MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Έρνεστ Χέμινγουέϊ: Βίος και πολιτεία μιας άστατης ψυχής.

Post by: 14/09/2015 0 comments

Ο Αμερικανός συγγραφέας, συγκαταλέγεται μέσα σε εκείνη τη μικρή λίστα όσων μεγαλούργησαν συγγραφικά κατά τον 20ο αιώνα. Έργα όπως το «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα» και «Ο γέρος και η θάλασσα», αγαπήθηκαν σε διεθνές επίπεδο. Το 1954, ο Χέμινγουέϊ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ενώ και σαν δημοσιογράφος υπήρξε το ίδιο επιτυχημένος, αναλαμβάνοντας ρεπορτάζ του εξωτερικού… Ένα χρόνο πριν πάρει το Νόμπελ, τιμήθηκε και με Πούλιτζερ. Ποιός ήταν όμως αυτός ο άνθρωπος; Ήταν τόσο ήρεμος όσο φαίνεται στις φωτογραφίες;

Η… οινοπνευματώδης φιλία με τον Τζέημς Τζόϋς.

Αχώριστοι φίλοι. Δύο μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, συνδέονταν με ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Ο Τζέημς Τζόϋς, όταν έβγαινε έξω, έβγαινε και εκτός… εαυτού. Η αδυναμία του στο ποτό ήταν τόσο μεγάλη ώστε όταν μεθούσε γινόταν επιθετικός. Έτσι λοιπόν, έπαιζε ξύλο με όποιον έβρισκε μπροστά του. Στις φασαρίες, έμπαινε και ο φίλος του, ο Χέμινγουέϊ, για να τον προστατέψει. Ακουγόταν έντονα πως ο Χέμινγουέϊ, είχε πολύ βαρύ χέρι, τόσο στην πένα, όσο και στο ξύλο. Σύμφωνα λοιπόν με διάφορες ιστορίες, όταν σηκωνόταν ο Αμερικανός συγγραφέας από την καρέκλα, οι επιτιθέμενοι στον Τζόϋς, κάθονταν…

Κυνηγός… καρχαριών.

Έτσι όπως τον βλέπει κανείς σε φωτογραφίες, σοκάρεται όταν διαβάζει τέτοιες πληροφορίες. Η Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, το 1960 όρισε βραβείο για ψαράδες με το όνομα «Χέμινγουέϊ».Ο συγγραφέας ήταν τρομερός κυνηγός μεγάλων ψαριών και μάλιστα, είχε αδυναμία στο να κυνηγά καρχαρίες και μάλιστα, όχι με συνηθισμένους τρόπους… Περίστροφα και άλλες κάνες, χρησιμοποιούνταν από τον Αμερικανό για να βγει καμαρωτός δίπλα από κάποιον καρχαρία…

Ανιχνευτής γερμανικών υποβρυχίων…

Το έργο «Ο γέρος και η θάλασσα», ίσως να έβαλε τέλος στην ψύχωσή του με τη θάλασσα! Μπορεί και να την έκανε εντονότερη! Το σίγουρο είναι πως ο Χέμινγουέϊ, υπήρξε καπετάνιος σε ένα πλήρωμα ενός σκάφους που περιπολούσε ως παράκτια πολιτοφυλακή! Οι Η.Π.Α, το 1942 – όπως και όλες οι Συμμαχικές δυνάμεις – μετρούσαν πληγές από τα γερμανικά υποβρύχια, που λίγο χρειάζονταν για να κρίνουν τον πόλεμο. Μια μηχανή Τόμπσον (όπλο) και κάποιες χειροβομβίδες, ήταν τα όπλα του συγγραφέα. Πάντως, κακές γλώσσες λένε πως την ευθύνη αυτής της εθελοντικής προσφοράς, την ανέλαβε ο Χέμινγουέϊ για να έχει άλλοθι για μεθύσια «εν πλω»…

Χτύπησε τον Όρσον Ουέλς…

Ο Χέμινγουέϊ τελικά, ήταν ήρεμος μόνο στις φωτογραφίες του! Το 1937, ο Τζόρις Ίβενς έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ισπανική Γη». Ζήτησε από τον Χέμινγουέϊ να γράψει την αφήγηση και από τον Ουέλς να την κάνει προφορικά. Κάποια στιγμή, ο Ουέλς ζήτησε από τον Χέμινγουέϊ να κόψει μεγάλο μέρος της αφήγησης και ο δεύτερος, του είπε να βελτιώσει τη φωνή του. «Δε γίνεται κάποιος θεατρογραφίσκος να μου πει εμένα τι να κάνω». Αυτό φαίνεται να είπε ο Χέμινγουέϊ λίγο πριν ορμήξει πάνω στον Ουέλς και μετά από ώρα, οι δύο άνδρες να χωριστούν… Αποτέλεσμα της σύγκρουσης; Η απόλυτη τρέλα. Έγιναν δύο καλοί φίλοι…

Η εμμονή του.

Ευτυχώς, ο Χέμινγουέϊ μεγαλούργησε και βραβεύτηκε σε χρόνια που ήλεγχε την ψυχολογική του κατάσταση. Από το 1955 και μετά, ο συγγραφέας άρχισε να έχει συμπτώματα ψυχολογικής κατάρρευσης με σχιζοφρενικές τάσεις. Ο ίδιος έφτασε σε σημείο να χρειάζεται ηλεκτροσόκ για να συνέλθει. Ένα από αυτά τα συμπτώματα της ψυχολογικής του κατάρρευσης, ήταν πως παρακολουθείται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το FBI. Σταμάτησε να πηγαίνει σε μπαρ γιατί πίστευε οτι υπήρχαν πράκτορες.

Χέμινγουέϊ και Έντγκαρ Χούβερ…

Ο ιδρυτής του FBI και ο άνθρωπος που οργάνωσε το εσωτερικό της εθνικής ασφάλειας των Η.Π.Α, ο Έντγκαρ Χούβερ, όταν αυτοκτόνησε ο Χέμινγουέϊ, πήγε και μάζεψε ό,τι γραπτό υπήρχε στο σπίτι του… Ίσως τελικά να υπήρχε «καπνός» που απλά μετέτρεψε σε πυρκαγιά η ασθενική ψυχοσύνθεση του Χέμινγουέϊ. Οι «ειρηνιστές» συγγραφείς, παρακολουθούνταν εκείνη την περίοδο με την αιτιολογία πως μπορεί να είναι «κομουνιστικοί σπόροι». Οι εξαιρετικά καλές σχέσεις του Χέμινγουέϊ με την Κούβα, είχαν θορυβήσει τον Χούβερ που πίστευε οτι πίσω από την Κούβα, κρυβόταν μια μυστική συμφωνία μεταξύ της σοβιετικής ΚGB και του Χέμινγουέϊ. Ακόμη και σήμερα, γίνονται συζητήσεις αναφορικά με το ρόλο του Αμερικανού συγγραφέα. Κάποιοι περνούν και σε άλλο άκρο λέγοντας οτι ο συγγραφέας ήταν διπλός πράκτορας, στρατολογημένος για να δίνει ψεύτικες πληροφορίες στην ΕΣΣΔ. Απίστευτα πράγματα! Βγαλμένα από τη ζωή του Έρνεστ Χέμινγουέϊ…

Φωτό από: www.supercompressor.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons