ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Χρηματιστήριο: Οργανωμένη αγορά ή οργανωμένος «τζόγος»;

Post by: 14/01/2015 0 comments

Αυτό και αν είναι δίλημμα! Είναι από τις συζητήσεις που δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουν όλοι. Βέβαια, μπαίνει στη μέση και το βίωμα του καθενός. Εν πάσει περιπτώσει, όπως είδαμε από το 2009 και μετά, η οικονομική επιστήμη, δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά σε τέτοια διλήμματα. Γιατί όμως; Μάλλον γιατί εμφανίζονται ως διλήμματα στην επιφάνεια ενώ στην πραγματικότητα, υπάρχουν άπειροι παράγοντες που καθορίζουν τις απαντήσεις!

Το «Σούπερ Μάρκετ των Εταιρειών».

Το χρηματιστήριο αποτελεί μια αγορά όπου το «προϊόν» που προσφέρεται και ζητάται, είναι στην ουσία οι μετοχές των εταιρειών. Ένας επενδυτής-αγοραστής, μπορεί να είναι ενήμερος για την τιμή της μετοχής μιας Α εταιρείας και να αποφασίσει για το πόσες μετοχές θα αγοράσει και πόσο αυτό θα του κοστίσει.

Πες το προφητεία, ρίσκο, στοίχημα, έστω διαίσθηση…όχι «τζόγο»…

Μια εταιρεία που πουλά ακριβά τις μετοχές της, αντισταθμίζει το κόστος της στα κέρδη που θα σου επιστρέψει. Επομένως αν καταβάλεις το απαραίτητο τίμημα και η εταιρεία δεν πάει καλά, τότε, ψάχνεις πέτρα να κρυφτείς! Όπως καταλαβαίνεις, δεν υπάρχουν «νόμοι» επιστημονικοί σε αυτήν την περίπτωση. Ίσως οι εξαιρέσεις είναι περισσότερες. Μεγαλύτερος κίνδυνος=περισσότερες πιθανότητες αποτυχίας. Όμως, ισχύει και κάτι ακόμη…Μεγαλύτερος κίνδυνος=περισσότερα κέρδη σε περίπτωση επιτυχίας! Και το αντίστροφο! Στην ουσία, διαχειρίζεσαι ένα ρίσκο. Η επένδυση, είναι η όψη της επιχειρηματικότητας. Η λέξη «σίγουρο», είναι μόνιμα σε διακοπές…αναφορικά με αυτές τις δραστηριότητες. Αυτό που καλείσαι να κάνεις, είναι να ρισκάρεις και να προβλέψεις αν η συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία επενδύεις, έχει «μέλλον».

Χωρίς «Ψ» δεν υπάρχει… «Χ».

Όπου «Ψ», βάλε την «ψυχολογία». Όπου «Χ» το χρηματιστήριο. Ναί! Έχει ψυχολογία το χρηματιστήριο και μάλιστα…πολύ ευαίσθητη! Έστω ότι κατέχεις μια τεράστια εταιρεία και κάνεις μια ανάλυση στην οποία δείχνεις στοιχεία ότι η τάδε χώρα διέρχεται κρίση ή πρόκειται («καλή ώρα») να κινδυνεύσει με πτώχευση…Άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Ακόμη και αν έχεις όλα τα «υπέρ» μαζί σου…Η κρίση του 1929, είναι ενδεικτική! Όλα έβαιναν καλώς μέχρι που άρχισε να διαδίδεται πως η ευημερία του χρηματιστηρίου και των τραπεζών, φτάνει στο τέλος της και η «φούσκα» θα σκάσει! Πράγματι! Έτσι έγινε…13 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια στις 24 Οκτώβρη και 16,5 εκ. στις 28 Οκτώβρη. Την επόμενη μέρα, κράχ. 20.000 επιχειρήσεις πτώχευσαν και κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα…Αυτεκπληρούμενη προφητεία μέσω λάθος πληροφόρησης!

Καλή γνώση και υπομονή. Τα υπόλοιπα, θέμα συγκυριών.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, «κολλάει» με το χρηματιστήριο. Μελέτησε τις πιθανότητες, καλύτερα από κάθε οικονομολόγο. «Τύχη, είναι ένα άθροισμα συμπτώσεων», έλεγε. Αν σε «ιντριγκάρει» το χρηματιστήριο, «learntodealwiththat». Στο χρηματιστήριο, η «τύχη» προσδιορίζεται από το «απροσδόκητο». Υπάρχουν και μελετητές οι οποίοι επιμένουν πως δεν ξέρουμε πραγματικά τίποτε και το χάος των συναλλαγών και των παραγόντων που τους διέπουν, καθιστούν το χρηματιστήριο «Βαβέλ». Αν θες να γνωρίσεις περισσότερο την «τρέλα» του χρηματιστηρίου με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο, διάβασε τον NicholasTaleb, στο βιβλίο «Μαύρος Κύκνος», ανεπιφύλακτα… Έξι Βασικά πράγματα που μειώνουν το χάος, είναι:

1. Επαρκής γνώση της αγοράς (ποιός κλάδος οικονομικής δραστηριότητας παρατηρείς να ανεβαίνει αλλά και την αξιοπιστία της εταιρείας)

2. Όχι υπερβολικό ρίσκο.

3. Αντικατάσταση του σκεπτικού για «μεγάλα κέρδη» βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, με λιγότερα κέρδη σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

4. «Φαντασία» ή «διαίσθηση». Αν είσαι γενικά «τυχερός» ή έχεις βρει την τέχνη της πρόβλεψης, εκμεταλλεύσου το! Πάλι, με λίγο ρίσκο!

5. «Παίζεις» σε αξιόπιστες αγορές. Π.χ, το FBI το καλοκαίρι, ξεκίνησε μια έρευνα για ζητήματα «εσωτερικής πληροφόρησης» που αφορούσαν την WallStreet. Αυτό σημαίνει, ότι υπήρχαν υποψίες για ζητήματα νόθευσης του ανταγωνισμού.

Η πληροφορία, ειδικά όταν παίζεις μέσα σε δευτερόλεπτα, είναι το Α και το Ω στο χρηματιστήριο. Το ότι το FBI ανέλαβε τέτοια πρωτοβουλία, δε σημαίνει μόνο ότι μπορεί να υπήρχε αναξιοπιστία στην αγορά, αλλά ότι το κράτος επεμβαίνει για να διαφυλάξει τον νόμιμο ανταγωνσιμό! Είπαμε! Χρηματιστήριο είναι και όλα είναι doubleface! «Τζόγος» μπορεί να γίνει το οτιδήποτε εάν ασχοληθείς με την «ψυχή» σου και όχι με το μυαλό σου. Η λογική και η αποφυγή κινδύνων, είναι τα μόνα σου όπλα απέναντι στο χρηματιστήριο! Πάντως, Αμερικανός Γερουσιαστής το 2010, σχολίασε το σύστημα που του περιέγραψε εκπρόσωπος μεγάλης εταιρείας η οποία παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α, ως «Λας Βέγκας»!

6. Διασπορά, για να μη γίνεις από επενδυτής, «χαρτοπαίκτης». Η σωστή συμπεριφορά για να μπορείς να μπεις στη λίστα των «οικονομικών όντων», είναι κάπως έτσι: Στα 3 ευρώ που έχεις ως έσοδο, το 1 πηγαίνει σε αποταμίευση. Το άλλο, πηγαίνει σε επανεπένδυση και το τελευταίο, σε κατανάλωση! Έτσι γίνεται και στο χρηματιστήριο. Χρειάζεσαι τακτική διασποράς. Όπου μπαίνει η τακτική, η τύχη γίνεται συμπληρωματικός και όχι βασικός παράγοντας.Το σκεπτικό είναι απλό: Το ίδιο είναι να προσπαθείς να πετύχεις το στόχο με ένα βελάκι ή πετώντας πολλά βελάκια!; Είπαμε! Πιθανότητες! Όσες περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχεις, τόσο χαμηλότερο το ρίσκο!

Φωτό από: fx-trade-forex.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons