ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Προλήψεις, θρύλοι και δεισιδαιμονίες εντός και εκτός Ελλάδος!

Post by: 04/05/2015 0 comments

Οι δεισιδαιμονίες, αγγίζουν ταυτόχρονα τα όρια του μύθου και του θρύλου. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ρωτάνε πώς γίνεται όταν ζούμε στην εποχή του χειρισμού των μηχανών (και κάτι παραπάνω) να υπάρχουν ακόμη ριζωμένοι μύθοι και θρύλοι, προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Είναι πολύ απλό. Προχωρήσαμε στην τεχνολογία αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι άνθρωποι πάψαμε να ψάχνουμε να βρούμε δυνάμεις πάνω και περαν από μας.

  1. Ελληνικές προλήψεις!

Η χώρα μας, αποτελεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο (ξεχωριστό) αναφορικά με τις προλήψεις! Αυτό δεν είναι κακό, στο βαθμό που βέβαια αυτές, δε γίνονται με το «στυλ» της Νιγηρίας, που είδαμε παραπάνω… Η Τρίτη και 13, είναι ίσως η πιο γνωστή πρόληψη, την οποία όλοι λίγο-πολύ, την έχουμε αποδεχτεί. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, (29/5/1453) έγινε μέρα Τρίτη και από τότε, γιορτές και χαρές δε λάμβαναν χώρα την Τρίτη. Θεωρήθηκε «αποφράδα μέρα». Το 13, θεωρείται κακός αριθμός επειδή είναι μια μονάδα παραπάνω από το 12 που είναι ο τέλειος.

Η μαύρη γάτα, τα 7 χρόνια γρουσουζιάς που ακολουθούν μετά από το σπάσιμο ενός καθρέφτη, τα υποδήματα που πρέπει να μην είναι ανάποδα γυρισμένα και να κοιτούν προς ορισμένο μέρος, είναι εξίσου γνωστές και τις έχουμε βάλει στη ζωή μας. Επίσης, η μέριμνα να κλείνουμε τις πόρτες της ντουλάπας για να μην μιας πιάνουν τα κακά λόγια, είναι κάποιες από τις εκατοντάδες ελληνικές προλήψεις οι οποίες ποικίλουν από τόπο σε τόπο!

  1. Ο Κάρλος Μενέμ… και η κατάρα (Αργεντινή).

Κάθε λαός, έχει τις προλήψεις του, οι οποίες πολλές φορές επικαλύπτουν τους ίδιους του τους φόβους του λαού και τα βιώματά του! Η πολιτική αστάθεια που έχει περάσει διαχρονικά η Αργεντινή, είναι λογικό να έχει δημιουργήσει τον «μπαμπούλα» της. O παλιός πρόεδρος της Αργεντινής, στην ουσία δεν πρέπει να αναφέρεται σαν όνομα. Είναι κάτι σαν κατάρα. Αν κατά λάθος το όνομά του αναφερθεί, τότε οι άνθρωποι βάζουν το χέρι τους στην καρδιά (σα να χτυπάνε ξύλο). Ο Μενέμ, ο πρόεδρος της πτώχευσης και τη διαφθοράς, θεωρείται επίσης και ως φορέας κακής τύχης.

  1. Για τους προληπτικούς καπετάνιους!

Κάποιες ανθρώπινες καταστροφές στη θάλασσα, έχουν προκαλέσει τη δημιουργία μιας άλλης δεισιδαιμονίας. Σύμφωνα με αυτήν, η ονοματοδότηση ενός πλοίου πρέπει να γίνει προσεκτικά και να αποφεύγεται η χρήση ονόματος που καταλήγει σε «Α». Η βύθιση του υπερωκεανίου «Λουζιτάνια», καθώς και το ναυάγιο του «Μπριτάνια» κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έπαιξαν το ρόλο τους. Ο καπετάνιος Σάκλετον, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του προς την Ανταρκτική, το 1914, άλλαξε το όνομα του πλοίου από «Aurora» σε «Endurance». Το πλοίο, προσέκρουσε σε πάγο, όμως εκείνος σώθηκε, όπως και όλο του το πλήρωμα.

  1. Τα «ψυχόσπιτα» (Ταϊλάνδη).

Η ασιατική κουλτούρα είναι άφθονη σε έθιμα. Στην Ταϊλάνδη, στα σπίτια και στα γραφεία κατασκευάζονται κάποια μικρά σπιτάκια, τα οποία είναι κάτι σαν «προσωπικοί βωμοί» των ιδιοκτητών. Εκεί, αποθηκεύονται κάποια αντικείμενα, (δώρα, προσωπικά αντικείμενα ακόμη και τρόφιμα ή και νερό) προκειμένου να «τραβήξουν» τα καλά πνεύματα και να φέρουν καλή τύχη και ευδαιμονία στον ιδιοκτήτη!

  1. Ο θρύλος της Έκλειψης (Νιγηρία).

Στη Νιγηρία, το φαινόμενο της Έκλειψης, συμβολίζει το θυμό του Θεού για τη χώρα όταν αυτή προχωράει έξω από τη θέλησή του. Το 2001, μουσουλμάνοι της Νιγηρίας, κατέσφαξαν χριστιανούς προκειμένου να εξευμενιστεί… ο θεός. Σκοτεινός και αιματηρός ο θρύλος αυτός. Το κράτος, το 2006 και έπειτα από διεθνείς πιέσεις, ονόμασε το έτος ως «έτος Έκλειψης». Οι καμπάνιες, στόχευαν στην ενημέρωση των ανθρώπων για αυτή την Έκλειψη έτσι ώστε να καταστεί σαφές πως είναι ένα αστροφυσικό φαινόμενο και όχι κάποια ένδειξη οργής κάποιου θεού.

  1. Το πέρασμα κάτω από τη σκάλα (Βρετανία).

Στη Βρετανία, υπάρχει μια δεισιδαιμονία η οποία είναι αρκετά περίεργη, τουλάχιστον, στην εξήγησή της… Η σκάλα, όταν δομηθεί, σχηματίζει ένα τρίγωνο από τη στιγμή που είναι προέκταση κάποιου οικήματος. Το τρίγωνο που σχηματίζεται, συμβολίζει την Αγία Τριάδα. Το να περνάς ανάμεσα από το τρίγωνο, είναι κάτι κακό και ασεβές. Ίσως έτσι, οι άνθρωποι μπόρεσαν κάποια περίοδο να εξηγήσουν τα ατυχήματα που συνέβαιναν μεταξύ περαστικών και εργατών που κατασκεύαζαν τις σκάλες!

  1. Τα ζώα της φάτνης, θα μιλήσουν… στις 24:00 (Νορβηγία).

Στη Νορβηγία, κρατάνε ακόμη έναν μύθο ο οποίος είναι παραδοσιακός για τη Σκανδιναβία! Σύμφωνα με αυτόν, στις 24:00 τα μεσάνυχτα που αλλάζει η μέρα (24 Δεκεμβρίου) και έρχονται τα Χριστούγεννα, είναι η ώρα που γεννήθηκε ο Χριστός. Τα ζώα της φάτνης, λόγω της γέννησης του Θεανθρώπου, μπορούν να μιλήσουν όπως οι άνθρωποι! Για αρκετές ώρες, οι γονείς των παιδιών, κρατάνε τα παιδιά έξω από τις στολισμένες φάτνες και εκείνα, περιμένουν να ακούσουν τα ζώα να μιλάνε.

Φωτό από: www.makefive.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons