VIDEO

Αν βλέπεις το κινητό σου το βράδυ πριν κοιμηθείς… πρόσεξε πολύ!(VIDEO)

Post by: 03/11/2016 0 comments

Στους καιρούς που ζούμε, εκτός από τα gadgets, γίνονται ανάρπαστα και τα βιβλία του Όργουελ και του Χάξλεϋ… Η τεχνολογία, κάνει τη ζωή μας ευκολότερη αλλά κάνει και ζημιές. Το Business Insider, φιλοξενεί ένα video στο οποίο ο ειδικός ψυχίατρος Dan Siegel, μας αναφέρει επιγραμματικά τι συμβαίνει όταν έχουμε στο προσκεφάλι μας… πριν πέσουμε για ύπνο, το smartphone μας και χαζεύουμε… Αν νομίζετε ότι «νανουριζόσαστε», κάνετε λάθος.

  • Τη στιγμή που αρχίζουμε ξαπλωμένοι να διαβάζουμε πράγματα στο fb ή στο μέιλ ή οπουδήποτε (ακόμη και αυτά τα παιχνίδια να παίζουμε) λέμε στον εγκέφαλό μας «μην κοιμάσαι». Ο εγκέφαλος είναι προετοιμασμένος για την απόλυτη χαλάρωση, είναι έτοιμος να κοιμηθεί. Όμως οι ακτινοβολίες της διαδραστικής οθόνης, το φως που εκπέμπει, λένε στον εγκέφαλο «δεν είναι η ώρα για να κοιμηθείς, μείνε ξύπνιος». Το «έξυπνο τηλέφωνο» δηλαδή, μας διευκολύνει εδώ…στο να μάθουμε να γινόμαστε άυπνοι!
  • Το 90% των ανθρώπων δεν μπορούν να επανέλθουν από τις ζημιές μιας τέτοιας αϋπνίας. Οι τοξίνες που μαζεύονται στα εγκεφαλικά κύτταρα, δεν «καθαρίζονται» και έτσι παραμένουν εκεί μας λέει ο Siegel. Παρεπιπτόντως, καλό είναι να ξέρουμε πως από τις 22:00 μέχρι τις 04:00 είναι το «ωράριο» που ανανεώνονται τα εγκεφαλικά κύτταρα. Οπότε, μη νομίζεις οτι τον ύπνο που έχασες το βράδυ, θα τον αντικαταστήσεις π.χ το μεσημέρι, όπου ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν βρει με σιγουριά αν βλάπτει ή αν δίνει οφέλη.
  • Παρόλα αυτά, παριστάνουμε τους «δυνατούς» και λέμε : «Και με 3 ώρες ύπνο τα καταφέρνω». Η υπερένταση που έχεις σε κοροϊδεύει, ό,τι ενέργεια έχεις είναι «τοξική». Τι σου κοστίζει λοιπόν η αϋπνία; Έλλειψη συγκέντρωσης, κακή μνήμη, η διαδικασία επίλυσης προβλημάτων που ακολουθεί ο εγκέφαλος, επηρεάζεται αρνητικά, ο μεταβολισμός σου αλλάζει και τελικά ο εγκέφαλός σου διατηρεί κύτταρα που είναι τοξικά, «μη καθαρισμένα».
  • Επομένως, ο Siegel, δεν προτείνει μόνο το να μην είμαστε με ανοικτές οθόνες στο κρεβάτι αλλά να τις έχουμε κλείσει όλες μια ώρα πριν πέσουμε στο κρεβάτι έτσι ώστε να μας φύγει η υπερένταση και να πάμε χαλαροί για ύπνο. Να ξέρετε πως είναι αποδεδειγμένο πως η «ασθένεια» του παρόντος και του μέλλοντος είναι η αϋπνία η οποία σχετίζεται με πάμπολλες ψυχικές ασθένειες.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons