ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Προστατεύοντας τον χρόνο μας: Πού δεν πρέπει να τον σπαταλάμε;

Post by: 15/09/2017 0 comments

Ο χρόνος, δεν είναι μόνο χρήμα. Είναι η διάσταση στην οποία πραγματοποιούμε κάθε μας δραστηριότητα. Εδώ θα ασχοληθούμε με πράγματα στα οποία δε θα έπρεπε να αναλωνόμαστε πολύ καθώς η σπατάλη χρόνου σε αυτά, μας στερεί την συγκέντρωση και μας φέρνει φθορά.

 

Τηλεόραση και ίντερνετ.

Η τηλεόραση, υποχωρεί από την πρώτη θέση των προτιμήσεών μας αναφορικά με τους «σπιτικούς τρόπους ψυχαγωγίας». Ωστόσο, μαζί με την web tv και την κατάχρηση του διαδικτύου, κλέβω συστηματικά. Το «χαζολόγημα» στην τηλεόραση και στα social media του διαδικτύου, έχουν γίνει μάστιγα για τον σύγχρονο άνθρωπο καθώς επηρεάζουν και άλλες δραστηριότητές του όπως είναι η αποδοτικότητά του στην εργασία του αλλά και στον ύπνο.

  • Η λύση: Σκέψου να πλήρωνες το χρόνο στην τηλεόραση και στον υπολογιστή ανά ώρα! Παραπάνω από 2 ώρες τη μέρα (χοντρικά, 1 ώρα την ημέρα και 1 ώρα το βράδυ) σε τηλεόραση και social media, σου κλέβουν χρόνο από τη ζωή σου. Είτε αυτή είναι δουλειά, είτε είναι προσωπική ζωή.

 

Τοξικοί άνθρωποι και καταστροφικές σχέσεις.

Χίλιες φορές να ήμασταν όλη μέρα στην tv ή στο internet. Ας μην κάνουμε οτι δεν καταλαβαίνουμε. Όλοι έχουμε γίνει θύματα τέτοιων καταστάσεων. Πρέπει να δούμε πόση ώρα έχουμε χάσει με ανθρώπους που δεν άξιζαν το χρόνο μας. Όσο λέμε «δεν πειράζει, αρκεί που εμείς ήμασταν ειλικρινείς», το πρόβλημα της σπατάλης χρόνου, δε λύνεται. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όλους, δεν ταιριάζουμε με όλους. Αν αυτό μας ακούγεται κάπως «εγωιστικό», σκεφτείτε πόσο χρόνο στερούμε από ανθρώπους που και ανάγκη τον έχουν και τον αξίζουν αυτόν τον χρόνο.

  • Η λύση: Οριοθετούμε από σήμερα κιόλας τις σχέσεις μας. Δεν πρέπει να γίνουμε εμμονετικοί με ανθρώπους, είτε είναι φίλοι μας είτε είναι σύντροφοί μας. Μια κακή φιλία ή μια κακή σχέση, είναι χάσιμο χρόνου και μάλιστα, μας φέρνει απίστευτη φθορά. Κοιτάμε να ανοίγουμε τον εσωτερικό μας κόσμο σε ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζουμε γιατί η αληθινή επικοινωνία μας κάνει καλύτερη όλη τη ζωή.

 

Γκρίνια και Παράπονα.

Στη ζωή, δεν είναι όλα τέλεια. Για την ακρίβεια, δεν έρχονται όλα όπως τα θέλουμε. Οι δυσάρεστες καταστάσεις θα είναι πολλές και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον κανόνα. Πολύ, άφθονο χρόνο σπαταλάμε σε κακές σκέψεις και σε «διαμαρτυρία». Μας συλλαμβάνουμε να λέμε «γιατί αυτό; Εγώ ήθελα αλλιώς και πότε θα μπορώ να είμαι όπως θέλω;». Η αρνητική σκέψη φέρνει φθορά. Μπορούμε να κάτσουμε να χάσουμε πολύ χρόνο σκεπτόμενοι ένα αντικείμενο που χάσαμε. Επίσης, μέσα σε αυτήν την γκρίνια, υπάρχει και η «κατάχρηση του κουτσομπολιού».

  • Η λύση: Αν κάτι στη ζωή μας δε μας αρέσει, το αλλάζουμε. Πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε και δεν εξαρτώνται από μας, είτε παύουμε να τα σκεφτόμαστε είτε μαθαίνουμε να ζούμε με αυτά. Μην ξεχνάμε: Ό,τι δε λύνεται, ΔΕΝ είναι πρόβλημα. Με τις ζωές των άλλων δεν είναι γόνιμο να ασχολούμαστε εκτός αν είναι για καλό σκοπό –να δώσουμε βοήθεια- και μόνο για δικούς μας ανθρώπους.

 

H λύση των άλλων και τα δικά μας προβλήματα…μετέωρα!

Κάποιες φορές, αποτελεί μια «άμυνα – παγίδα» για μας. Ποιά; Το να προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα άλλων ενώ δεν έχουμε λύσει τα δικά μας. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν για κάποιους είμαστε ένα «λαχείο λύσεων» αυτό δε σημαίνει οτι θα τους τα λύσουμε όλα. Δε γίνεται να ζούμε τη ζωή των άλλων. Οι σκέψεις και οι απαιτήσεις των άλλων ανθρώπων, δεν μπορούν να γίνουν και δικές μας όσο και αν είναι κοντά μας. Θα χρειαζόταν να έχει η μέρα 50 ώρες, όμως έχει μόνο 24!

  • Η λύση: Είτε είσαι στο τηλέφωνο, είτε είσαι στον ρου της πραγματικής ζωής, να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για τις υποθέσεις άλλων ανθρώπων. Πρώτα όμως να έχεις βεβαιωθεί οτι έχεις λύσει δικά σου προβλήματα. Αν δεν έχεις λυσει τα δικά σου, ο χρόνος που χάνεις είναι διπλός. Ούτε επαρκής θα είσαι για τον εαυτό σου, ούτε για τους άλλους. Επίσης, θα πρέπει να οριοθετείς το πόσο αφήνεις τα προβλήματα των άλλων να γίνουν δικά σου. Είναι άλλο πράγμα να δίνουμε βοήθεια και άλλο να υιοθετούμε προβλήματα.

 

Φωτό από: Wallppapers Gallery

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons