VIDEO

Πώς παίρνουμε μια καλή απόφαση; (VIDEO)

Post by: 17/11/2016 0 comments

Ο Βrendon Burchard, έχει μια πραγματικά φαεινή ιδέα. Ποιά είναι αυτή; Να ασχοληθεί με το θέμα της τέχνης των αποφάσεων. Είναι το Α και το Ω για την καθημερινότητά μας. Είναι η πεμπτουσία των επιλογών μας. Από εκεί, θα δεις αν είσαι αναποφάσιστος και σου κάμνει ζημιά, ή τι λάθος κάνεις και οι αποφάσεις σου συνήθως, έχουν κακό αποτέλεσμα. Κάθε πράγμα για το οποίο αποφασίζουμε είναι διαφορετικό!

  • Μια καλή απόφαση, πρέπει να είναι κυρίως προληπτική, όχι με τη δεισιδαιμονική έννοια του όρου, αλλά να προβλέπει τα μέλλοντα που την αφορούν. Δε σου αρέσει η δουλειά σου και σκέφτεσαι αλλαγή καριέρας; Just do it. Γιατί, μάντεψε! Ούτε μετά από 5 μήνες θα σου αρέσει , αν ήδη έχεις περάσει εκεί 5 χρόνια. Το ίδιο ισχύει βέβαια, για όλα. Μην περιμένεις να δεις τα τελικά αποτελέσματα. Άμα μας δέσουν τα μάτια και μας δώσουν γάλα να δοκιμάσουμε, δε θα χρειαστεί να το πιούμε όλο για να πειστούμε οτι είναι…γάλα.
  • Όχι αναβλητικότητα. Το έλεγε και ο μεγάλος στρατηγικός νους Νικολό Μακιαβέλι «Μην αφήνεις ποτέ ένα πρόβλημα να χρονίσει καθώς διογκώνεται». Η αδράνεια, είναι «πάγωμα» και όχι λύση. Παγώνει το πρόβλημα για κάποια μικρή περίοδο, μετά όμως θα είναι τέρας. «Κολλάει» με την παραπάνω συμβουλή του.
  • Κριτήρια. Τι θα σου κάνει καλό μακροπρόθεσμα. 2. Τι είναι καλό για τους ανθρώπους σου και 3. Αν το όλο σου σχέδιο/εγχείρημα προς υλοποίηση έχει όφελος. Ο Burchard θέτει ένα ωραίο παράδειγμα με μετακόμιση. Κοιτάς αν είναι καλή για σένα, για την οικογένειά σου και αν το μέρος που θα πας στηρίζει μια καλή ζωή. Σκέψου το πείραμα της εφημερίδας! Πες ότι έβλεπες την απόφασή σου σε εξώφυλλο! Θα ήσουν περήφανος γι’ αυτήν; Έτσι, βγάζεις το «εγώ» και βλέπεις τα πάντα από ψηλά και αντικειμενικά! Με όλες τις επιμέρους διαφορές, κάθε σου απόφαση πρέπει να υπακούει σε αυτά τα κριτήρια. Η απόφαση είναι στρατηγική.
  • Μην ακούς τον καθένα. Πάμε στα σοβαρά ζητήματα, στα πολύ σοβαρά. Ποιούς επιλέγεις να ακούς και να συμβουλεύεσαι. Οπωσδήποτε, πρέπει να ακούς εκείνους που σε γνωρίζουν καλύτερα και από ό,τι εσύ τον εαυτό σου. Που ξέρουν τι άνθρωπος είσαι, όχι ανθρώπους που θα σε ενθαρρύνουν ή θα σε αποθαρρύνουν για κάτι λέγοντας γενικολογίες. Η απόφαση είναι δική σου, υπακούει στα μέτρα και στα σταθμά σου και χρειάζεται συγκεκριμένα αυτιά. Γι’ αυτό, έχε σταθερούς και αξιόπιστους φίλους. Είναι οι καλύτεροι συμβουλάτορες.
  • Κάνε έρευνα για ιστορίες «γιγάντων» και απομάκρυνε τα διλήμματα. Μια απόφαση, χρειάζεται πληροφόρηση. Να έχεις καλή εικόνα για τις επιλογές σου. Καλό είναι να συμβουλεύεσαι ιστορίες ανθρώπων που έδρασαν σωστά, αφού βέβαια διαχωρίσεις την περίπτωσή τους από τη δική σου καθώς καμιά στιγμή πάνω στη χρονική κλίμακα, δεν είναι όμοια με την άλλη. Εδώ, χρειάζεσαι να δεις το «πνεύμα» και τη μέθοδο των αποφάσεών τους. Τα διλήμματα, κάνουν κακό. Στην πραγματικότητα, δεν δίνουν επιλογές. Προσπάθησε να δεις μήπως υπάρχει και άλλος δρόμος από αυτούς που φαίνονται να υπάρχουν. Το άγχος, εγκλωβίζει το δίλημμα στο μυαλό μας.
  • Μετά την αποτυχία, περισυλλογή. Δεν κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Παίξαμε και χάσαμε. Και; Το ζήτημα είναι να διορθώσουμε το λάθος ή την επόμενη φορά να κάνουμε κάτι άλλο. Στοχάσου λοιπόν τα παραπάνω και μετά χρησιμοποίησε την εμπειρία για το επόμενο. Τι πήγε άσχημα; Το ίδιο να κάνεις και όταν πετυχαίνεις κάτι. Πήγε βάσει του σχεδίου σου; Μήπως ήταν τύχη;

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons