MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Μυθιστορήματα με λουλούδια στον τίτλο τους!

Post by: 01/05/2017 0 comments

Η λογοτεχνία μας έχει δώσει την τύχη να έχει μια άπειρη θεματολογία. Υπάρχει – ευτυχώς – λογοτεχνία για κάθε γούστο! Με αφορμή την Πρωτομαγιά, μπορούμε να θυμηθούμε και να προτείνουμε κάποια βιβλία που έχουν ως τίτλο και θέμα τα άνθη!

Ουμπέρτο Έκο, Το Όνομα του Ρόδου, Εκδόσεις Ψυχογιός.

Όταν ο ακαδημαϊκός Ουμπέρτο Έκο, κοντά στην ηλικία των 50 ετών αποφάσισε να γράψει το «Όνομα του Ρόδου», δεν περίμενε οτι θα γίνει τέτοια επιτυχία. Περίμενε κάπου 30 χιλιάδες πωλήσεις και τελικά πούλησε 9 εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως. Ο Έκο, ήταν η αφορμή για να μπορέσει πολύς κόσμος να αποκτήσει γνώσεις για το Μεσαίωνα. Ωστόσο, ο ίδιος γράφει αναφορικά με τη χρήση του ρόδου στον τίτλο το έξοχο: «Ο τίτλος πρέπει να συγχέει τις ιδέες και όχι να τις συγκροτεί». Υπέροχο μυθιστόρημα, γεμάτο μυστήριο.

Αλέξανδρος Δουμάς, Η Κυρία με τις Καμέλιες, Εκδόσεις Καστανιώτη.

Γραμμένο το 1848, το υπέροχο έργο ανέβηκε και στο σανίδι, και βέβαια, στον κινηματογράφο με την Γκρέτα Γκάρμπο. Ο Αρμάνδος και μια πλούσια εταίρα του Παρισιού, η Μαργαρίτα Γκοτιέ (πρόκειται για αληθινή ιστορία, η Μαρί Ντιμπλεσί που πέθανε το 1847 σε ηλικία 23 ετών και είχε ερωτικές σχέσεις με τον Αλέξανδρο Δουμά) δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τον έρωτά τους λόγω των κοινωνικών συμβάσεων. Εκτός από το θέατρο και την μεγάλη οθόνη, «Η Κυρία με τις Καμέλιες», ενέπνευσε την Τραβιάτα του Βέρντι.

Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, Το Κρίνο Στην Κοιλάδα, Εκδόσεις Καστανιώτη.

Το 1836, το περιβόητο βιβλίο του «Ναπολέοντα των γραμμάτων», (όπως αποκαλούσαν τον Μπαλζάκ) εκδίδεται σε δύο τόμους και προκαλεί πανικό. Ο Μπαλζάκ, σύρεται στα δικαστήρια καθώς η ιστορία πάθους μεταξύ της ηρωίδας του έργου του, της κυρίας Ντε Μορσώφ και του νεαρού Φελίξ ντε Βαντενές, θεωρείται από την κοινωνία της εποχής εκείνης πως διαφθείρει τις αξίες της. Ίσως το πιο δυνατό έργο του συγγραφέα, όπου λουλούδια και επιστολές, μπλέκονται για χάρη του πάθους.

Γουόρις Ντίρι, Καθλήν Μίλλερ, Λουλούδι της Ερήμου, Εκδόσεις Ωκεανίδα.

Η Γουόρις Ντίρι, μας δίνει την αυτοβιογραφία της, στην οποία μοιράστηκε την εμπειρία της για τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών, ευαισθητοποιώντας τη διεθνή κοινή γνώμη. Η τόλμη της να το «σκάσει» από τη Σομαλία, όπου οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα στην επιλογή για το πώς να ζήσουν, της έδωσε την ευκαιρία προσφέρει φωτεινό παράδειγμα τόσο για την χειραφέτηση της γυναίκας, όσο και για το τι σημαίνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ιστορία της είναι εκπληκτική καθώς ενώ μπόρεσε να βρει στην Αγγλία τον θείο της που ήταν πρέσβης και ακόμη δεν ήξερε καν να γράφει, τράβηξε το ενδιαφέρον ενός φωτογράφου. Αυτό το ενδιαφέρον, έμελλε να είναι η αρχή μιας λαμπρής καριέρας στο μόντελινγκ, στην Αμερική. Εμπνευστικό και συγκινητικό, όπως κάθε αληθινή ιστορία υπέρβασης.

Αλέξανδρος Δουμάς, Η Μαύρη Τουλίπα, Εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο Δουμάς, φαίνεται πως λάτρευε τα λουλούδια! Ο τίτλος, θα ήταν μάλλον άστοχο να υπολογιστεί από το «μαύρο» και να φέρει κακούς συνειρμούς. Αντίθετα, το έργο έχει μέσα του μια πολύ ωραία και συναρπαστική ερωτική ιστορία. Η μαύρη τουλίπα, είναι το σπάνιο λουλούδι που ανακαλύφθηκε και που συμβολίζει τη σπανιότητα της ιστορίας. Πολλές φορές, οι συμπτώσεις και τα απρόβλεπτα γεγονότα, οδηγούν στον θρίαμβο του καλού και του ωραίου!

Tζέημς Έλρόι, Η Μαύρη Ντάλια, Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Η ιστορία της άτυχης Ελίζαμπεθ Σορτ που βρέθηκε δολοφονημένη σε ένα οικόπεδο στο Λος Άντζελες το 1947, ήταν η έμπνευση του Τζέημς Ελρόι, που είναι ο «Αμερικανός Άλφρεντ Χίτσκοκ». Η «Μαύρη Ντάλια», από όνομα των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων, έγινε αστυνομικό θρίλερ από τον διάσημο μέτρ του είδους. Ο Μπάκι Μπλάιχερτ και ο Λη Μπλάνσαρντ, είναι οι αστυνομικοί-ήρωες του έργου του Ελρόι, που προσπαθούν να βρούν τα ίχνη του δολοφόνου. Η πλοκή, χάρη στη φαντασία του Ελρόι, είναι συναρπαστική. Το 2014 και μετά από 67 χρόνια, ο δολοφόνος της Μαύρης Ντάλια, βρέθηκε.

Φωτό από: Pumpink.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons