VIDEO

Ακολούθησε τις… νότες της ευτυχίας και θα συνθέσεις ένα υπέροχο κομμάτι! (VIDEO)

Post by: 26/01/2017 0 comments

Είναι άραγε “τρελός” κάποιος που είναι μοριακός βιολόγος, εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα έρευνας στον κόσμο και τελικά, όπως ο ίδιος λέει «καταλήγει στα βουνά»; Ο Γάλλος Mathieu Ricard , τολμάει κάτι που χρειάζεται αρκετό θάρρος. Να ορίσει την έννοια της «ευτυχίας» ή ακόμη καλύτερα όπως λέει, της «ευημερίας».

  • Με αρκετό χιούμορ, ο Ματιέ Ρικάρ προσκαλεί τους ακροατές της ομιλίας του στο -2Χ3- δωμάτιο όπου μόνασε στα Ιμαλάϊα! Ο Ρικάρ, είναι πλέον διαλογιστής. «Είχα γράψει ένα άρθρο στη Γαλλία για την ευτυχία (…) Οι Γάλλοι διανοούμενοι δεν ενδιαφέρονται για την ευτυχία! Τη θεωρούν «επικίνδυνη». Ανεξάρτητα από αυτό όμως –συνεχίζει ο Ricard- όλοι μας με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, την αποζητούμε συνέχεια. Κάτι που μας απασχολεί τόσο πολύ, δεν έχουμε καταφέρει να το ορίσουμε. Γι’ αυτό και όπως ο ίδιος λέει, η έννοια της ευημερίας έχει πάμπολλους ορισμούς, πολύ διαφορετικούς, σε Ανατολή και Δύση!
  • Βασικός παράγοντας για τον Ricard, προκειμένου να ορίσουμε την ευημερία, είναι ο διαχωρισμός της από την απόλαυση. Αυτό το κάνει δίνοντας ένα πολύ ωραίο παράδειγμα: «Αν φας ένα κομμάτι υπέροχου κέϊκ, θα ενθουσιαστείς. Στο δεύτερο, θα σου φανεί ουδέτερο, στο τρίτο, θα σκάσεις (…) για κάποιον λόγο, όσο περισσότερο βιώνουμε μια εμπειρία, τόσο πιο κουραστική γίνεται». Ο Γάλλος, μας λέει πως η ευτυχία είναι κάτι που πηγάζει από μέσα και είναι σταθερό, είτε έχουμε χαρές, είτε έχουμε λύπες. Η απόλαυση, εξαρτάται από τις αλλαγές. Η ευημερία, όχι. «Η θάλασσα μπορεί να είναι γαλήνια σαν καθρέφτης. Μπορεί να έχει όμως και καταιγίδες και να έχει κύματα. Ο βυθός της, παραμένει όμως ίδιος».
  • Αυτό που επίσης μας θυμίζει ο Ricard είναι πως η αίσθηση ευημερίας, είναι εσωτερική. Πηγάζει από μέσα μας. Ο εξωτερικός κόσμος, είναι συχνά απατηλός. Το μυαλό μας, εάν μετέχει στην ευημερία μας, μεταφράζει τον εξωτερικό κόσμο με βάση την ευημερία του. «Ο Δαλάϊ Λάμα, κάποτε στην Πορτογαλία παρατηρούσε τις οικοδομές που έχτιζαν και ρώτησε, αν χτίζουν κάτι παρόμοι και μέσα τους οι ανθρωποι. Το ρώτησε γιατί ακόμη και αν κάποιος μένει στο ψηλότερο διαμέρισμα και στο πιο σύγχρονο, αν δεν είναι μέσα του καλά, θα πάει να πέσει από το παράθυρο».
  • Παρόλα αυτά, κάποιοι, μολονότι δεν έχουν μεγάλες διευκολύνσεις, νιώθουν αυτό που οι Έλληνες έλεγαν «ευδαιμονία». Ποιές καταστάσεις κάνουν την ευδαιμονία να απομακρύνεται; Όλα τα τοξικά συναισθήματα. Θυμός, μίσος, ζήλεια, εμμονή, φθόνος… «Θέλει χρόνο για να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας ώστε να διώχνει γρήγορα τέτοια συναισθήματα και να μοιάζουν αυτά, σαν πουλί που διασχίζει τον ουρανό (…) η φύση του νου είναι τέτοια που ευτυχώς, οι εικόνες των συναισθημάτων, δεν την επηρεάζουν όπως πχ βάφει ένα ρούχο αν πέσει πάνω του μια μπογιά. Είναι ποιές εικόνες αναπαράγεις, ποιά συναισθήματα έχεις». Ο Γάλλος που προτίμησε να αφιερωθεί στο διαλογισμό, μας λέει πως ο νους συνεχίζει να επανεκπαιδεύεται και να αλλάζει και μετά την ενηλικίωση. Η επανάληψη, η συνήθεια είναι αυτές που κάνουν τον εγκέφαλο να ανταποκρίνεται. Αυτό, ισχύει και με τα συναισθήματα. Το να έχεις κοντά σου την ευημερία, είναι με αλλα λόγια, ζήτημα άθλησης!

 

 


 

Δες την παρουσίαση του βιβλίου του Mathie Ricard “Happiness, a guide to developing life’s most important skill” από την Κατερίνα Τσεμπερλίδου.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons