ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

7 ελληνικά οινοποιεία-αφορμή για ταξίδι

Post by: 30/09/2017 0 comments

Αυτό το ταξίδι θα είναι αλλιώτικο. Θα έχει μεθυστικά αρώματα, έντονες οινικές συγκινήσεις και χρυσοκίτρινους φθινοπωρινούς αμπελώνες στο φόντο. Από τους χαρισματικούς αμπελότοπους της βόρειας Ελλάδας μέχρι τις πλαγιές της Ηπείρου και τον «αμπελώνα των Θεών» στην Πελοπόννησο, μερικά από τα καλύτερα ελληνικά οινοποιεία μάς ανοίγουν τις πόρτες τους και μας δίνουν αφορμές για απολαυστικά wine trips.

1. Μέτσοβο, Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ
Η ιστορία παραγωγής κρασιού στο Μέτσοβο ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει στις πλαγιές της Πίνδου τους πρώτους στην Ελλάδα κλώνους της ποικιλίας Cabernet Sauvignon, και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του το κρασί που παίρνει το όνομα «Κατώγι Αβέρωφ». Σήμερα, στο οινοποιείο που βρίσκεται μέσα στο χωριό, δίπλα στο ομώνυμο ξενοδοχείο, εμφιαλώνονται περισσότερες από 15 ετικέτες (Κατώγι Αβέρωφ, Traminer, Φλογερό, Κτήμα Αβέρωφ κ.ά.). Κατεβαίνοντας τις σκάλες που οδηγούν στα κελάρια του οινοποιείου, τα αρώματα του κρασιού μας περιβάλλουν, οι αισθήσεις διεγείρονται. Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1.200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στην κάβα του υπάρχουν σπάνιες συλλεκτικές φιάλες. To θεατρικά στημένο σκηνικό, οι κινηματογραφικές προβολές για την ιστορία του αμπελώνα και την παραγωγή του κρασιού ανάμεσα στα δρύινα βαρέλια και το wine bar στο βάθος του κελαριού, κάνουν τη διαδραστική ξενάγηση στο υποβλητικό κελάρι μια απολαυστική εμπειρία. Μέτσοβο, τηλ.: 26560 31490, ωράριο: Πέμπτη ως Δευτέρα 10πμ-4μμ, www.katogi-strofilia.grwww.katogihotel.gr 


2. Δράμα, Château Nico Lazaridi

Στη Δράμα το μάτι δεν χορταίνει αμπελώνες. Χαρισματικός αμπελότοπος, στεφανωμένος από τα όρη Μενοίκιο, Φαλακρό, Ροδόπη και Παγγαίο, σπουδαία κρασιά, παλιοί και νέοι οινοπαραγωγοί που δίνουν μια κοσμοπολίτικη προσέγγιση στο κρασί. Προορισμός μας το οινοποιείο Chateau Nico Lazaridi στην τοπική κοινότητα Αγοράς. Η αγάπη του κυρίου Νίκου Λαζαρίδη για το κρασί τον οδήγησε στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου οινοποιείου με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που εναρμονίζεται άψογα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Από τα προϊόντα του ξεχωρίζουν το Chateau Nico Lazaridi Λευκός και Ερυθρός, το Μαγικό Βουνό, τα φυσικά γλυκά κρασιά Moushk και Μελισσουργός, αλλά και η σειρά προϊόντων Perpetuus («αέναος» δηλαδή), όνομα το οποίο συμβολίζει τον αέναο κύκλο της αμπέλου. Η καλλιτεχνική ευαισθησία του ιδιοκτήτη μεταφέρθηκε στο οινοποιείο προβάλλοντας μέσα σε αυτό σύγχρονους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Τα έργα τους, που αποτελούν εικαστικά θέματα των ετικετών των κρασιών, θα τα δείτε συγκεντρωμένα στην αίθουσα τέχνης “Μαγικό Βουνό”. Ολοκληρώστε την εμπειρία με μια βόλτα στους αμπελώνες ή θαυμάζοντας τη θέα προς αυτούς από τον πύργο του οινοποιείου. Δημοτικό Διαμέρισμα Αγοράς, Δράμα, τηλ: 25210 82049, ωράριο: Δευτέρα ως Παρασκευή: 9.30π.μ.–14.00μ.μ., www.chateau-lazaridi.com



3. Νάουσα, Οινοποιείο Μπουτάρη

Η Νάουσα κερδίζει άνετα τον τίτλο της άτυπης οινικής πρωτεύουσας της βόρειας Ελλάδας αφού αποτελεί την πιο διάσημη περιοχή παραγωγής κρασιού. Εδώ ωριμάζει η πιο εκλεκτή ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, το ξινόμαυρο. Στις παρυφές του Βερμίου βρίσκεται ένα από τα πιο ιστορικά ελληνικά οινοποιεία, ένας μοναδικός σταθμός στην εξέλιξη του κρασιού σε μια από τις πιο σημαντικές πατρίδες του, τη Μακεδονία. Στο οινοποιείο ο επισκέπτης θα γνωρίσει τους χώρους και τη φιλοσοφία που γεννάνε τις ξεχωριστές γεύσεις των κρασιών Μπουτάρη (Νάουσα Μπουτάρη, Ξινόμαυρο reserve Μπουτάρη, Σημεία Στίξης κ.ά.), την ιστορική κάβα του οινοποιείου- μια από τις μεγαλύτερες κάβες παλαίωσης με περισσότερα από 3.000 βαρέλια και τα παλαιότερα ελληνικά κρασιά στην Ελλάδα-, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός μοναδικού πολυθεάματος με την ιστορία της εταιρίας και του κρασιού, Δεν λείπουν, βέβαια, οι γευστικές δοκιμές οίνων σε συνδυασμό με παραδοσιακές τοπικές συνταγές. Στενήμαχος, Νάουσα, τηλ.: 23320 59700, ωράριο: Δευτέρα–Παρασκευή 9:00-17:00,www.boutari.gr



4. Νεμέα, Σεμέλη

Στον «αμπελώνα των Θεών»- όπως αποκαλούν τη Νεμέα- βρήκαμε τον δικό μας παράδεισο, εξολοκλήρου αφιερωμένο στο κρασί. Το οινοποιείο Semeli στο Κούτσι είναι από τα πιο εντυπωσιακά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το μέγεθος, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του. Η θέση του στα 600 μέτρα υψόμετρο συνδυάζει τη φυσική ομορφιά καθώς και την εύκολη πρόσβαση σε κοντινούς πολιτιστικούς θησαυρούς και ιστορικά μνημεία. Θα θαυμάσετε τη θέα από το οινοποιείο, θα φιλοξενηθείτε στους υπέροχους ξενώνες του και θα συγκινηθείτε από τη χάρη των κρασιών του, όπως το Chateau Semeli, το Semeli Grande Reserve και το Σεμέλη Λευκός. Το οινοποιείο Domaine Helios είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης. Κούτσι Νεμέας, 27460 20360,www.semeliwines.gr

 

5. Μονεμβασιά, Οινοποιητική Μονεμβασίας
Η Μονεμβασιά αποτέλεσε το γενέθλιο τόπο του μυθικού κρασιού του «κάλλιστου οίνου» Μalvasia, ο οποίος παραγόταν στην ευρύτερη περιοχή της και απέκτησε εξαιρετική φήμη σε όλο τον κόσμο. Σε συνέχεια αυτής της σπουδαίας παράδοσης, η Οινοποιητική Μονεμβασίας, που ιδρύθηκε το 1997 στη Μονεμβασιά από τον Γιώργο Τσιμπίδη, δημιούργησε τα τελευταία χρόνια έναν εντυπωσιακό αμπελώνα 300 στρεμμάτων με εξαιρετικά ποιοτικό οινικό δυναμικό τοπικών ποικιλιών. Κορωνίδα του οινοποιείου το γοητευτικό Μονεμβασία-Malvasia 2010, ένα χαμένο στο χρόνο περίφημο μεσαιωνικό κρασί που ύστερα  από προσπάθεια 17 ετών, ξαναγεννήθηκε πανηγυρικά στον γενέθλιο τόπο του. Μπορείτε να γευτείτε και να προμηθευτείτε τα κρασιά τους, καθώς επίσης και να ενημερωθείτε για την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και την εμφιάλωση. Βελίες Μονεμβασιάς, τηλ.: 27320 53096, www.malvasiawines.gr


 

6. Παρνασσός, Οινοποιείο Αργυρίου
Το Οινοποιείο Αργυρίου αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο για τους λάτρεις του εκλεκτού κρασιού στους πρόποδες του Παρνασσού. Το ταξίδι προς τον μαγικό κόσμο του κρασιού για τον Νίκο Αργυρίου ξεκίνησε το 1998 στο Πολύδροσο Φωκίδος. Εδώ, στους “Αμπελώνες Παρνασσού” σε υψόμετρο 450 μέτρων, φυτεύτηκαν οι ελληνικές ποικιλίες Μαύρο Αραχώβης, Ασπρούδι, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και οι διεθνείς Cabernet, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Malvasia. Το κτήμα παράγει σήμερα 9 διαφορετικούς τύπους κρασιού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην καλλιέργεια ελληνικών ξεχασμένων ποικιλιών όσο και στην ανάδειξη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των διεθνών ποικιλιών. Η οινοποίηση γίνεται στο ιδιόκτητο οινοποιείο στην άκρη του χωριού. Διαθέτει και ξενώνα (Wine Tasting Guest House) με εντυπωσιακό κελάρι και χώρο οινογνωσίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει όλες τις ποικιλίες κρασιών του οινοποιείου. Πολύδροσο Παρνασσού, τηλ. 2234029616, www.argyriouwinery.eu

 

7. Καβάλα, Κτήμα Βιβλία Χώρα 
Το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από την Βουργουνδία ή το Μπορντό. Επιβλητικό κτίριο περιτριγυρισμένο από τον αμπελώνα ενώ στο εσωτερικό του το μεγαλοπρεπές design του παραδίδει μαθήματα καλαισθησίας. Το οινοποιείο Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Η θέα οδηγεί το βλέμμα μας απέναντι, στο Στρυμονικό Κόλπο και συνεχίζει μέχρι το Άγιο ΄Ορος. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα έχει έκταση 350 στρέμματα. Μέσα στον αμπελώνα βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο, στο οποίο παράγονται τα κρασιά του Κτήματος. Η Βιβλία Χώρα Λευκός, Ερυθρός και Ροζέ και ο Πλαγίως Λευκός και Ερυθρός είναι μερικά από τα εξαιρετικά κρασιά που θα δοκιμάσετε εδώ. Θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στον αμπελώνα, να δείτε τον χώρο παραγωγής, τον χώρο παλαίωσης, τα κελάρια αλλά και την αίθουσα γευσιγνωσίας σε ένα χώρο που συνδυάζει το ξύλο με την πέτρα και τις ανοξείδωτες επιφάνειες με το γυαλί. Κοκκινοχώρι Καβάλας, τηλ.: 25920 44974,www.bibliachora.gr

 

Πηγή: www.arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons