοίκους δεν σταματούν. Τιμούν με τον τρόπο τους το σεΐχη που τους έδωσε πατρίδα, λένε χαρακτηριστικά.

 


Ο μύθος λέει…

Το όνομά του Άμπου Ντάμπι σημαίνει στα αραβικά “κτήμα της γαζέλας”. Όλα άρχισαν το 1761, όταν μια ομάδα Βεδουίνων κυνηγών έφτασε, ακολουθώντας τα ίχνη μιας γαζέλας. Η γαζέλα προχωρούσε προς μια πηγή με πόσιμο νερό. Το μέρος όπου σταμάτησε έγινε η βάση του σεΐχη Dhyab της Liwa. Το 1795, ο γιος του έχτισε ένα φρούριο κι έτσι, χάρη στο κυνήγι και την αγοραπωλησία μαργαριταριών (που αφθονούσαν στην περιοχή), το Άμπου Ντάμπι αναδείχτηκε σε εμπορικό κέντρο. Κουμάντο έκαναν μια σειρά από σεΐχηδες, οι οποίοι αφοσιώθηκαν στα μαργαριτάρια και το κυνήγι τους, αλλά και στα διόδια πλεύσης για τους Δυτικούς που διέσχιζαν την περιοχή με προορισμό τις Ινδίες. Εξαιτίας τούτων των διοδίων, Πορτογάλοι, Ολλανδοί και Εγγλέζοι βάφτισαν το συγκεκριμένο μαίανδρο του Περσικού Κόλπου “Ακτή των Πειρατών”. Οι Άγγλοι ιδιαίτερα πήραν επί πόνου την “πειρατεία” κι έτσι, το 1853, επέβαλλαν τον πλήρη έλεγχό τους στην περιοχή. Όλα άλλαξαν όταν το πετρέλαιο ανακαλύφθηκε, στις αρχές του ’50. Μαζί μ’ αυτό ήρθε ο πλούτος και, είκοσι χρόνια αργότερα, η ανεξαρτησία. Το Άμπου Ντάμπι, ως μεγαλύτερο και πλουσιότερο από τα επτά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έγινε η πρωτεύουσά όλων.

 

Βόλτα στην Corniche. Φωτογραφία: Abu Dhabi Tourism & Culture Authority

 

Οι σεΐχηδες του σήμερα

Περπατώντας κανείς σήμερα στο κέντρο της πόλης θα νιώσει τους πολλούς και διαφορετικούς παλμούς της καρδιάς του. Θα δει καλλίγραμμα κορίτσια με εφαρμοστά δερμάτινα outfits και ιλιγγιώδη ψηλοτάκουνα έξω απ’ τα club της Corniche, της ειδυλλιακής παραλιακής περαντζάδας. Παραδοσιακές μουσουλμάνες, καλυμμένες απ’ την κορυφή ως τα νύχια με μαύρα υφάσματα· αν κοιτάξεις καλύτερα, θα δεις ότι είναι φορτωμένες πανάκριβα κοσμήματα και κρατούν τσάντες Chanel με ασορτί παπούτσια. Όμορφες Ινδές, ντυμένες με πολύχρωμα σάρι. Γυναίκες από την Ευρώπη και την Αμερική με ένα τεράστιο χαμόγελα στο πρόσωπο τους και τσάντες στα χέρια τους που βιάζονται να γυρίσουν να τις αφήσουν στο ξενοδοχείο τους για να επισκεφτούν το Sheikh Zayed Grand Mosque, το μεγαλύτερο τζαμί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το όγδοο μεγαλύτερο στον κόσμο για να βγάλουν selfie και να κάνουν check in. Ο αντρικός πληθυσμός πάλι είναι πιο ομοιόμορφος: οι Άραβες φορούν αποκλειστικά λευκή dishdasda και goutra (αμφότερες σιδερωμένες σχολαστικά), έχουν σχεδόν μονίμως κολλημένο στο αυτί τους χρυσά i-Phone και μιλούν αγγλικά με άψογη οξφορδιανή προφορά. Οι Ευρωπαίοι businessmen δίνουν ραντεβού μαζί τους πλάι σε πισίνες ξενοδοχείων που θυμίζουν Λας Βέγκας ή σε δωμάτια με γυάλινους τοίχους και τεράστια τραπέζια για να απολαμβάνουν τη θέα, την οποία μεταξύ μας δεν μπορούν να την χορτάσουν ποτέ.


Μέκκα της γρήγορης οδήγησης

Καμάρι του εμιράτου η πίστα της Formula 1, το Yas Marina Circuit, η έδρα του γκραν πρι του Αμπού Ντάμπι που υποδέχτηκε τους φανατικούς του σπορ, celebrities και VIPs το 2009 και που από τότε έχει γίνει η Μέκκα των φαν της Formula 1. Βρίσκεται στο τεχνητό νησί Yas, γύρω στα 30 λεπτά μακριά από την πόλη και προσελκύει τους απανταχού λάτρεις του αθλήματος.

Στο Άμπου Ντάμπι άλλωστε βρίσκεται και το Ferrari World Abu Dhabi, το πρώτο θεματικό πάρκο αφιερωμένο στη Ferrari. Κάτω από την άκρως εντυπωσιακή οροφή του, το πάρκο τιμά το πάθος, την τελειότητα, τις κορυφαίες επιδόσεις και την καινοτομία που έχει ταυτιστεί εδώ και χρόνια με την Ferrari. Οι επισκέπτες όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν βόλτες με θρυλικά μοντέλα της εταιρίας αλλά και να γευτούν λιχουδιές αφιερωμένες στην πατρίδα της Ferrari, την Ιταλία.( www.ferrariworldabudhabi.com). Για τους λάτρεις των αυτοκινήτων η απόλαυση δεν σταματά εδώ. Στο Emirates National Auto Museum, οι λάτρεις των αυτοκινήτων θα εκτιμήσουν δεόντως την ιδιωτική συλλογή του βασιλιά Sheikh Hamad bin Hamdan Al Nahyan που φιλοξενείται στο μουσείο. Άκρως εντυπωσιακή και η συλλογή από Mercedes, μια για κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου για κάθε ημέρα της εβδομάδας – όλες εξοπλισμένες με τηλεοράσεις και ψυγεία ( Liwa, www.enam.ae)

Δεν λείπει ούτε ο πολιτισμός

Όποιος έχει κατηγορήσει το Άμπου Ντάμπι για έλλειψη πολιτιστικών δρωμένων, τότε μάλλον έχει κάνει λάθος. Τα τελευταία χρόνια, ο θόρυβος πάνω από το Saadiyat Island όλο και μεγαλώνει, μιας και εξελίσσεται σε κορυφαίο προορισμό τέχνης και κουλτούρας στη Μέση Ανατολή. Αποδείξεις: Το Μουσείο του Λούβρου του Παρισιού ανοίγει παράρτημα εδώ σε ένα κτίριο που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα έργα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ σύμφωνα με τους δημιουργούς του είναι το μεγαλύτερο παγκόσμια πολιτιστικό έργο που έχει δημιουργηθεί μετά από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης που άνοιξε το 1870. Το ολόλευκο παρουσιαστικό του θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. To τέταρτο παράρτημα του Guggenheim της Νέα Υόρκης ετοιμάζεται να ανοίξει και εδώ παράρτημα σε ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά κτίριο  (www.guggenheim.org). Ενώ το Manarat Al Saadiyat φιλοξενεί εντυπωσιακές παραστάσεις και σόου από όλον τον κόσμο. Και φυσικά, κανείς δε μπορεί να ξεχάσει το εντυπωσιακό Maritime Museum και το Zayed National Museum, τα οποία επίσης ετοιμάζονται να παρουσιάσουν σημαντικές εκθέσεις και να πουν την ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και όχι μόνο. Και οι αφίξεις μέσα στο 2017 δεν θα σταματήσουν.


Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.arttravel.grx

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons